Jedynie przy zmianie wartości basu i sopranu można wyczuć w kolumnach, że coś się zmienia, ale to chyba wynika z cyfrowego sposobu zmieniania wartości basu i sopranu.
Nie wiem czy to mi trafił się taki egzemplarz, czy wszystkie AA tak mają.
Potwierdzam, jako użytkownik x-i60 - wszystkie modele tak mają!
I raczej nic tutaj nie zmienisz. Ja swojego jak podpiąłem w domu pod Monitory Audio BX6 to słychać było, cicho bo cicho ale szumy. Zastanawiałem się czy mój egzemplarz jest z wadami, więc pojechałem do salonu gdzie go kupowałem - chciałem reklamować, zwrócić?.
Podłączylismy go pod sprzęt testowy (kolumny) - szumy nadal słychać ale jakby ciszej. Podłączyliśmy wybrany egzemplarz z półki salonowej pod te same kolumny i.... nadal szumy. Wniosek - wszystkie modele x-i60 tak mają. Wada fabryczna? Projektowa? Nie wiem, ja w swoim zakresie szukam mozliwosci zminimalizowania tych szumów, a więc:
1. Zalożyłem na kolumny z powrotem maskownice. Odcinają kilka dB w tym zakresie i szumy są mniejsze.
2. Zrezygnowałem z bi-wiringu: tylko jedna para kabli ze wzmacniacza do kolumn.
3. Jak sie skonczy gwarancja na sprzęt jade do jakiegos majstra od sprzetu Hi_fi ale który sie zna na cyfrowych a nie analogowych wzmacniaczach, byc moze przyczyna tkwi w kiepskim ekranowaniu zasilacza trafo. Napewno da się to zlikwidowac i usunąć. Jednak do tego czasu ciche słuchanie muzyki niesie za sobą w tle przenoszenie szumów,które przy cichym słuchaniu irytują.
Potwierdzam, jest to bardzo dobry wybór wzmacniacza w tej cenie - aż rwie się zeby podkręcać głośność - wtedy szumy ustępują i są niesłyszalne, wzrasta ogólna dynamika - jednak kosztem zwiekszonej głośności co nie przy kazdej muzyce kazdemu odpowiada.
I tutaj jednak tęsknię za amplitunerem NR-1504 Marantza którego miałem - "suchotnik" bo suchotnik ale jednak był wzorem dla tych co lubią słuchać muzyki w ciszy, w tle, nie inwazyjnej ("chili") - do kina domowego absolutnie się nie nadawał (chociaż było to amplituner AV, do muzyki owszem jednak nie do rocka i bardziej dynamicznej muzyki, jedynie do spokojnego jazuu i wokalistyki). Taki paradoks.
4. Oczywiscie dobra listwa zasilająca (sugestia sprzedawców była taka, że w domu mam.... "niezbyt zdrowy prąd" z gniazdka, co przekłada się na szumy - oczywiście część prawdy w tym jest, bo różne żródła w domu generują jakieś przepiecia i szumy na inne urządzenia).
Niestety, z powrotem muszę wylozyc parę groszy zeby kupić dodatkowy wzmacniacz Marantza do odsłuchów wieczornych, jazzu, wokalistyki, muzyki spokojnej i relaksującej. Widzę i to znaczną rożnicę w odtwarzanej cicho muzyce między tym x-i60 a każdym modelem Marantza, cokolwiek i ktokolwiek o tej firmie i modelach mówi

Jednak podsumowując: AA x-i60 jest bardzo dobrym wzmacniaczem w tej cenie! Pomimo tej wady (lekkie szumy) ja swojego egzemplarza nie zamierzam się długo pozbywać i ogólnie polecam go każdemu!!!!!
Pozdrawiam!