machu napisał:
Jeśli pieniądze nie grają roli i stac cię na TV 1080x1920 z najwyższej półki to możesz śmiało kupowac - nie pożałujesz.
Jeśli myślisz o przeciętnym modelu jakie są do kupienia w sklepach, to kup HD Ready. Większośc budżetowych telewizorów ma dosyc przeciętną elektronikę skalującą więc lepsze efekty są kiedy sygnal standardowej telewizji jest skalowany do 720p a nie do 1080p...
Unikaj rad ludzi, którzy ci będą mówic że mają TV FULL HD i że obraz jest 'żyleta'... Ludzie mają różne standardy więc polegaj tylko na własnych porównaniach.
Osobiście miałem możliwośc porównania 50" Plasmy Pioneera (HD Ready) podłączonej do Video Processora i 32" LCD Samsunga Full HD. Oglądając materiał SD wszyscy zachwycali się obrazem FULL HD. Kiedy przełączyłem na sygnał HD ludzie porównali różnicę między HD Ready a Full HD do różnicy między HD a SD.... problem tylko w tym że ja im powiedziałem że to plazma Pioneera byla Full HD a Samsung to HD Ready. Nikt nie chciał uwierzyc że Full HD wygląda gorzej.
Ludzie łykają marketingowy bełkot i nie patrzą na nic więcej tylko na błyszczące naklejki typu FULL HD. Producentom sprzętu łatwiej (taniej) jest wsadzic matrycę o większej rozdzielczości niż drogą elektronikę procesującą.
Nie dajcie się na to łapac...
Jak widzę to mój rozmówca jest zwolenikiem technologi DLP posiadając projektor z pełną rozdziałką 1920*1080
ale czy aby nawiązując do pierwszego zdania trochę nie rozczarowany stosunkiem ceny do jakosci czy też może jak w linku postu nr 1 pod działaniem efektu (oszustwa) wzrokowego zwanego "wobulacją"
A jeśli chodzi o meritum to widzę że kolega selektywnie bez konkretów i nie da się ogólnie to będzie szczególnie
ad1 cyt "więc lepsze efekty są kiedy
sygnal standardowej telewizji jest skalowany do 720p a nie do 1080p..." jak dla mnie to skalowanie i obróbka sygnału to dwie oddzielne sprawy ( choć rozdzielczość w HD to ważna sprawa i dla przypomnienia 1366x768 = 1 049 088 pikseli
1920x1080 = 2 073 600 pikseli i dla dwukrotnie większej ilości pikseli łatwiej jest dokonać poprawnego skalowania wraz z dodatkową elektroniką ) a czy piksel ma 1*1mm czy 1*1 cm ( to porównanie dla przesady ale i zrozumienia ) to i tak sam piksel świecić ma tak samo i tym zajmuje się elektronika TV i tu się zgodzę iż w niskobudżetowych modelach jest z tym do kitu
ad2 "
Unikaj rad ludzi .... którzy mają odbiorniki w tej technologii (DLP) i mówią o ostrości obrazu bo i tu cytat za wymienionym linkiem "
minusem tej technologii jest to że obniża ona ostrość..."
ale jak podkreślam to ( i nie tylko ja ale wielu na tym i nie tylko forum ) w moich nielicznych postach każdy powinien ocenić obraz osobiście na różnych sygnałach i dopiero podjąc decyzję o wyborze
ad3 cytowane porównanie bez szczegółów o modelach nie mówiąc już o ustawieniach czy kalibracji to postawienie Pioneera lidera w technologii plazm i nie koniecznie musi to być full do Samsunga z jak datąd nie poprawionym efektem smużenia i dominującą czerwienią " radziecką" ( bez względu na model )
nie jest dla mnie i chyba nie tylko dla mnie
przykładem na udowadnianie wyższości panelu full z hd ready nie mówiąc o wpływie skalera i jednoczesnym działaniu elektroniki "testowanych" modeli
ad4 patrz pkt wyżej o liczbie pikseli a co za tym i szczegółów z potwierdzeniem nie każdy to widzi ( słynna tabelka i faktyczna odległość od telewizora ) ale mój rozmówca posiada full chyba tylko nie widzi full ?
Co do kosztów i opłacalności za producentów dystrybutorów sprzedawców się nie wypowiem bo do nich nie należę
ad5 Może dowiemy się jakimi to elementami kierował się user@machu dokonując wyboru swojego projektora full i czy "
Nie dajcie się na to łapac..." się złapał
Pozdrawiam