85xg85 lub 75xg95 a może coś innego do 10000

labit

New member
Słuchajcie, od pół roku podchodzę do zmiany mojego 47" LG LCD i wstępnie miałem czekać i kupić oleda, ale więcej przy tym minusów niż plusów dla mnie _ o tym później. Wybór wstępnie padł na 75xg95, od kanapy mam w zależności od położenia od 3 do 5 metrów, salon w lato jest mocno oświetlony popołudniami, sygnał jaki będzie to nc+ w HD i tu nic narazie nie zmieniam (zwykły turbo box), dodatkowo Netflix i HBO go, trochę Xboxa one. Tv chodzi czasami od rana do wieczora, kanały informacyjne lub bajki a wieczorem kino z jakiegoś serwisu. Telewizor ma być uniwersalny dlatego nie wchodzę w oleda.

Kalkuluje że uda mi się kupić 75xg95 za równe 10000 jak nie przed świętami to zaraz po. Ale wjechała też niezła promka na 85xg85 i teraz mam dylemat. Rozmiar ma dla mnie duże znaczenie, drugi ważny element to jakość i płynność obrazu.

Może ktoś ma coś do dodania?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

kosa666

Member
Promocja na Sony KD-85XG8596 za 10999 kończy się dziś o 24. Pozostało 6 sztuk :)

EDIT: oooo już tylko 5 ;)

Ostatnia edycja:

labit

New member
Na czarny piątek były podobne ceny więc zaraz będą ponownie takie obniżki. W salonie Sony niestety nie ma szczególnie możliwości zobaczenia różnic między tymi modelami. To co wychwyciło moje oko nie było jakoś ani na + modelu wyższego ani na - modelu niższego, dlatego jestem trochę zmieszany. Nie chciał bym przez kolejne 5 lat patrzeć na ekran w którym czarny nie jest czarny tylko siwy jak teraz mam.

Tvmania

New member
Bez reklam
Nie no w xg95 czerń napewno będzie lepsza tylko moze się trafić egz z wadą i na czerni będą duszki ale Xg95 lepszy

rusek26

Member
Ja wczoraj porownywalem xg95 do xg85 w 75 calach. Czerń była bardzo widoczna z plusem dla xg95 ale jak byś mial postawiony sam xg85 obok innego tv pewno czerń w xg85 wypadła by bardzo dobrze.
xg85 to matryca IPS a xg95 to chyba VA z tego co pamiętam

labit

New member
Ja wczoraj porownywalem xg95 do xg85 w 75 calach. Czerń była bardzo widoczna z plusem dla xg95 ale jak byś mial postawiony sam xg85 obok innego tv pewno czerń w xg85 wypadła by bardzo dobrze.

xg85 to matryca IPS a xg95 to chyba VA z tego co pamiętam
W rozmiarach od 75 i wzwyż są tylko va.

W sobotę stałem w Sony center i oglądałem ten sam materiał na obu modelach i nie zobaczyłem szczególnie dużej różnicy ale to było w sklepie ... Później poszedłem do Samsunga i tam mi się totalnie nie podobał obraz. Czarny wydawał mi się blady a kolory przesadzone.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To lepszym wyborem jest wg mnie Oled z ambilightem, który optycznie powiększa dla oka wielość obrazu.
Mas je w programie gdzie sam wybierasz ceny.
Podaj maila to Ci wyšlę.
Efekt wow masz gwarantowany.

labit

New member
Wybór padł na 75xg95 - po ostatniej wizycie w salonie i odpaleniu materiału 4k z br. Teraz wszędzie jest za 11k, w SC jest promo 1100 zł na kolejny produkt, promo takie sobie bo nic nie potrzebuję. Ale padła propozycja ubezpieczenia, połowa kwoty z bonusu na ubezpieczenie i 20% zniżki na ubezpieczenie. Wychodzi około 11500 za pakiet i 500 w bonie na coś. Podobno ubezpieczenie działa nawet jak celowo uszkodze telewizor, ale nie jestem pewien. Może miał ktoś doświadczenie w tej materii?

labit

New member
Wisi :d po galerii szedłem z wózkiem jak król. Na ścianie robi wrażenie, jeszcze roboczo bo nowy wieszak jeszcze nie przyszedł, tak samo nowy kabel HDMI pod xb bo stary nie wyrabia. 11k niby dużo ale w domu jak odpaliłem wart swojej ceny

abc25526f08dcb80b5584e5cd175a61f.jpg

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Trochę wysoko wisi jak na 85" ...
Cena dostępna dla niebieskich cżłonków forum i to z pełnym pakietem wartym 1000 zł

Do góry