40LE812E porażka -odradzam

yasiu_kam

New member
Witam. 2 dni temu kupiłem w/w telewizor. Ładny obraz to wszystko co mogę dobrego o nim powiedzieć. Chciałem podłączyć go pod dekoder N przez HDMI a dalej puścić dźwięk z telewizora przez kabel optyczny do ONKYO TX-SR506 ale okazało się, że przez telewizor przechodzi tylko sygnał stereo więc jeśli chcemy mieć dźwięk DD to trzeba podłączyć dekoder N bezpośrednio pod amplituner, w innym razie telewizor wyświetli nam napis "nieobsługiwany sygnał audio" czy coś w tym rodzaju i oczywiście cisza w głośnikach. Co jeśli chciałbym oglądać tv bez amplitunera? Mam za każdym razem przełączać w opcjach N na dźwięk stereo? Oglądanie czegokolwiek z USB mija się z celem, oczywiście dźwięku po kablu optycznym a nawet przez wyjście słuchawkowe nie usłyszymy. Zawieszanie się filmów czy teledysków HD to standard(zwykłych avi nie sprawdzałem bo mam już tego tv dosyć), można zapomnieć o tym, że po przełączeniu na inny teledysk tv się nie zawiesi. Pozostaje wtedy całkowite wyłączenie z prądu. Jeszcze nie zdecydowanym stanowczo odradzam, mam nadzieję, że będę mógł zwrócić ten wynalazek i kupić jakiegoś Samsunga...a tyle dobrych opinii o Sharpie się naczytałem przed zakupem. Dla mnie porażka...odradzam

radoskur

New member
Co do dźwięku to niestety dekoder N-ki tez tutaj nie jest ideałem. Lepiej w opcjach nbox'a wyłączyć Dolby Digital i przełączać sobie manualnie wtedy kiedy się chce z tego korzystać (przycisk OPT na pilocie n-ki i wybierasz ścieżkę DD dla kanału który oglądasz) - bo i tak mało audycji jest w pełnym DD 5.1. Oprócz tego zwykłe cinche też pociągnij do ONKYO wtedy zwykłe kanały stereo na ampli posłuchasz - ja tak mam i mi to nie przeszkadza. Co do materiałów HD niestety TV tnie przy 1080p - ale tutaj inne telewizory też nie wypadają lepiej. Poza tym jest tak wiele profili mkv, że nie znajdziesz TV który wszystkie je obsłuży zawsze jakiś film się znajdzie na którym się zawiesi czy będzie płynność skopana. Lepszym wyjściem jest kupienie odtwarzacza HD + Dysk twardy - wydasz 600zł i wszystko Ci hasa tak jak trzeba. Dla mnie o wiele ważniejsza jest jakość obrazu i takie niuanse, o których tutaj piszesz nie powinny mieć wpływu na zwrot telewizora. Ale zrobisz jak uważasz.

Guciak

New member
To i tak dobrze że masz ładny obraz, bo ja nawet tego nie mam, kolejny niezadowolony z sharpa, ja ochłonąłem przez 3 tygodnie i spakowałem ten wynalazek do pudełka, teraz czeka na nowego właściciela może mniej wymagającego :hihi:

radoskur

New member
To i tak dobrze że masz ładny obraz, bo ja nawet tego nie mam, kolejny niezadowolony z sharpa, ja ochłonąłem przez 3 tygodnie i spakowałem ten wynalazek do pudełka, teraz czeka na nowego właściciela może mniej wymagającego :hihi:

Panowie bo trzeba było kupić z kalibracją a nie w Saturnach czy MediaMarktach. Ja mam po kalibracji 90% materialu ogladam w HD bądź Full HD i telewizor moim zdaniem jest super.

