1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
22 m2 - 4,6m X 4,7m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
3,5 - 4,0m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
2 osoby
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
Na wprost, czasami pod kątem od 0 - 30 stopni
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
Na początku stać, docelowo wisieć.
6.Jak słońce świeci w pokoju ?
Okna od strony południowo-zachodniej, słońce zaczyna wpadać do pokoju od godz. 15, pod koniec dnia swieci w kierunku TV.
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
Samsung LE32R71
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
Najlepszy stosunek cena/funkcje/jakość
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
UPC (SD-HD)
10.Jakie urządzenia ?
Laptop po HDMI
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
3-5h, w weekendy dłużej.
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
Obojętne, liczy się jakość.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
1) Sportowe (wiele dyscyplin) 2) serialowo - filmowe 3) informacyjne 4) przygodowe
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
Raczej nie, ale funkcja taka by się przydała, żeby np. coś szybko sprawdzić bez uruchamiania laptopa.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
W niedalekiej przyszłości XBOX Kinect lub PS3 Move, około kilku godzin w tygodniu.
16.Preferencje co do marki ?
Wszystkie oprócz (chyba) Sony.
17.Preferencje co do wielkości ?
Jak największy (ogranicznik - cena)
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
Śnieżenie, słaba jakość wyświetlanego sygnału, wolne przełączanie kanałów.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
Od 17:00 w górę, w weekendy o różnych porach.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
~ 3000zł, max 3500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
Fajnie jakby miał pasywne.
Witam wszystkich.
Od 3 miesięcy codziennie zaglądam na forum, gdyż od takiego czasu poszukuję TV do salonu. Na początku starałem się "wdrożyć" w temat gdyż od dłuższego czasu nie poszukiwalem TV i nie byłem na bieżąco w temacie nowinek technicznych. Po 3-ech miesiącach czytania forum i oglądania TV w salonach pogląd już mogłem sobie wyrobić.
Telewizory, które przez ten czas analizowalem to:
1) Toshiba 46TL838
2) Samsung UED6500
3) Sony KDL-40HX720
4) Toshiba 46TL933
5) Sharp 46LE630
6) LG: 47LW570S, 46PFL5507, 46PFL5007 i 4007, 46LM620S, 46LM660S
W marcu prawie miałem kupioną Tośkę TL838 ale jeden post na forum o treści "w kwietniu pojawią się nowe modele na ten rok także warto poczekać" spowodował, że się wstrzymałem. I tak w dniu dzisiejszym właściwie z wszystkich tych modeli zostawiłem dwa: Philips 46PFL5507K oraz LG 42LM660S. Mam duży dylemat co do wielkości oraz trybu 3D. Z jednej strony wydaje mi się, że wielkość 42' powinna mi wystarczyć, że nie poczuję różnicy w stosunku do 46'. W ostatnich dniach prawie decydowałem się na Philipsa, niestety cena okularów i 3D aktywne troche mnie od niego odpycha, gdyby nie wysoka cena 47LM660S brałbym go już dziś. Wiem, że ogranicza mnie cena. Najbardziej zależy mi na najlepszej jakości filmów 1080p, potem skalowanie i obraz z UPC HD+SD, WiFi nie jest wymagane gdyż pod TV będzie lezał router więc połączę go z TV kabelkiem, PVR - fajna funkcja i myślę, że bym z niej korzystał. Wiem, że na forum są juz podobne tematy, ale żaden nie rozwiązuje mojego niezdecydowania
z góry dzięki za podpowiedzi.
PS: ostatnio przyglądając się philipsowi 5507 odniosłem dziwne wrażenie, że jest on "strasznie" panoramiczny, tzn. patrząc na inne TV (Panasonic, Sharp) wydawały się w miare proporcjonalne, a Philips w stosunku do nich bardzo "szeroki" za to nie "wysoki"...przez co tych 46 cali bardzo nie było widać...
22 m2 - 4,6m X 4,7m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
3,5 - 4,0m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
2 osoby
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
Na wprost, czasami pod kątem od 0 - 30 stopni
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
Na początku stać, docelowo wisieć.
6.Jak słońce świeci w pokoju ?
Okna od strony południowo-zachodniej, słońce zaczyna wpadać do pokoju od godz. 15, pod koniec dnia swieci w kierunku TV.
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
Samsung LE32R71
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
Najlepszy stosunek cena/funkcje/jakość
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
UPC (SD-HD)
10.Jakie urządzenia ?
Laptop po HDMI
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
3-5h, w weekendy dłużej.
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
Obojętne, liczy się jakość.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
1) Sportowe (wiele dyscyplin) 2) serialowo - filmowe 3) informacyjne 4) przygodowe
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
Raczej nie, ale funkcja taka by się przydała, żeby np. coś szybko sprawdzić bez uruchamiania laptopa.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
W niedalekiej przyszłości XBOX Kinect lub PS3 Move, około kilku godzin w tygodniu.
16.Preferencje co do marki ?
Wszystkie oprócz (chyba) Sony.
17.Preferencje co do wielkości ?
Jak największy (ogranicznik - cena)
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
Śnieżenie, słaba jakość wyświetlanego sygnału, wolne przełączanie kanałów.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
Od 17:00 w górę, w weekendy o różnych porach.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
~ 3000zł, max 3500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
Fajnie jakby miał pasywne.
Witam wszystkich.
Od 3 miesięcy codziennie zaglądam na forum, gdyż od takiego czasu poszukuję TV do salonu. Na początku starałem się "wdrożyć" w temat gdyż od dłuższego czasu nie poszukiwalem TV i nie byłem na bieżąco w temacie nowinek technicznych. Po 3-ech miesiącach czytania forum i oglądania TV w salonach pogląd już mogłem sobie wyrobić.
Telewizory, które przez ten czas analizowalem to:
1) Toshiba 46TL838
2) Samsung UED6500
3) Sony KDL-40HX720
4) Toshiba 46TL933
5) Sharp 46LE630
6) LG: 47LW570S, 46PFL5507, 46PFL5007 i 4007, 46LM620S, 46LM660S
W marcu prawie miałem kupioną Tośkę TL838 ale jeden post na forum o treści "w kwietniu pojawią się nowe modele na ten rok także warto poczekać" spowodował, że się wstrzymałem. I tak w dniu dzisiejszym właściwie z wszystkich tych modeli zostawiłem dwa: Philips 46PFL5507K oraz LG 42LM660S. Mam duży dylemat co do wielkości oraz trybu 3D. Z jednej strony wydaje mi się, że wielkość 42' powinna mi wystarczyć, że nie poczuję różnicy w stosunku do 46'. W ostatnich dniach prawie decydowałem się na Philipsa, niestety cena okularów i 3D aktywne troche mnie od niego odpycha, gdyby nie wysoka cena 47LM660S brałbym go już dziś. Wiem, że ogranicza mnie cena. Najbardziej zależy mi na najlepszej jakości filmów 1080p, potem skalowanie i obraz z UPC HD+SD, WiFi nie jest wymagane gdyż pod TV będzie lezał router więc połączę go z TV kabelkiem, PVR - fajna funkcja i myślę, że bym z niej korzystał. Wiem, że na forum są juz podobne tematy, ale żaden nie rozwiązuje mojego niezdecydowania
PS: ostatnio przyglądając się philipsowi 5507 odniosłem dziwne wrażenie, że jest on "strasznie" panoramiczny, tzn. patrząc na inne TV (Panasonic, Sharp) wydawały się w miare proporcjonalne, a Philips w stosunku do nich bardzo "szeroki" za to nie "wysoki"...przez co tych 46 cali bardzo nie było widać...