42" Pana, Samsung czy Philips ?

Mr_skywalker

New member
Witajcie,

Już prawie zdecydowałem się na Samsunga 40H6400 (lub 6640) a, bo rozmiarowo większy mi nie wejscie, a nie ma z tego modelu 42", a tu nagle pooglądałem i poczytałem sobie o nieco większych tv (42") które rozmiarowo są jeszcze ok, a i opinie też nie naganne otóż : Panasonic as640 i Philips 42PFS7109, który ostatnio dostał rekomendacje HDTV. No i co tu wybrać ?
Dekoder NC+, PS3, BR ,
Odległość od TV to 3M ale chce mieć dobry obraz także oglądając z boku nieco.

tdx

New member
Bez reklam
jeśli chcesz 42" to faktycznie zostaje 42AS650 bo AS640 to 40/48"

a z tych 2ch brałbym 42PFS7109

Mr_skywalker

New member
tdx dzieki za rade. rozumiem, ze 42PFS7109 vs 40H6400 (do którego sie wczesniej przymierzałem) to też dobry wybór ? Nie chciałbym na siłe wchodzić w 42" jeżeli Samsung pomimo że mniejszy jest o wiele lepszy ?A może jest coś innego warte polecenia 42" przy nie wyższym poziomie cenowym?

tdx

New member
Bez reklam
Najlepsze TV 42" moim zdaniem to Sony 42W829 ewentualnie TS 42L7453 jeśli za wysoka cena zostań przy philu.
Jeśli 40" to H6400

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Toshiba ma natywne 100Hz.
Philips 42PFS7109 i Panasonic 42AS650 też.
Jeśli masz wątpliwości poproś o prezentację modeli w domu

piteron

Active member
Bez reklam
Jesli chcesz mieć dobry obraz patrząc tez pod jakimś tam kątem to zdecydowanie nie polecam Samsunga ani Sonego
Tu zdecydowanie lepiej poradza sobie tv matrycą IPS czyli np Panasonic LG

Mr_skywalker

New member
Wydaje mi sie, że wszystkie 3 modele (Toshiba, Panasonic oraz Philips) reprezentują podobny, dosyć wysoki poziom obrazu, być może test w domu by pomógł w wyborze ale może uda sie to zrobić bez tego. Tak jak pisałem, mam ogranoczone miejsce (TV wisi w specjalnej wnęce na to przystosowanej, której szerokość to 104 cm, ale trzeba brać pod uwagę możliwość dojścia do złącz). Aktualnie wisi kupiony w Loco JVC 37" ale ten ma jeszcze szerokie ramki stąd nie kupowałem wtedy większego - no i cenowo był drogi. Teraz rozmiarowo nabardziej mi pasuje Philips, ma też ambilight, ale nie wiem czy przy takiej wnęce jak ja mam to czy to wogóle bedzie dawało jakiś efekt.

piteron

Active member
Bez reklam
U znajomego seria 5000 wisiała właśnie we wnęce z książkami . efekt jaki daje ambiligh jest po prostu do niczego.swiatlo sie zalamuje na półkach i przeszkadza w oglądaniu
Teraz stoi na stoliku i po bokach nic nie ma,efekt jest juz lepszy ale kolega stwierdził jednoznacznie. ,przychodzą znajomi to sie włącza dla szpanu tak ambi jest wyłączony bo go rozprasza

Ostatnia edycja:

piteron

Active member
Bez reklam
Oczywiście że nie. Ale tak jak dla mnie to właśnie ambiligh jest lokolotywą sprzedaży bez tego to nie wiem czy ktoś by sie zainteresował tym tv

Mr_skywalker

New member
Otóż to, Dobry TV to mi sie kojarzy z takimi nazwami jak Panasonic, Sony, Sharp. Gdyby nie test i pozytywne opinie to pewnie bym sie temu TV nawet nie przygllądał. Apropos tych TV o których pisaliśmy czyli Philips 42PFS7109 Toshiba 42L7453 czy też Panasonic 42AS650 to wszystkie mają matryce natywną 100Hz ? Pytam, bo z tego co wiem, to np Model AS600 ma matryce natywną 50Hz - wiec wole sie upewnić jak jest w powyższych modelach.

Mr_skywalker

New member
kiki : aktualnie mam kupionego od Was JVC-37P80BU. Czas na zmiane , przymierzam sie od dawna, ale coś mi nie idzie . W koncu musze zadziałać. TV wisi na ścianie Oglądanie z kanapy niecałe 3,5 metra od TV. Siedząć okno jest z prawej strony (odległość ok 2,5m od TV) TV ogląda sie czasami z fotela które stoi pod oknem lub siedząc przy stole dokładnie po przeciwnej strony okna - stąd ważne jest. żeby nie było spadku na jakości obrazu przy oglądaniu z kąta. NA JVC nie widze różnicy, wiec zakładam, że na nowym gorzej nie bedzie. Podłącznie to NC+ ,BR, PS3. Lubie oglądać piłkę nożną wiec zależy mi też na płyności. Dźwięk też jest istotny, bo JVC ma naprawde super a słyszalem niektóre nowe cieniutkie TV i grają naprawde cieniutko. No to chyba na tyle :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Pamiętam, pamiętam. JVC miał świetne skalowanie obrazu.
Z bardzo dobrym dźwiękiem masz Toshibę L7453, Philipsa PFS7109- a jak dołożysz to PFS7509 ma nawet sub bezprzewodowy w komplecie.

piteron

Active member
Bez reklam
ehhhhh stare dobre JVC
co do dźwięku to nie słyszałem tego Philipsa z subem ale Toska ma naprawdę porównywalny dźwięk z JVC tam sa po prostu basy

piteron

Active member
Bez reklam
tu nie ma teorii tylko suche fakty
lepsze kąty maja wszystkie telewizory na matrycy IPS,ale niestety te matryce mja więcej wad niz zalet

Do góry