Dig Dug

New member
radoskur - tylko, że produkt kupowany w sklepie powienien być gotowy do użycia. 99% kupujących chce mieć tv p&p, a nie że potrzeba zrobić kalibrację, a jak sam nie potrafi troche poprawić, to zewnętrzna kalibracja kosztuje kilka stówek. Stąd TV nie kosztuje tyle co miał, tylko więcej. Wg. mnie sprzedaż telewizora, który wymaga kalibracji to oszustwo. Jeśli potrzeba kalibracji, to niech to będzie napisane, że kalibracja wymagana. Wtedy można zadecydować, czy chce się telewizor do którego należy dołozyć na wstepie kase czy woli kupić inny, który nie wymaga kalibracji.

radoskur

New member
radoskur - tylko, że produkt kupowany w sklepie powienien być gotowy do użycia. 99% kupujących chce mieć tv p&p, a nie że potrzeba zrobić kalibrację, a jak sam nie potrafi troche poprawić, to zewnętrzna kalibracja kosztuje kilka stówek. Stąd TV nie kosztuje tyle co miał, tylko więcej. Wg. mnie sprzedaż telewizora, który wymaga kalibracji to oszustwo. Jeśli potrzeba kalibracji, to niech to będzie napisane, że kalibracja wymagana. Wtedy można zadecydować, czy chce się telewizor do którego należy dołozyć na wstepie kase czy woli kupić inny, który nie wymaga kalibracji.

Guzik prawda ja kupowałem tutaj u Kikiego 3 miesiące temu zapłaciłem tylko 100zł za kalibrację 100 za wysyłkę. Ogólnie TV + 5 lat gwarancji + gratis odtwarzacz BlueRay wyniosło mnie wsio 5500 na gotowo. za 46"

Niestety ale muszę Ciebie rozczarować bo 2/3 telewizorów wymaga kalibracji... Oddaj i kup Samsunga - mam nadzieję, że będziesz szczęśliwszy. Ja mam jako drugi TV Samsunga kupowany w tym samym czasie co Sharp i po 4 miesiącach poszedł na gwarancję.

z3

Member
Sorry ale wygląda na zwykłe biadolenie lub bardziej dla mnie nawet na czarny PR. Pierwszy post na forum ;]. Jeszcze wyjdzie, że to któryś z nas mu polecił ten TV. Wystarczyło się zapytać o przepuszczanie tv w sklepie lub na forum. Co do usb to jest tyle formatów materiałów, że zawsze można znaleźć taki co się będzie krzaczył na każdym TV. Nie mówię, że tv jest idealny, ale po rezygnacji z produkcji KURO nie ma już dobrych TV.

yasiu_kam

New member
To, że jest to mój pierwszy post nie znaczy, że uprawiam jakąś antyreklamę. Jestem zwolennikiem japońskich produktów(Honda) ale mimo wszystko sprzęt trochę mnie zawiódł. Jak dla mnie jeśli coś zostało stworzone w pewnym celu(USB) to powinno jakoś działać. Telewizor wymieniony już na drugi. Dźwięk przez wyjście słuchawkowe leci ale nadal zawiesza się na teledyskach czy też filmach HD przy próbie wyjścia do menu. Jest nowszy soft na stronie ale boję się go wgrywać bo do tego pierwszego wrzuciłem na dzień dobry i teraz nie mogę potwierdzić co tak naprawdę było powodem nieprawidłowego działania. Tak w ogóle to co ma kalibracja do tego, że telewizor się zawiesza?

arturos1970

New member
Bez reklam
Witam,kolego Radoskur,jak masz ten tv po fachowej kalibracji no to nic prostrzego,poprostu zamiesc tu wszystkie nastawienia jakie masz to kolega Yasiu kam napewno chetnie skorzysta.

yasiu_kam

New member
Panowie myślę, że można zamknąć/usunąć temat bo ta rozmowa do niczego nie prowadzi...Arturos1970 takie komentarze zachowaj dla siebie...

ar156

New member
Witam,

Posiadam dwa telewizory Sharp LC-40LE812E (wbudowany tuner dvb-s/s2) i chciałbym jeden z nich skonfigurować pod C+, a drugi pod Polsat Cyfrowy.

Dokupiłem do TV moduły CAM dla cyfry i polsatu u ich dystrybutorów. Niestety w żaden sposób nie potrafię skonfigurować TV tak żeby odbierać powyższe pakiety. TV łapie kanały satelitarne, ale nie te których szukam, dziesiątki niekodowanych kanałów typu Al Jazeera. Pakietów C+ i PC brak

Proszę o instrukcje, co powinienem zrobić aby wszystko działało.

Do góry