2024 czas na nowego..Oleda, MiniLeda?

Denon84

Member
Witam forumowiczów, przychodzę z prośbą, ostatnio (już jakis czas temu mi pomogliście-Dzięki za TV Kiki i transport).
Jak w temacie czas na zmianę, mam obecnie leciwego ale nie narzekam wcale na niego PHILIPS 49PU8303/12 chyba z tego co pamiętam na matrycy VA.
TV potrzebny głównie PS5, Netflix czasami jakiś program ale TV praktycznie nie oglądamy chyba że nasza super kadra gra to włącze:).

Zastanawiam się na OLEDEM - czytałem tutaj na forum chyba wszystko;) + inne artykułu, czyli wypalanie, odbicia jak w lustrze w ciągu czy piękna czerń wszystko mi znane. Myślę nad MiniLedem ale nie znam tej technologii wcale jedynie co poczytałem.
Doradźcie proszę jaki model i tutaj prośba o konkretne modele w których poczytam również bo nie ukrywam głowa mi już pęka od czytania, wad i zalet wszystkich modeli:). Chyba zmienię pracę i pójdę teorie wygłaszać o TV od tego czytania.

Odległość sofy od TV 2,5-2,7.

Z tego co zawsze brałem pod uwagę to odświeżanie 100-124hz, matryca VA (juz nawet nie wiem czemu tak się uparłem na nią zapewne dla lepszej czerni ale z tego co wiem ponoć IPS lepsze do szybszego ruchu są)

Budżet: wiadomo najtaniej i najlepiej ale tak się chyba nie da;) myślałem o Oledzie więc liczę się z kosztem 5-7tyś za tv.
Wielkość: myślę że minimum 55 ale chyba warto myśleć 60-65cali.

Sorki za litanię, dzięki że dobrnąłeś do końca:).

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do Twoich warunków wskazanie wyraźnie na Oled 65"
W klasie cenowej masz LG 65C45 za 7499 zł dla członków forum z pakietem gratisów dodatkowo o wartości 500 zł .
Ale masz też cashback z LG Polska 400 zł - więc cena 7099 zł
Czyli target idealny.
Masz wszystko na czym Ci zależy .

Kiedy planujesz zakup ?

Denon84

Member
W klasie cenowej masz LG 65C45 za 7499 zł dla członków forum z pakietem gratisów dodatkowo o wartości 500 zł .
Czyli target idealny.

Kiedy planujesz zakup ?
Czyli target idealny.

Kiedy planujesz zakup ?
Zakup planuje max do tygodnia, kończę remont i wleci nowy TV. Tylko myślę nad MiniLed bo oled przeraża mnie to wypalanie które dla jednych istnieje dla drugich nie, nie chce włacząc tv i zaczynać oglądanie od sprawdzania matrycy , nie ukrywam 2-3h gra sie na konsoli a są elementy stałe.

Może uda się cos wybrać i czy jest transport od Was do klienta? Ostatnio pod drodze do krakowa wpadliście do mnie:)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jest specjalnie dla Ciebie - jeśli potwierdzisz naszym transportem jutro u Ciebie
Ja wybrałbym` zdecydowanie LG 65C45.

DO grania - super.
LG 65C45 - to już 12 generacja Oledów,
Masz każdego roku mocniejsze zabezpieczenia.

MIni led z dobrej półki :
  • 65C845 za 4999 zł
  • 65Pml9008 za 4399 zł

Ja wybrałbym Oled TV

Denon84

Member
Jest specjalnie dla Ciebie - jeśli potwierdzisz naszym transportem jutro u Ciebie
Ja wybrałbym` zdecydowanie LG 65C45.

DO grania - super.
LG 65C45 - to już 12 generacja Oledów,
Masz każdego roku mocniejsze zabezpieczenia.

MIni led z dobrej półki :
  • 65C845 za 4999 zł
  • 65Pml9008 za 4399 zł

Ja wybrałbym Oled TV
Wrócę do domu, na spokojnie poczytam o wymienionych modelach i dam znać.

