50-55 cali do 5 tys.

blach0r

New member
Cześć,

Szukam TV do salonu do max 5tys. PLN i bardzo proszę Was o pomoc:

1. Jakduże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok. 20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 2,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost ekranu
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? Od lewego boku wieczorami
7. Jaki masz obecnie telewizor? Panasonic TX-L32E6E
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Wifi, FHD, 4k(opcjonalnie), USB, tuner DVB-T
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Kablówka upc, HDMI, kabel optyczny
10 .Jakie urządzenia podłączone do telewizora? Dekoder upc, amplituner, PC, PS4
11. Ile godzin dziennie ma pracować? 5-6h
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? Tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, seriale, sport (Piłka nożna, koszykówka, MMA)
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Niekoniecznie
15. Czy zamierzasz grać w gry Tak
16. Preferencje co do marki? Brak
17. Preferencje co do wielkości? 50-55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? W zasadzie nie ma porównania, bo mój obecny 32 służy mi jako TV "biurkowy"do wszystkiego (PC, konsola, TV)
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczory
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 5 tys. zł
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? Jeszcze bez doświadczenia, mój obecny zostawiam jako drugi telewizor do innego pokoju. Zakładam że około 5-6 lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? Tak

Jako dodatkowa informacja:
Dużo sportu, dużo filmów/seriali, przeglądania zdjęć z aparatu i dużo grania na PS4/PC. Krótko mówiąc - TV będzie używany do wszystkiego i chciałbym aby (w moim budżecie) wszystko to robił jak najlepiej.

Pierwotnie zakładałem że chcę wydać max 4tys. PLN i pierwsze zainteresowanie padło oczywiście na Philipsy (6561/71xx) i bardzo sobie zepsułem o nich opinię (słusznie czy niesłusznie - sam nie wiem) czytając to i inne fora, że banding, że się Android wiesza, że 100(120?)hz działa tak jakby go nie było etc. Jednak podbiłem budżet do 5tys, bo tak naprawdę nie znalazłem nic satysfakcjonującego mnie w tym przedziale (może źle szukałem, albo wyciągam złe wnioski z testów?).

Po namyśle stwierdziłem że 4K/HDR tak naprawdę do szczęścia nie jest mi potrzebne, bo nie mam nawet z czego podać tej rozdziałki więc równie dobrze TV mógłby go nie mieć (a w tym przedziale cenowym telewizory z 4K będą wypadać biednie za parę lat kiedy 4K stanie się standardem i wejdą nowsze generacje).

Z egzemplarzy, którymi się interesowałem (już nie patrząc na opinie o Philipsie w sieci):
Sony KDL-55W809C
Sony KD-55XD8005
Philips 55PUS7181/12

Nie pogardzę również propozycją egzemplarzy z zeszłego roku w tym przedziale cenowym (wyższe modele Samsunga?) - oczywiście jeśli można je dostać w sklepach.

Bardzo jestem też zainteresowany stosunkiem cena-jakość obrazu (kontrast, czerń, równomierne podświetlenie, poprawne odwzorowanie kolorów i ruchu).

Ostatnia edycja:

ziemian

New member
Dorzucasz 500zl i masz na allegro poprzez sony centre Sony KD-55X8505 z 5 letnią gwarancją.

Chyba lepszej opcji w tej kasie nie znajdziesz.

blach0r

New member
Dorzucasz 500zl i masz na allegro poprzez sony centre Sony KD-55X8505 z 5 letnią gwarancją.

Chyba lepszej opcji w tej kasie nie znajdziesz.

Dzięki za odpowiedź i ciekawą propozycję. Mam tutaj pytanie, bo widzę prawidłowość w numeracji kolejnych serii (w "W" jest podobnie) - widzę że poniżej 5k w sklepie na "E" jest model Sony KD-55X8509C

Na porównaniu na stronie Sony (aczkolwiek na nim są modele z literką "C") widzę że różnią się kolorystyką oraz wydajnością Motionflow (800 vs 1000). Gdzie jest haczyk?

sony.pl/electronics/telewizory/x8500c-series/specifications

edit:
OK, B to modele z roku 2014, C to 2015. Rozumiem że B nie mają Android TV?
Z czego więc wynika różnica cenowa między B a C (8505B na Sony Centre 5,5tys, natomiast 8509C około 4,7tys)? Warto cofać się 2 lata wstecz?

