też miałem ten problem
1 jeżeli chodzi o "wypalenie" czy też powidok to cytat z instrukcji do tv LG 55uf8557 :
"Wyświetlanie przez długi czas nieruchomego obrazu (np. logo kanału
programu, menu ekranowego, sceny z gry wideo) może spowodować
uszkodzenie ekranu w postaci pozostałości nieruchomego obrazu.
Gwarancja produktu nie obejmuje zjawisko utrwalenia nieruchomego
obrazu.
Należy unikać wyświetlania na ekranie telewizora nieruchomych
obrazów przez dłuższy czas (powyżej 2 godzin na ekranach LCD,
powyżej 1 godziny na ekranach plazmowych).
Również długotrwałe oglądanie telewizji w formacie 4:3 może
spowodować utrwalenie pozostałości obrazu przy krawędziach ekranu.
To zjawisko występuje również w produktach innych %rm i nie może być
podstawą do wymiany produktu lub zwrotu pieniędzy."
2. Jeżeli chodzi o różnice pomiędzy oznaczeniem modelu to 55 - przekątna, uf85 - model , poostałe cyfry lub litery to oznaczenie wyposażenia, lub zamontowanych konponentów. Kupując ten tv długo szukałem co oznaczają te symbole i z czego wynika różnica w cenie. LG bardzo namieszał w tym wypadku. A oto co znalazłem:
- literka "v" na końcu oznacza modele na europę środkowo - wschodnią (ale np. w Niemczech też takie oznaczenie widziałem)
- różnica w specyfikacji jaką znalazłem na angielskich stronach to częstotliwość odświeżania. W serii 850v PMI wynosi 1600 a w 8507,8517, 8557 wynosi 1500 hz jest jednak ale. W 850v rzeczywista częstotliwość to 100Hz a w pozostałych 200Hz.
- 8517 to 8507 z którego "coś" wymontowano i "coś" zastąpiono tańszym, a mimo wszystko to nadal działa i jest tańsze!
- 8557 to 8507 do którego "jakieś flaki" zamontowano z modelu uf86** i przez to ponoć jest "lepszy"
- Testujący pisał o jakichś różnicach w sofcie, więc ja myślę, że te oznaczenia są tylko po to by zainstalować odpowiedie oprogramowanie, które będzie działało z zamontowanymi konponentami. Podejżewam, że w normalnej eksploatacji nie mając obok siebie telewizorów z różnych podgróp różnicy nie widć.
P.S.
Ja zakupiłem 55uf8557 za 5429, już widziałem za 5199+smartfon gratis

, a 55uf8517 za 4990.