4K vs FullHD

bobtong

Member
Zgadzam się w całej rozciągłości z powyższą opinią. Oczywiście, że zwolennicy nowej technologii 4k będą utrzymywali, że dzisiaj tylko 4k i nie moim zadaniem jest zmieniać ich zdanie. Każdy ma to co chce. Jeżeli ktoś chce 4k - proszę bardzo. Ale moim zdaniem, jeżeli nie tylko ogląda się Netfixa, Amazona i co tam jeszcze, ale także programy telewizyjne (nie tylko "PełO i PIS") to jednak trochę poczekam z zakupem 4k.
Peło i PIs i (reklamy) temat jest 1080 vs 4k a nie ich zwolenicy

jurex84

New member
taki netflix z najwyższym pakietem UHD kosztuje 52 zł (sam korzystam z niego) i w moim przypadku wychodzi po 13 zł (52/4=13zł) a że u mnie w rodzinie lubią oglądać wszystko oprócz reklam to najlepsze i najtańsze rozwiązanie(oczywiście dzielenie się kontem jest w pełni legalne-netflix)
Proponuję poszukać na allegro ;-) konto UHD za ok 11 pln. I też można dzielić ;-)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:

bokciu

Banned
Witaj, jeśli nie planujesz nic oglądać w 4K np.. NETFLIX ,to zakup TV 4K mija się z celem.
OLED FHD 55EG910V plazmę zastąpi b.dobrze.
Naprawdę dobre LCD 4K są już teraz w sprzedaży i tez lepsze od Plazm praktycznie pod każdym względem . Z wyłączeniem kątów - ale to wina matrycy i jej ograniczeń i w LCD nic tego nie zmieni.

Wszystko zależy jeszcze od jakich plazm, nie generalizowałbym tak bardzo.

bokciu

Banned
DVD nie oglądałem już 10 lat i chyba już nie chce ...jak dla mnie to co 2 osoba na tym forum korzysta z 4k nawet nie myśl o fullHD
Kolego czeka cię rewolucja jeżeli się zdecydujesz na 4k
Jeżeli interesują cię kąty widzenia to zdecyduj się na matryce IPS i musi być 120 hz żebyś chociaż trochę miał namiastkę plazmy oczywiście nie będzie czerni dobrej ale kolory powinieneś mieć też przyzwoite
LG UH7707 Lub jeżeli chodzi o 3D to LG UH8507 oczywiście 3d już nie produkują
Kupujesz konto netflix na allegro i masz tam tyle filmów fullHD że prędko tego nie ogarniesz jak masz jakieś kino to większość masz w 5.1 masz tam filmy 4k i jeszcze znajdziesz tam kilka tytułów w HDR jak już oglądniesz wszystko to możesz sobie wykupić amazona to samo tylko trochu mniej do oglądania i jeszcze możesz wykupić konto na CDA.pl podobno za jakis czas wprowadzą filmy w 4k
A jeżeli się zdecydujesz na model sony xe9005 i odpalisz film HDR na netfilx to nie będziesz mógł spać a jest to tylko namiastka z tego co możesz uzyskać z odtwarzacza ultra HD i szybko zapomnisz o plazmie

Zapodam Ci ze sto tytułów produkcji z ostatnich dwóch lat i rozumiem, że wszystkie pozyskasz w jakości 4k. Nie będę wspominał już o czymś takim jak telewizja którą lwia część społeczeństwa, dla Twojego niepocieszenia, ogląda najczęściej i która to dopiero od niedawna może poszczycić się jakością zbliżoną do full HD. Zważ na to, iż większość zjadaczy chleba, chce załączyć TV i cieszyć się relatywnie dobry obrazem z ogólnodostępnych źródeł o różnej jakości, a nie wyszukiwać materiałów 4K i oglądać tylko dlatego ,że są 4K mimo, że treść im średnio odpowiada. Tak więc póki co standard 4k można uznać za raczkujący i nie do końca wart wydawania pieniędzy. Lepiej obejrzeć dobry materiał w 1080 na matrycy full hd ,niż na UHD. A jeśli już skupimy się tylko na filmach i kinie, to lepiej zainwestować w projektor.