Ostatnia edycja:

blach0r

New member
Rozejrzałem się ponownie w granicy 5500 PLN i tu już wchodzimy na terytorium wyższych Sony oraz Samsunga, czyli:

Sony KD-55XD8505/8599
Samsung UE55KS7000(S) - "S" oznacza jedynie kolor ramki "Silver"?

Widzę, że oba te TV mają dobre recenzje, tylko pytanie który dla moich potrzeb będzie "lepszy"?

Ostatnia edycja:

pewu

New member
Oczywiście że lepiej zagra Sony, ma też zdecydowanie lepsze multimedia.
Samsung jest też ok ale ma problem z odklejającą się obudową i martwymi pikselami.
Lepsze multimedia?
Odnoszę wrażenie, że polecasz to co masz na stanie do sprzedania...

Jeśli możesz, to rozwiń proszę temat lepszych multimediów w Sony, bo moim zdaniem to właśnie w samsungu są lepsze mulitmedia (np. lepszy natywny odtwarzacz filmów, lepsza obsługa napisów w filmach, itd.)

Podstawowa różnica to matryce.
Sony KD-55XD8505/8599 - IPS
Samsung UE55KS7000 - VA

Jakość obudowy i materiałów w samsungu to porażka (nie rozumiem jak można takie coś sprzedawać), dlatego właśnie zrezygnowałem z zakupu tego TV, pomimo wielu zalet jakości obrazu dzięki zastosowanej matrycy VA.

Dlatego tez mój wybór zawężył się do tych modeli (inny wątek):
LG 55UH8507 czy SONY 55XD8505

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam

pewu

New member
To donosisz złe wrażenie.
Chcesz porównać Tizena do ANdroida ?
Wymień ilość aplikacji i możliwości - ja wymienię Androida.
Więc nie opowiadaj bajek.

Jakość, stabilność i prędkość działania.
Mógłbym tu teraz zacytować wiele postów z tego forum z narzekaniem na androida w TV, w przeciwieństwie do Tizena czy WebOS, ale chyba nie o to chodzi.
Czy w natywnym odtwarzaczu filmów w TV Sony jest możliwość zmiany wielkości i kolorów napisów, wraz z ich kodowaniem?

Jak pisałem w inym poście:
Co do aplikacji z Androida, to właśnie wadą tego rozwiązania było to, że aplikacje są odpalane pod Androidem, który jest tak jakby niezależny od natywnej rozdzielczości TV, i tutaj już (w androidzie) następuje jakieś "skalowanie" rozdzielczości, przez co od razu tracimy na jakości jakiegokolwiek materiału. Być może ktoś tego nie widzi, ja jednak zwracam na to uwagę, i dlatego natywny odtwarzacz w TV, który nic nie skaluje, nic nie dopasowuje, tylko "wrzuca" na ekran - był dla mnie podstawą do oglądania filmów.

Niemniej jednak muszę potestować Androida w nowych TV sony i sprawdzić to własnoręcznie.

pewu

New member
Ale widziałeś już Androida 6,0 ?

Nie widziałem w żadnym TV tej wersji.
Wiem, że jak na razie to mit co do updejtu w TV Sony. Jak nie zobaczę to nie uwierzę.
Poza tym nie ma gwarancji, że nowsza wersja nagle będzie super extra dużo lepsza... Tak jak w przypadku telefonów, może być z tym bardzo różnie. Android nei jest systemem dedykowanym pod jakąś markę, czy konkretny model, to ogólny system, i zapewne ma też znaczenie kwestia "optymalizacji" sw pod hw danego producenta.

Do góry