electrobuzzz

New member
Jeśli celujesz w segment premium to już ostatni czas na matryce typu oled/miniled. Na polskim rynku już dwa lata temu można było nabyć microleda w przedziale hi-endowym za mniej niż 100 tys pln, zatem można przypuszczać że do 2030 technologia upowszechni się w półkach cenowych >7 tys pln. Pytanie czy powstanie matryca 55-calowa mieszcząca się w kwocie >5 tys pln, gdyż nie jestem w stanie powiedzieć czy miniaturyzacja diod syntetycznych zeszła do rozmiarów pozwalających na stworzenie tak małego telewizora w 4K. Problem właśnie leży w stale rosnących rozmiarach od 70 do 120-cali, gdzie do wniesienia tak ciężkiego, dużego sprzętu a następnie jego wypakowania, instalacji i rozmieszczenia, potrzeba wyspecjalizowanej ekipy ludzi. Ekrany składane modułowo do użytku domowego wcale nie rozwiązują problemów gdyż tutaj dalej jest potrzebna specjalistyczna ekipa monterów, dopiero opracowanie jakiegoś giętkiego polimeru pozwalającego na zwijane dużych ekranów i "nalepianie" ich na ściany da nadzieję. Ponadto technologia microLED jest na etapie wad wieku niemowlęcego, wiele rzeczy trzeba poprawić i rozwinąć. Sporym problemem na ten moment jest brak powłoki antyrefleksyjnej pochłaniającej/odbijającej światło od matrycy na której są rozmieszczone diody syntetyczne - skutkuje to rozproszeniem światła dziennego po diodach wyłączonych, co odznacza się świecąca czernią za dnia. Przydałoby się również wypełnienić w 99% 10-bitową paletę kolorów i co najmniej w 50% 12-bitową dla gamutu BT.2020, a tutaj już implementacja kwantowej kropki nie pomoże. Potrzeba nowej generacji emiterów hiperfluorescencyjnych i TADF, które przy mniejszym zużyciu energetycznym jednocześnie podniosą poziom luminacji i gamy - będzie to ostateczny gwóźdź do trumny dla matryc lcd w tym miniled. Ponadto odświeżanie matrycy musi zostać podniesione conajmniej do 200 Hz dla 4K. Wszystko po to aby matryca spełniała normy już obecnie stosowanego standardu HDMI 2.1 i Dolby Vision, chociaż możliwe że technologia powinna pójść w zastąpienie standardów wtyczek/portów HDMI i DP standardem USB-C, który za sprawą interfejsu thunderbolt 5 jest w stanie wyciągnać 120 Gbps przepustowości.

Denon84

Member
Jeśli celujesz w segment premium to już ostatni czas na matryce typu oled/miniled. Na polskim rynku już dwa lata temu można było nabyć microleda w przedziale hi-endowym za mniej niż 100 tys pln, zatem można przypuszczać że do 2030 technologia upowszechni się w półkach cenowych >7 tys pln. Pytanie czy powstanie matryca 55-calowa mieszcząca się w kwocie >5 tys pln, gdyż nie jestem w stanie powiedzieć czy miniaturyzacja diod syntetycznych zeszła do rozmiarów pozwalających na stworzenie tak małego telewizora w 4K. Problem właśnie leży w stale rosnących rozmiarach od 70 do 120-cali, gdzie do wniesienia tak ciężkiego, dużego sprzętu a następnie jego wypakowania, instalacji i rozmieszczenia, potrzeba wyspecjalizowanej ekipy ludzi. Ekrany składane modułowo do użytku domowego wcale nie rozwiązują problemów gdyż tutaj dalej jest potrzebna specjalistyczna ekipa monterów, dopiero opracowanie jakiegoś giętkiego polimeru pozwalającego na zwijane dużych ekranów i "nalepianie" ich na ściany da nadzieję. Ponadto technologia microLED jest na etapie wad wieku niemowlęcego, wiele rzeczy trzeba poprawić i rozwinąć. Sporym problemem na ten moment jest brak powłoki antyrefleksyjnej pochłaniającej/odbijającej światło od matrycy na której są rozmieszczone diody syntetyczne - skutkuje to rozproszeniem światła dziennego po diodach wyłączonych, co odznacza się świecąca czernią za dnia. Przydałoby się również wypełnienić w 99% 10-bitową paletę kolorów i co najmniej w 50% 12-bitową dla gamutu BT.2020, a tutaj już implementacja kwantowej kropki nie pomoże. Potrzeba nowej generacji emiterów hiperfluorescencyjnych i TADF, które przy mniejszym zużyciu energetycznym jednocześnie podniosą poziom luminacji i gamy - będzie to ostateczny gwóźdź do trumny dla matryc lcd w tym miniled. Ponadto odświeżanie matrycy musi zostać podniesione conajmniej do 200 Hz dla 4K. Wszystko po to aby matryca spełniała normy już obecnie stosowanego standardu HDMI 2.1 i Dolby Vision, chociaż możliwe że technologia powinna pójść w zastąpienie standardów wtyczek/portów HDMI i DP standardem USB-C, który za sprawą interfejsu thunderbolt 5 jest w stanie wyciągnać 120 Gbps przepustowości.
czyli w skrócie na dzień dzisiejszy nie ma nic godnego uwagi, nadchodzą zmiany, a stara technologia odejdzie do lamusa, ok ale coś byś polecił dla zwykłego kowalskiego który jednak jak znajdzie coś godnego uwagi to nie musi wydawać 7-9tys a np 5-6. Podrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nic lepszego od mini leda w klasie cenowej nie kupi.
Za dopłatą ma Oled TV.
Micro ledy to pieśń przyszłości o ile w ogóle da się zejść z ceną.
Były technologie , że się nie dało i padły.