Caparzo

New member
Bez reklam
Proponuję poszukać na allegro ;-) konto UHD za ok 11 pln. I też można dzielić ;-)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Jest to konto testowe, po miesięcu wygasa i trzeba kolejne, na nowym koncie nie ma playlisty, nie ma na którym.odc sie skonczyło jakił serial... A na legalu po 13 zł na 4 znajomych i jest. A nie kupowanie co miesiąc

bobtong

Member
Zapodam Ci ze sto tytułów produkcji z ostatnich dwóch lat i rozumiem, że wszystkie pozyskasz w jakości 4k. Nie będę wspominał już o czymś takim jak telewizja którą lwia część społeczeństwa, dla Twojego niepocieszenia, ogląda najczęściej i która to dopiero od niedawna może poszczycić się jakością zbliżoną do full HD. Zważ na to, iż większość zjadaczy chleba, chce załączyć TV i cieszyć się relatywnie dobry obrazem z ogólnodostępnych źródeł o różnej jakości, a nie wyszukiwać materiałów 4K i oglądać tylko dlatego ,że są 4K mimo, że treść im średnio odpowiada. Tak więc póki co standard 4k można uznać za raczkujący i nie do końca wart wydawania pieniędzy. Lepiej obejrzeć dobry materiał w 1080 na matrycy full hd ,niż na UHD. A jeśli już skupimy się tylko na filmach i kinie, to lepiej zainwestować w projektor.
Wole oglądać dobry materiał uhd na dobrym tv uhd nawet materiał fhd bedzie lepiej wyglądal na tv 4k przez upscaling ..tv 4k są tanie jak barszcz problemem jest szybkie łącze a nie dostępność materiałów
Głoównym pytaniem tego tematu jest ...
1080 vs 4k zadam ci pytanie co jest lepsze ??

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

bokciu

Banned
Oglądam w 70% telewizję gdyż staram się ogladać to co mnie intetrsuje, a nie to co jest w najlepszej jakości, co nie znaczy, że nie cenię sobie takowej. Pytanie kiedy wszystkie te kanały TV począwszy od informacyjnych, po rozrywkowe a na sportowych kończąc, będą dostępne w UHD? Za rok , za dwa...pewnie nie. Przypomina mi to rok 2009 gdy kupiłem pierwszą plazmę ,a platformy cyfrowe nadawały kilka zdechłych programów HD które człowiek oglądał z zachwytem mimo iż ich tematyka kompletnie mnie nie interesowała. Tak obecie jest z UHD które głównie oferuje YT czy wspomniany NETFLIX. Problem w tym, że nie znajdziemy tam meczu, tenisa czy też snookera, a tym bardziej wszelkich nowości kinowych które to są dostępne w sieci do pobrania w max 1080p. I nie mówcie tu o jakimś podłym upscalingu. Mój BR Pansa niby też upscaluje do 1080p z materiału DVD, co niewiele ma wspólnego z FHD. Prawda jest taka, że najlepszy rezultat uzyskujemy gdy materiał źródłowy idealnie wpasowuje się w natywną rozdzielczość panela.
Przykładem może być Samsung szwagara UHD z serii 7,gdzie obraz FHD z dekodera woła o pomstę do nieba, i bynajmniej nie mam tu na myśli ustawień obrazu, tylko samą kaszę i wszelaki syf panujacy na ekranie. Obraz wygląda jak dobre SD. Natomiast z tego samego dekodera u mnie na Panasonicu VT50 - obraz zdecydowanie bardziej szczegółowy, ostry i wyrazisty, mimo że to podłe FHD...abstrahując od wszelkich innych aspektów jak kolor czy czerń.

bokciu

Banned
"1080 vs 4k zadam ci pytanie co jest lepsze ??"

