o moim nabytku LG 47LM670S
Korzystam przy zakupach sprzętu z opinii wyrażanych m.in. na niniejszym forum. Czuję
się więc zobowiązany podzielić się opinią. Podkreślam, że to opinia normalnego
użytkownika, bez zadęć na 120% zawartości czerni w czerni, równomierność podświetlania,
liczenia ile jest linii poziomych i pionowych czy wrażliwość słuchu Mozarta. Ale nie ma
sprżetu idealnego, więc dalej podaję również uwagi które mi się nasunęły po 2 tygodniach
użytkowania.
Po paromiesięcznych poszukiwaniach nabyłem LG 47LM670S. Droga do niego była kręta i
burzliwa. Startowałem od Samsunga 46" 6500-6750, poprzez Philipsa 47pfl7606k i wiele
modeli LG 42LW570S 47LM620S 47LW579S 42LW570.
Z mojego subiektywnego doświadczenia wynika, że:
1. Jeśli kupujesz TV i wybrałeś sobie wymarzoną wielkośc ekranu - wybierz zawsze o jeden
rozmiar większy - ta objawiona na forach prawda jest całkowicie prawdziwa.
Z jednym zstrzeżeniem - do mieszkania w bloku (pokój 4,5x4m) 47" cali jest optymalny.
Dla wszystkich na pierwszy rzut oka - zbyt duży. Po godzinie oglądania - w sam raz. Przy
42" żałowałbym, że za mały.
2. Kupujemy wyłącznie technologię pasywną. W LG 47LM670S ogląda się 3D dokładnie jak w
Samsung 46" 6500-6750 czy aktywnych Sonówkach. Nie stwierdziłem różnicy. A cena okularów
i ich wielkość oraz ciężar jest bez porównania, no i nie ma pieprzonego migotania.
3. Telewizor pobiera coś ok. 90W mocy - mniej niż wszystkie moje dotychczasowe - Philips
14", Sony 29" i !!! Samsung 32" LED.
Poza tym:
4. Design TV - powala. Look, wymiary,cięzar, itd. Inni nie nadążają (przy tej cenie).
5. Pilot Magic - wieeeeelka poręka. Jedyny minus że ma klawisz strzałki b. blisko
pokrętła - trzeba poćwiczyć żeby się nie mylić.
6. LG 47LM670S ma wszystkie bajery które mnie interesowały i uważam za pożyteczne -
pełną przeglądarkę, wifi, nagrywanie DRV, 4 HDMI, 3 USB. WiDi i WiFi Direct wyglądało
na pożyteczne ale się zes...ło - działa podobno tylko z technologią > intel i3.Skypa nie
próbowałem bo nie widze potrzeby.
7. Ustawienia są do wyboru - wielkiego - życzę powodzenia amatorom takiej zabawy.
Głośniki w zupełności wystarczają.
8. TV wczytuje wszystkie programy z kablówki ale nie odpala - trzeba mieć moduł CI, więc
dekoder vectry pozostaje.
9. Jakość obrazu SD - do przyjęcia, HD - b. dobra. Ale dopiero filmy Blue Ray pokazują
co to jest rozdzielczość. 3D Blue Ray jest super. Przy czym na 4 osoby w rodzinie ja
jedyny mialem zastrzezenia - nie doceniłem czajnika w "oszukac przeznaczenie 5"
. ALe
moze ja tak mam
.
10. Matryca jest za szybą (chyba plexi). U mnie, przy oglądaniu pod kątem w dzień,
odbija się całe okno wraz z drzwiami balkonowymi. Ale oglądać się daje, poza tym, która
matryca nie odbije?
11. Gier nie testowałem bo nie mam. Kąt widzenia bez zatrzeżeń.
12. Przeglądarka internetowa stron działa jak w PC (pilot Magic pomaga). Działa IPLA i
coś tam jeszcze. Natomiast nie odpalilem żadnego meczu (meczyki.pl), muszę sprawdzić
czy da sie doinstalować wtyczki (flash, silver, itd)
Ktoś opisał że nie odtwarza wszystkich napisów, np. txt (nie wiadomo dlaczego)- i to
prawda. Przy czym jest wersja, że trzeba film z .txt wrzucić do wydzielonego folderu,
kiedyś pewnie będę próbował. Przy odtwazraniu ogólnie dostępnych filmów tez nie mam
zastrzezeń, wiadomo ze cudow nie będzie z rozdzielczościa 480x...
Z podświetlaniem równomiernym matrycy też chyba można się trochę czepić (na całym
czarnym ekranie), ale lata mi to. Na żadnym filmie i kanale TV nie stwierdzam problemu
przy zwykłym oglądaniu.
Taki TV zostanie centrum rozrywki w domu. CD. DVD, BR, mp3, jpg, internet - wszystko.
Wcześniej kupiłem mini wieżę samsunga z odtwarzaniem DVD (bez specjalnego powodu - teraz
się cieszę), przy połączeniu HDMI, pilotem TV można sterować odtwarzaniem płyty w wieży.
Zakładałem na początku, że nie wydam więcej niż 4000zł. Wydałem ponad 4500 - i nie
żałuję.
No i LG się spisało - dostałem dodatkowo odtwarzacz w ramach "Dorzucamy Blu Ray" - BD
660 jest super, skaluje, odtwarza wszystko co mu wrzuciłem. Jedyny minus to malutki
wyświetlacz, ale wszystkie dane można odczytać na ekranie TV.
Reasumując - z pełną odpowiedzialnościa polecam sprzęt.
No i roznica LG 47LM660S - LG 47LM670S podobno polega ramce matrycy - w 60 czarna
palstikowa w 70 srebrna metalowa