Ofertą dobrą masz powyżej.

electrobuzzz

New member
czyli w skrócie na dzień dzisiejszy nie ma nic godnego uwagi, nadchodzą zmiany, a stara technologia odejdzie do lamusa, ok ale coś byś polecił dla zwykłego kowalskiego który jednak jak znajdzie coś godnego uwagi to nie musi wydawać 7-9tys a np 5-6. Podrawiam

Miałem właśnie na myśli że to ostatni moment na matrycę oled/miniled z segmentu premium. Pamiętam ile oled kosztował w 2014 roku, były to kwoty 6-cyfrowe, także microled z pewnością stanieje bo linie produkcyjne stale się rozbudowują, ba, możliwe że Samsung Display w przyszłości skupi się wyłącznie na panelach microledowych dla najbardziej zaawansowanych telewizorów i monitorów z półek cenowych premium. Problemem jest raczej ciągła miniaturyzacja diod syntetycznych do rozmiarów pozwalających na stworzenie monitora pecetowego co najmniej w 4K. Obecnie najmniejszy ekran microled w 4K posiada 76 cali, zatem kwestia monitorów to jeszcze dużo dalsza perspektywa niz telewizorów.

Na pewno technologia która padnie w momencie wzdrożenia emitera nowej generacji dla matryc opartych na pikseldiodach (oled/microled) będzie miniled, gdyż miniled bazuje na matrycach lcd a tylko podświetlenie jest ledowe, natomiast cechą emitera diodowego nowej generacji jest nie dość że wyższa luminacja jasności to jeszcze szersza paleta barw przy relatywnie tym samym jak nie niższym zużyciu energetycznym, także będzie to również spory skok dla technologii oled tak bardzo wrażliwej na wysokie temperatury spowodowanej nie tyle wysoką jasnością co podwyższonym zużyciem energetycznym występującym przy luminacji świetlnej, co powoduje wzrost termiczny przez co diody organiczne są tak bardzo podatne na wypalenia (im wyższe zużycie energetyczne diody tym wyższa jej temperatura).

Technologia miniled zostanie zastąpiona wyświetlaczami microledowymi posiadającym zalety zarówno matryc oledowych jak miniledowych przy jednoczesnej eliminacji ich wad, natomiast osobliwą cechą microleda z pewnością będzie ultrakrótki czas reakcji matrycy i znacznie wyższe odświeżanie które w końcu przekroczy 200Hz. Zajmie półki cenowe segmentu premium i hi-end gdzie tym samym będą to najbardziej zaawansowane wyświetlacze. Cała reszta niższych segmentów cenowych zostanie zdominowana przez oledy. Podejrzewam że właśnie tak będzie po 2030 roku i cała branża to już wie.

Ostatnia edycja:

luck76

Well-known member
Miałem właśnie na myśli że to ostatni moment na matrycę oled/miniled z segmentu premium. Pamiętam ile oled kosztował w 2014 roku, były to kwoty 6-cyfrowe,
Bez przesady. Pamiętam, że jak pod koniec 2014r zaczynałem szukać następcy 42" plazmy, to 55 calowy LG 55EC930 kosztował poniżej <9.999 PLN czyli dwie cyferki się odlepiły od ceny temu misiu.
także microled z pewnością stanieje bo linie produkcyjne stale się rozbudowują,
W tym co pisze @kiki może być dużo prawdy. Microled nie jest technologią która rokuje aby była wykorzystywana w segmencie konsumenckim.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Do PS5, czy generalnie grania dobrze się sprawdzi TCL, fajny gamebar, VRR itd.
Masz pełno testów. Ja bym brał C855
Do 2.7m odpuściłbym oleda 65", biorąc pod uwagę Twoje obawy.
Clue Oleda to jakość, ale ta jakość musi wybrzmieć, a z tej odległości na 65" jeden pieron.

Do góry