50 Hz jest ok, a 60hz zbędny bajer

freesamen

New member
Tytuł może jest nieco przerysowany jak na forum dla Fanatyków wizji w TV oraz osób którzy na telewizory często wydają od 5000 zł do kilkunastu tysięcy zł. Bo takich ludzi tu na tym specjalistycznym forum nie brakuje.
Ale...
Ale myśle ze większość osob kupuje telewizory w cenie do 2000 zł, tylko jak ktoś kupuje taki Tv np 50 -55 cali do 2000 zł to zagłada do sklepu RTV jaki ma w mieście a nie pisze lub czyta artykuły o telewizorach po necie.
I tutaj moje pytanie większość filmów w kinach lub w necie w jakości fullHD ma 24 klatki na sekundę.
Sa tez zadniej filmy 25 kl/s
Bardzo sporadycznie pojawia sie cos w zapisie 30kl/s
A juz z najwyższej Polki filmy w Blue Rayu które zajmują po ok 40GB maja 60kl/s

Monitory do komputera w 99% maja odświeżanie 60hz

Ludzkie oko ponoć nie jest w stanie wyłapać juz niczego co sie zmienia ponad 50x na sekundę.

To w takim razie po co sie pojawiły matryce które maja >60hz skoro sa nie zauważalne dla oka człowieka?
dla fanatyków liczbowych?
Dla zwiększenia zysków producentów bo tam juz osiągneli swój kres rentowności?
Porównać to można do melomanów gdzie przeciętna osoba ma głośnik podpięta kablem 1,5mm za złotówkę/Mb a meloman ma kabel grubości kciuka za 300zl/Mb z tym ze różnica jest taka ze w laboratorium wyłapią różnice jakości dźwięku a w domu ludzkie przeciętne ucho nic nie rozróżni.

Wracając do tych 50-60hz na monitorze nigdy nie zauważyłem żeby cos mogło smuzyc poruszając sie, to jaki jest sens interesować sie telewizorem >60hz?

No chyba ze ktoś na elewacji domu planuje dac tabliczkę mam 100hz zamiast numeru domu. To wtedy rozumiem jest szpan przed sąsiadami, ale jak komuś szpan nie jest do niczego potrzebny. To czy poza szpanem jest jeszcze jakas przesłanka?

Ostatnia edycja:

RHJG

New member
Bez reklam
Rozpisałeś się,odpowiem krótko sprawdź 60 Hz i 120 Hz na TV,jak nie widzisz różnicy to Twój problem...

wilki_dwa

New member
Najlepiej widać różnice w piłce nożnej.
Odpal w sklepie samsunga ku6000. Z YT jakieś rzuty wolne w dobrej jakości i śledz piłkę.

Niestety sam się przekonałem ze słaba matryca ze słabymi upłynniaczami to męka a nie oglądanie.

omot

Member
MOnitory sa zwykle o wiele mniejsze niz tv. Monitor 24 cale, tv 48.
Tv jest 4 razy wiekszy. I na wiekszym ekranie łatwiej zauwazyć
braki w płynności. :)

buldoggg

Member
Bez reklam
freesamen-mam ekran ponad 130" i dzięki 120Hz plus upłynniacz na minimum robią robotę i widać to bardzo tak samo jak na tv mam 50" i rownież 120Hz,jeżeli nigdy nie posiadałeś tv z matrycą 100Hz/120Hz to moim zdaniem powinieneś żałować,przecież taka piłka nożna nabiera nowego znaczenia.Chyba że masz bardzo dużą wadę wzroku.

wucash

Active member
Bez reklam
Ale myśle ze większość osob kupuje telewizory w cenie do 2000 zł, tylko jak ktoś kupuje taki Tv np 50 -55 cali do 2000 zł to zagłada do sklepu RTV jaki ma w mieście a nie pisze lub czyta artykuły o telewizorach po necie.
ta "większość" ma gdzieś czy za piłką pojawia się smuga, ważne żeby Krystyna na wspólnej miała ładne firanki....

Porównać to można do melomanów gdzie przeciętna osoba ma głośnik podpięta kablem 1,5mm za złotówkę/Mb a meloman ma kabel grubości kciuka za 300zl/Mb z tym ze różnica jest taka ze w laboratorium wyłapią różnice jakości dźwięku a w domu ludzkie przeciętne ucho nic nie rozróżni.
nie obarczaj innych winą za swój słaby słuch

wracając do tych 50-60hz na monitorze nigdy nie zauważyłem żeby cos mogło smuzyc poruszając sie, to jaki jest sens interesować sie telewizorem >60hz?
rozumiem, że masz 55 calowy monitor...

No chyba ze ktoś na elewacji domu planuje dac tabliczkę mam 100hz zamiast numeru domu. To wtedy rozumiem jest szpan przed sąsiadami, ale jak komuś szpan nie jest do niczego potrzebny. To czy poza szpanem jest jeszcze jakas przesłanka?
aby leczyć swoje kompleksy to chyba inne forum

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Faktycznie to nie jest nic złego że nie widzisz różnic 50 Hz i 100Hz.
Na pokazach , przy stojących dwóch telewizorach obok siebie różnicę widzą nawet małe dzieci.
Zapraszam na pokaz.

slawkor

Member
Bez reklam
Skoro ty nie widzisz różnicy to po co przepłacać...
Płynność na matrycy 100hz w tv to w porównaniu do 50hz przepaść, szczególnie w sporcie i filmach.
Cena nie bierze się z nikąd.

Do góry