Cześć,
Szukam TV do salonu do max 5tys. PLN i bardzo proszę Was o pomoc:
1. Jakduże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok. 20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 2,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost ekranu
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? Od lewego boku wieczorami
7. Jaki masz obecnie telewizor? Panasonic TX-L32E6E
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Wifi, FHD, 4k(opcjonalnie), USB, tuner DVB-T
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Kablówka upc, HDMI, kabel optyczny
10 .Jakie urządzenia podłączone do telewizora? Dekoder upc, amplituner, PC, PS4
11. Ile godzin dziennie ma pracować? 5-6h
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? Tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, seriale, sport (Piłka nożna, koszykówka, MMA)
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Niekoniecznie
15. Czy zamierzasz grać w gry Tak
16. Preferencje co do marki? Brak
17. Preferencje co do wielkości? 50-55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? W zasadzie nie ma porównania, bo mój obecny 32 służy mi jako TV "biurkowy"do wszystkiego (PC, konsola, TV)
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczory
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 5 tys. zł
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? Jeszcze bez doświadczenia, mój obecny zostawiam jako drugi telewizor do innego pokoju. Zakładam że około 5-6 lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? Tak
Jako dodatkowa informacja:
Dużo sportu, dużo filmów/seriali, przeglądania zdjęć z aparatu i dużo grania na PS4/PC. Krótko mówiąc - TV będzie używany do wszystkiego i chciałbym aby (w moim budżecie) wszystko to robił jak najlepiej.
Pierwotnie zakładałem że chcę wydać max 4tys. PLN i pierwsze zainteresowanie padło oczywiście na Philipsy (6561/71xx) i bardzo sobie zepsułem o nich opinię (słusznie czy niesłusznie - sam nie wiem) czytając to i inne fora, że banding, że się Android wiesza, że 100(120?)hz działa tak jakby go nie było etc. Jednak podbiłem budżet do 5tys, bo tak naprawdę nie znalazłem nic satysfakcjonującego mnie w tym przedziale (może źle szukałem, albo wyciągam złe wnioski z testów?).
Po namyśle stwierdziłem że 4K/HDR tak naprawdę do szczęścia nie jest mi potrzebne, bo nie mam nawet z czego podać tej rozdziałki więc równie dobrze TV mógłby go nie mieć (a w tym przedziale cenowym telewizory z 4K będą wypadać biednie za parę lat kiedy 4K stanie się standardem i wejdą nowsze generacje).
Z egzemplarzy, którymi się interesowałem (już nie patrząc na opinie o Philipsie w sieci):
Sony KDL-55W809C
Sony KD-55XD8005
Philips 55PUS7181/12
Nie pogardzę również propozycją egzemplarzy z zeszłego roku w tym przedziale cenowym (wyższe modele Samsunga?) - oczywiście jeśli można je dostać w sklepach.
Bardzo jestem też zainteresowany stosunkiem cena-jakość obrazu (kontrast, czerń, równomierne podświetlenie, poprawne odwzorowanie kolorów i ruchu).
Szukam TV do salonu do max 5tys. PLN i bardzo proszę Was o pomoc:
1. Jakduże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok. 20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 2,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost ekranu
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? Od lewego boku wieczorami
7. Jaki masz obecnie telewizor? Panasonic TX-L32E6E
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Wifi, FHD, 4k(opcjonalnie), USB, tuner DVB-T
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Kablówka upc, HDMI, kabel optyczny
10 .Jakie urządzenia podłączone do telewizora? Dekoder upc, amplituner, PC, PS4
11. Ile godzin dziennie ma pracować? 5-6h
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? Tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, seriale, sport (Piłka nożna, koszykówka, MMA)
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Niekoniecznie
15. Czy zamierzasz grać w gry Tak
16. Preferencje co do marki? Brak
17. Preferencje co do wielkości? 50-55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? W zasadzie nie ma porównania, bo mój obecny 32 służy mi jako TV "biurkowy"do wszystkiego (PC, konsola, TV)
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczory
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 5 tys. zł
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? Jeszcze bez doświadczenia, mój obecny zostawiam jako drugi telewizor do innego pokoju. Zakładam że około 5-6 lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? Tak
Jako dodatkowa informacja:
Dużo sportu, dużo filmów/seriali, przeglądania zdjęć z aparatu i dużo grania na PS4/PC. Krótko mówiąc - TV będzie używany do wszystkiego i chciałbym aby (w moim budżecie) wszystko to robił jak najlepiej.
Pierwotnie zakładałem że chcę wydać max 4tys. PLN i pierwsze zainteresowanie padło oczywiście na Philipsy (6561/71xx) i bardzo sobie zepsułem o nich opinię (słusznie czy niesłusznie - sam nie wiem) czytając to i inne fora, że banding, że się Android wiesza, że 100(120?)hz działa tak jakby go nie było etc. Jednak podbiłem budżet do 5tys, bo tak naprawdę nie znalazłem nic satysfakcjonującego mnie w tym przedziale (może źle szukałem, albo wyciągam złe wnioski z testów?).
Po namyśle stwierdziłem że 4K/HDR tak naprawdę do szczęścia nie jest mi potrzebne, bo nie mam nawet z czego podać tej rozdziałki więc równie dobrze TV mógłby go nie mieć (a w tym przedziale cenowym telewizory z 4K będą wypadać biednie za parę lat kiedy 4K stanie się standardem i wejdą nowsze generacje).
Z egzemplarzy, którymi się interesowałem (już nie patrząc na opinie o Philipsie w sieci):
Sony KDL-55W809C
Sony KD-55XD8005
Philips 55PUS7181/12
Nie pogardzę również propozycją egzemplarzy z zeszłego roku w tym przedziale cenowym (wyższe modele Samsunga?) - oczywiście jeśli można je dostać w sklepach.
Bardzo jestem też zainteresowany stosunkiem cena-jakość obrazu (kontrast, czerń, równomierne podświetlenie, poprawne odwzorowanie kolorów i ruchu).
Ostatnia edycja: