Witam - od wczoraj mam w domu 49uf8579.
I ma w ustawieniach Tru Motion 1 suwak - De Judder - jednak nie widzę różnicy w płynności obrazu w porównaniu z moim poprzednim modelem z matrycą 100 Hz ( 6 letni Samsung).
Mogę także potwierdzić iż TV skierowany był na Niemcy - na kartonie naklejki reklamowe SKY oraz kupony NA SKY ONLINE I MAXODOME po niemiecku.
W zestawie jest także 4 pary okularów 3D ( wg specyfikacji na EURO są 2 pary) Obudowa jest w kolorze Białym.
Wszystko co napisał ciapeczek666 potwierdzam z autopcji!
Jak się więc okazuje LG Polska, a nawet niemiecki odział LG, wprowadzają ludzi w błąd podając nieprawdę odnoście modelu 49UF8579.
W funkcji TruMotion, w ustawieniach własnych, nie ma dwóch suwaków.
A zatem, wszystkie tegoroczne TV LG UHD 6, 7 i 8 serii o wielkości ekranu poniżej 60 cali mają zaledwie 60 Hz matryce oraz, jak by tego było mało, posiadają cholernie duże powidoki!
Innymi słowy, w serii TV z 2015 roku montują jakieś tanie i w dodatku z wadą fabryczną matryce.
Co więcej, jeszcze nie tak dawno, gdy pisałem z LG w sprawie powidoków, to zaproponowano mi przysłanie serwisu, ani słowem nie zaprzeczając, że te powidoki są w ich autorskiej normie. Po 3 tygodniach odpisali mi z oficjalnym komunikatem LG Polska, że owe powidoki są już na oficjalnej liście ich norm
. Widać jak na dłoni, że po burzy mózgów na szczycie polskiego LG uznali, że te anormalne powidoki, to jednak naturalna cecha TV LCD i, że oni przecież o tym zjawisku uprzedzają w instrukcji obsługi. Tylko, że w instrukcji piszą o zupełnie innych powidokach. Przed sądem raczej by tego nie obronili.
I nie dziwi mnie takie ich stanowisko, bo oni seryjnie montują spaprane matryce. Nie mogą więc mieć innego stanowiska, ponieważ rzeczywistość jest taka, iż całoroczna produkcja serii z 2015 roku, tak naprawdę, nie nadaje się do sprzedaży, ale najpewniej do końca nic się nie zmieni. Być może doświadczenie z tegorocznymi matrycami 60 Hz UHD nauczy ich, że z różnych ważnych powodów nie powinni podejmować decyzji montowania w zdecydowanej większości swoich TV badziewnych matryc. Chociaż ślepota i bierność/miałkość zdecydowanej większości konsumentów kupujących ich tegoroczne TV nie jest sytuacją korzystną na rzecz wyeliminowania w kolejnym roku i latach wprowadzania tak beznadziejnych produktów. Ale już za 5 miesięcy dowiemy się co LG zaoferuje na rok 2016.
Osobiście odradzam kupno któregokolwiek tegorocznego modelu LG UHD serii 6, 7 i 8 poniżej 60 cali. Dla mnie są to TV niewarte nawet połowy swojej ceny (poważnie piszę). Nie wiem czy 120 Hz matryce znajdujące się w TV od 60 Hz w 6, 7 i 8 serii oraz od 55 Hz w serii 9 są bez powidoków, bo nie miałem osobiście okazji tego sprawdzić, ale jest na to szansa.
Dodam jeszcze, iż po tym, jak miałem w domu jeden model 49UF7707 oraz jeden model 49UF850V, to oba TV miały dobre, a nawet bardzo dobre podświetlenie. Byłem pozytywnie zaskoczony, myśląc tym samym, że problem ten został przez LG trwale rozwiązany. Ale jednak nie, bo
w modelu 49UF8579, jakby złego było mało (60 Hz i powidoki) podświetlenie jest fatalne! Nie da się przyjemnie oglądać filmów, bo wszystkie 4 kąty na dużej przestrzenni oraz trochę również w środkowej części po obu bokach, mają bardzo mocne podświetlenie, o wiele za mocne, i w efekcie na ciemnych lub czarnych polach oglądanych filmów mamy mocny mlekowy "kolor". Wygląda to bardzo złe.
Nie mam już wątpliwości, że tegoroczne TV od LG to szmelc. Na szczęście za sprawą kupowania TV poza siedzibą sprzedawcy nie ma wtopy pieniędzy w g**** warte Smart TV od LG.
Nie polecam także rozpowszechniać opinię, że webOS jest bardzo szybki, bo nie jest! Taktowanie czterordzeniowego procesora jest za niskie i przy nieco intensywniejszym użytkowaniu TV pojawiają się zacinki i to czasem nawet na kilkanaście sekund. Płynność w przeglądarce też nie jest pełna. A wiem co piszę, bo w domu (a nie w sklepie) przez wiele dni testowałem aż 3 modele.