4K vs FullHD

bokciu

Banned
Więc mamy różne potrzeby - szczególnie jakości i nich każdy zostanie przy swoim.

Gdybym nie miał potrzeby jakości, nie kupowałbym VT50, tylko jakieś budżetowe LCD. Tak więc jeśli nadejdzie czas na UHD - pewnie będzie to OLED. To tyle w kwestii ogólnie pojętej jakości. Amen :)

stapoz

New member
Po przeczytaniu wszystkich postów nasuwa mi się takie oto stwierdzenie:
Dyskusja fullHD czy 4K jest odpowiednikiem jałowych dyskusji sprzed lat typu HDready czy fullHD (bo po co fullHD skoro prawie wszystko bylo w SD a fullHD ogladalo sie tylko z plików mkv jako demo)

Fakt jest taki:
1. Jeśli masz fullHD i nie masz jeszcze parcia na większy rozmiar to nie ma potrzeby upgrade do 4K bo wiąże to się z dużym kosztem - nieproporcjonalnym do wzrostu jakości,
ale:
2. Jeśli szukasz nowego TV - nawet nie patrz w strone resztek modeli fullHD bo to "przeminęło z wiatrem" i "se ne wrati". Producenci już w swoich ofertach mają tylko pojedyncze modele fullHD lub w ogóle rezygnują ze sprzedaży takich TV. (Sony ma jeden stary model full HD W85c, podobnie Samsung z nowymi modelami M na 2017 rok). Oczywiście mowa o normalnym TV do salonu 50" lub większy. Małe TV 32-46" do kuchni czy łazienki rządzą sie innymi prawami. Kupno dzisiaj nowego fullHD to tak jak kupno rok czy dwa temu modelu HD ready. A dziadkowe gadki, że 4K będzie w TV za 10-20 lat można sobie darować.

Osobiście mam plazme 55ST60 i zastanawiam sie nad większym. Pomysł, żeby zamienić na inny fullHD tylko większy traktuję jak sarkastyczny żart (mimo ze z obecnego TV jestem bardzo zadowolony). To tak jakby jezdzic 10 lat Mondeo po czym kupić sobie ten sam model ale mlodszy i z mniejszym przebiegiem - i oczywiscie przekonywac wszysktich ze Mondeo jest najlepszy.

Ostatnia edycja:

rafcio76r

New member
Bez reklam
Tak jak napisał kolega stapoz, producenci TV już w roku 2016 zaczęli się wycofywać z modeli FHD o większych przekątnych na matrycach 120Hz. Ostatnie dobre TV na matrycy FHD to były Sony W8xx na matrycy VA 120Hz (model z roku 2015, produkowany jeszcze w 2016 r.) czy wspomniany zakrzywiony model od LG OLED 55EG910. Był też niezły wg kryterium cena/jakość Samsung FHD J6200 oraz Panas DS630. Rok 2017 to już "śmierć" dla nowych modeli FHD 120Hz w przekątnych powyżej 50". Taką decyzję podjęli producenci i koniec - kropka.
Ja w ubiegłym roku kupowałem TV i po użytkowaniu przez 9 lat TV FHD 120hz nawet przez chwilę nie myślałem o ponownym wejściu w TV FHD. W listopadzie kupiłem w promo Samsunga 60KS7000 z 4-letnią gwarancją za 5099 zl i do tej pory jestem mega zadowolony z dokonanego wyboru.
Reasumując, nowych - dobrych - modeli na 2017 rok w technologii FHD na matrycach 120Hz można ze świecą szukać z uwagi na decyzję podjętą przez producentów sprzętu. Takie są fakty.

bobtong

Member
Pomijają wycofujących się producentów z rozdzielczości 1080p
Kupuje się to co jest nowocześniejsze oraz będzie miało wsparcie technologiczne przez najbliższych kilka lat

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
I model 4K, 100Hz, HDR, VP9 - posłuży Vi wile lat, a jak załączysz film 4K - to buzia sam się uśmiecha ku radości już dziś, od zaraz bo filmów jest ponad 100 po polska a kilkaset po angielsku - i przybywa.

bobtong

Member
I model 4K, 100Hz, HDR, VP9 - posłuży Vi wile lat, a jak załączysz film 4K - to buzia sam się uśmiecha ku radości już dziś, od zaraz bo filmów jest ponad 100 po polska a kilkaset po angielsku - i przybywa.
Jeszcze jak zapodasz w ATMOS to jest sen ale to już inny dział

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
No tak Atmos jest uwieńczeniem - mówią, że dźwięk to 35% odczucia wartości obrazu.

Do góry