Odpowiadając na Twoje pytanie, oczywiście że 4K pod warunkiem, że materiał będzie również w tej jakości. Może za kilka lat jak dobrze się zadomowi...

bobtong

Member
Jakie kilka lat o czym ty mówisz ja mam tv uhd już dziś i oglądam materiały uhd też już dziś mam biblioteke już 30 filmów 4k hdr mam netflixa amazona ps4 pro i gierki ze wsparciem uhd i hdr na kanałach w tv zbiorvzej nawet nie ma dobrego fhd i nawet nie czekam na 4k i tak za kilka lat ludzie bede korzystać z aplikacji w tv w większości więc dobrze mieć chociaż tv z smartem a jak już mamy kupować to z 4k
Wiadomo że netflix fhd nie ma bitrate takiego jak z płyty ale 4k już wygląda lepiej na natflixie jak ten sam tytuł na fhd z płyty
4k już istnieje kilka lat jak ktoś chce to ma dostęp nieograniczony
Przecież nie piszemy o projekcji hologramowaj

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

bokciu

Banned
Gry mnie nie interesują, chyba jestem zbyt stary na tego typu bzdury. A co Netflixa...cóż, właśnie sobie przejrzałem ich ofertę filmową i niestety, po wpisaniu dziesięciu losowych tytułów które posiadam z sieci w 1080p, żaden nie jest dostępny, nie wspominając już o jakości UHD. Więc podziękuję za taki serwis...
I powtarzam - interesuje mnie telewizja ,bo większość dnia właśnie ją oglądam, a ona nie oferuje 4K i długo jeszcze nie będzie. Nie należę do tych którzy oglądaj efekciarkie blocbustery dla ich jakości, gdyż fabuła jest miałka jak mąka. Wolę mieć wszystkie tytuły które mnie interesują w FHD niż trzydzieści 4k tylko ze względu na to, że są 4k.
Pamiętam jak zaczęły pojawiać się pierwsze filmy BD w wypożyczalniach. Chodziłem i brałem każdą pozycję bez wyjątku, a było ich jak na lekarstwo...tylko dlatego żeby nacieszyć oczy jakością mimo, że co drugi film był gniotem. Ale to było kiedyś, teraz już bym tego nie powtórzył...To trochę tak jak w świecie audiofilskim - tam się nie słucha muzyki tylko sprzętu.

Ostatnia edycja:

bobtong

Member
Gry mnie nie interesują, chyba jestem zbyt stary na tego typu bzdury. A co Netflixa...cóż, właśnie sobie przejrzałem ich ofertę filmową i niestety, po wpisaniu dziesięciu losowych tytułów które posiadam z sieci w 1080p, żaden nie jest dostępny, nie wspominając już o jakości UHD. Więc podziękuję za taki serwis...
I powtarzam - interesuje mnie telewizja ,bo większość dnia właśnie ją oglądam, a ona nie oferuje 4K i długo jeszcze nie będzie. Nie należę do tych którzy oglądaj efekciarkie blocbustery dla ich jakości, gdyż fabuła jest miałka jak mąka. Wolę mieć wszystkie tytuły które mnie interesują w FHD niż trzydzieści 4k tylko ze względu na to, że są 4k.
Na netfilx masz jeszcze seriale i to jest największa zaleta moim zdaniem Dere Devil w HDR rewelacja
Mad Max czy Rouge one raczej nie mają miaukiej fabuły
Nie wkurza cię to że jak chcesz sobie oglądnąć np"Dlaczego ja" to musisz czekać do ustalonej gdziny transmisji a tak to wbijasz na iple i oglądasz kiedy chcesz i jaki chcesz odcinek...

moto2004

Member
Panowie jest jakiś sposób żeby na netflixie pokazać tylko materiały dostępne w 4k ( kosmos względem fullhd ) ? Czy trzeba przeglądać i patrzeć po każdej pozycji ? Może ktoś poleci jakieś filmy pełnometrażowe gdyż nie mogę nic odnaleźć w 4k poza serialsami.

bokciu

Banned
Panowie jest jakiś sposób żeby na netflixie pokazać tylko materiały dostępne w 4k ( kosmos względem fullhd ) ? Czy trzeba przeglądać i patrzeć po każdej pozycji ? Może ktoś poleci jakieś filmy pełnometrażowe gdyż nie mogę nic odnaleźć w 4k poza serialsami.

