46' LG vs Philips vs...

CartmanPL

New member
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
22 m2 - 4,6m X 4,7m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
3,5 - 4,0m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
2 osoby
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
Na wprost, czasami pod kątem od 0 - 30 stopni
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
Na początku stać, docelowo wisieć.
6.Jak słońce świeci w pokoju ?
Okna od strony południowo-zachodniej, słońce zaczyna wpadać do pokoju od godz. 15, pod koniec dnia swieci w kierunku TV.
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
Samsung LE32R71
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
Najlepszy stosunek cena/funkcje/jakość
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
UPC (SD-HD)
10.Jakie urządzenia ?
Laptop po HDMI
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
3-5h, w weekendy dłużej.
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
Obojętne, liczy się jakość.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
1) Sportowe (wiele dyscyplin) 2) serialowo - filmowe 3) informacyjne 4) przygodowe
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
Raczej nie, ale funkcja taka by się przydała, żeby np. coś szybko sprawdzić bez uruchamiania laptopa.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
W niedalekiej przyszłości XBOX Kinect lub PS3 Move, około kilku godzin w tygodniu.
16.Preferencje co do marki ?
Wszystkie oprócz (chyba) Sony.
17.Preferencje co do wielkości ?
Jak największy (ogranicznik - cena)
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
Śnieżenie, słaba jakość wyświetlanego sygnału, wolne przełączanie kanałów.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
Od 17:00 w górę, w weekendy o różnych porach.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
~ 3000zł, max 3500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
Fajnie jakby miał pasywne.

Witam wszystkich.
Od 3 miesięcy codziennie zaglądam na forum, gdyż od takiego czasu poszukuję TV do salonu. Na początku starałem się "wdrożyć" w temat gdyż od dłuższego czasu nie poszukiwalem TV i nie byłem na bieżąco w temacie nowinek technicznych. Po 3-ech miesiącach czytania forum i oglądania TV w salonach pogląd już mogłem sobie wyrobić.
Telewizory, które przez ten czas analizowalem to:
1) Toshiba 46TL838
2) Samsung UED6500
3) Sony KDL-40HX720
4) Toshiba 46TL933
5) Sharp 46LE630
6) LG: 47LW570S, 46PFL5507, 46PFL5007 i 4007, 46LM620S, 46LM660S

W marcu prawie miałem kupioną Tośkę TL838 ale jeden post na forum o treści "w kwietniu pojawią się nowe modele na ten rok także warto poczekać" spowodował, że się wstrzymałem. I tak w dniu dzisiejszym właściwie z wszystkich tych modeli zostawiłem dwa: Philips 46PFL5507K oraz LG 42LM660S. Mam duży dylemat co do wielkości oraz trybu 3D. Z jednej strony wydaje mi się, że wielkość 42' powinna mi wystarczyć, że nie poczuję różnicy w stosunku do 46'. W ostatnich dniach prawie decydowałem się na Philipsa, niestety cena okularów i 3D aktywne troche mnie od niego odpycha, gdyby nie wysoka cena 47LM660S brałbym go już dziś. Wiem, że ogranicza mnie cena. Najbardziej zależy mi na najlepszej jakości filmów 1080p, potem skalowanie i obraz z UPC HD+SD, WiFi nie jest wymagane gdyż pod TV będzie lezał router więc połączę go z TV kabelkiem, PVR - fajna funkcja i myślę, że bym z niej korzystał. Wiem, że na forum są juz podobne tematy, ale żaden nie rozwiązuje mojego niezdecydowania :) z góry dzięki za podpowiedzi.

PS: ostatnio przyglądając się philipsowi 5507 odniosłem dziwne wrażenie, że jest on "strasznie" panoramiczny, tzn. patrząc na inne TV (Panasonic, Sharp) wydawały się w miare proporcjonalne, a Philips w stosunku do nich bardzo "szeroki" za to nie "wysoki"...przez co tych 46 cali bardzo nie było widać...

micmus

Member
Bez reklam
Podpowiem tylko na szybko, że przy takiej odległości to co najmniej 46 cali, a i tak będzie trochę mało - 42 cale z 3,5-4 metrów to duży błąd.

CartmanPL

New member
wiem wiem, narazie to on jest na celowniku, tylko to aktywne 3D i cena okularów... dlatego ciągle zastanawiam się nad jakimś LG...a ciężko jest coś dopasować co by było podobne funkcjami i ceną do Philipsa.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Podobnie jak inni 3D odstawisz w szybkim czasie.
I skierowałbym się na jakości tradycyjnej która zajmuje 99, 9% czasu oglądania.

Do góry