A przestań...tam jest mnóstwo materiału w 4k ,który notabene poraża swoją jakością...najwidoczniej źle szukasz.

bokciu

Banned
Na netfilx masz jeszcze seriale i to jest największa zaleta moim zdaniem Dere Devil w HDR rewelacja
Mad Max czy Rouge one raczej nie mają miaukiej fabuły
Nie wkurza cię to że jak chcesz sobie oglądnąć np"Dlaczego ja" to musisz czekać do ustalonej gdziny transmisji a tak to wbijasz na iple i oglądasz kiedy chcesz i jaki chcesz odcinek...

To prawda "nowy" Mad Max nie ma miałkiej fabuły - on po prostu jej nie ma w ogóle. Jeśli oglądane filmów miałby się sprowadzać do tego typu produkcji to chyba pozostanę jednak przy "Dlaczego ja" ,które tak na marginesie mogę sobie nagrać i "wbić" o dowolnej porze i obejrzeć kiedy chcę.

bobtong

Member
oczywiście jeżeli to nie było pytanie retoryczne to netflix w 4k ma swoje produkcje ale możesz sobie zapodać oblężenie jadotville , przyczajony tygrys ,Czarne lustro to serial ale każdy odcinek jest z inną historią ten serial na prawde polecam rewelacja

Caparzo

New member
Bez reklam
Może inni mają domy, rodziny, dzieci i nie zajmują sie głupotami typu milion seriali w miesiącu?
Ja na tym netflixie nie moge czasami znaleźć filmu który bym obejrzał. Nie każdemu to podejdzie. I nie każdego stać żeby kupować filmu w 4k po 150 zł. Są inne priorytety w życiu. A nie każdy film w 4k jest mistrzostwem. Z tych 30 to ze 4 by wybrał...

bobtong

Member
To prawda "nowy" Mad Max nie ma miałkiej fabuły - on po prostu jej nie ma w ogóle. Jeśli oglądane filmów miałby się sprowadzać do tego typu produkcji to chyba pozostanę jednak przy "Dlaczego ja" ,które tak na marginesie mogę sobie nagrać i "wbić" o dowolnej porze i obejrzeć kiedy chcę.
Zapewne miłośnik estońskiego kina niezależnego ..ale Rouge one nie skomentowałeś :p ale o gustach się w sumie nie dyskutuje
możesz zgrać czyli jednak używasz tv do czegoś innego niż oglądanie no chyba że używasz czegoś innego do tej operacji niż TV wtedy naprawdę mi cię szkoda

bobtong

Member
Może inni mają domy, rodziny, dzieci i nie zajmują sie głupotami typu milion seriali w miesiącu?
Ja na tym netflixie nie moge czasami znaleźć filmu który bym obejrzał. Nie każdemu to podejdzie. I nie każdego stać żeby kupować filmu w 4k po 150 zł. Są inne priorytety w życiu. A nie każdy film w 4k jest mistrzostwem. Z tych 30 to ze 4 by wybrał...
Ale jest możliwość oglądania 4k czy nie ma ???? możesz zawsze coś pobrać nie musisz kupować jak nie masz czasu to nie oglądasz i tyle odpowiedz co jest lepsze fhd czy 4k??? mnie tam reszta polaków nie interesuje ja oglądam seriale i mi z tym dobrze a jak są w 4k to już w ogóle jestem szczęśliwy kupuje sobie konto na allegro za 7 zeta i mam
Najlepiej to sobie zapodajcie BBC planet Earth 2 UHD HDR jak to do was nie przemówi
Masz racje filmy są drogie ale są powszechne możesz sobie kupić czyli jest

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Fajnie, że doceniasz jakość 4K.
Nie każdy ma pojęcie bo nie widzi natywnej jakości.
Nie grzebałem w takim podziale , ale napisz na PW - podam Ci tel dla kolegi on będzie wiedział.

Do góry