1080p prosze wyjasnijcie mi...

Pioro

New member
Dzien dobry od kilku miesiecy śledze forum, juz mam maly metlik w glowie. Nie wiem czy kupic full hd tv czy zwykly hd ready. z jednej strony wyczytalem http://laki.dvhk.pl/faq/hdtv_1080p.htm telewizor z 1080p tak na prawde nie moze przyjac 1080p:) full hd tylko przyjmuja ewentualnie 1080p czy tez 1366x768, sorki ale jakos tego nie rozumiem, pzdr

km1963

New member
Bez reklam
Pioro napisał:
Dzien dobry od kilku miesiecy śledze forum, juz mam maly metlik w glowie. Nie wiem czy kupic full hd tv czy zwykly hd ready. z jednej strony wyczytalem http://laki.dvhk.pl/faq/hdtv_1080p.htm telewizor z 1080p tak na prawde nie moze przyjac 1080p:) full hd tylko przyjmuja ewentualnie 1080p czy tez 1366x768, sorki ale jakos tego nie rozumiem, pzdr

cyt "Autorzy artykułu wspominali ...że preferowaną przez nich technologią płaskich paneli jest DLP "
a i są zwolennicy Plazmy i LCD oraz LCoS mający "swoje" racje

Dla Ciebie ważne jest jaki masz budżet , co , na jakim sygnale i w jakich warunkach będziesz oglądał a także czy (nawiązując do ostatniej części artykułu) patrzysz w przyszlość
( na dzień dzisiejszy min do sygnału SD to technologia 100 Hz a do HD 24 klatki ale czy to zobaczysz (my) ?
od siebie dodam iż mam zarówno TV HD ready oraz fulla i na HD obraz jest trójwymiarowy , posiada głębie i to ewidentnie widać:D
Pozdrawiam

machu

New member
Jeśli pieniądze nie grają roli i stac cię na TV 1080x1920 z najwyższej półki to możesz śmiało kupowac - nie pożałujesz.

Jeśli myślisz o przeciętnym modelu jakie są do kupienia w sklepach, to kup HD Ready. Większośc budżetowych telewizorów ma dosyc przeciętną elektronikę skalującą więc lepsze efekty są kiedy sygnal standardowej telewizji jest skalowany do 720p a nie do 1080p...

Unikaj rad ludzi, którzy ci będą mówic że mają TV FULL HD i że obraz jest 'żyleta'... Ludzie mają różne standardy więc polegaj tylko na własnych porównaniach.

Osobiście miałem możliwośc porównania 50" Plasmy Pioneera (HD Ready) podłączonej do Video Processora i 32" LCD Samsunga Full HD. Oglądając materiał SD wszyscy zachwycali się obrazem FULL HD. Kiedy przełączyłem na sygnał HD ludzie porównali różnicę między HD Ready a Full HD do różnicy między HD a SD.... problem tylko w tym że ja im powiedziałem że to plazma Pioneera byla Full HD a Samsung to HD Ready. Nikt nie chciał uwierzyc że Full HD wygląda gorzej.

Ludzie łykają marketingowy bełkot i nie patrzą na nic więcej tylko na błyszczące naklejki typu FULL HD. Producentom sprzętu łatwiej (taniej) jest wsadzic matrycę o większej rozdzielczości niż drogą elektronikę procesującą.

Nie dajcie się na to łapac...

km1963

New member
Bez reklam
machu napisał:
Osobiście miałem możliwośc porównania 50" Plasmy Pioneera (HD Ready) podłączonej do Video Processora i 32" LCD Samsunga Full HD. Oglądając materiał SD wszyscy zachwycali się obrazem FULL HD. Kiedy przełączyłem na sygnał HD ludzie porównali różnicę między HD Ready a Full HD do różnicy między HD a SD.... problem tylko w tym że ja im powiedziałem że to plazma Pioneera byla Full HD a Samsung to HD Ready. Nikt nie chciał uwierzyc że Full HD wygląda gorzej.

Ludzie łykają marketingowy bełkot i nie patrzą na nic więcej tylko na błyszczące naklejki typu FULL HD. Producentom sprzętu łatwiej (taniej) jest wsadzic matrycę o większej rozdzielczości niż drogą elektronikę procesującą.

Nie do końca rozumiem Twoją wypowiedż ale nie chcesz chyba powiedzieć że jeżeli do TV Full podasz sygnał 1080p to on będzie gorzej wyglądał niż na HD Rady bo tylko w takich TV są lepsze poprawiacze obrazu:rolleyes:

A procesor wizyjny i jego skaler ma sens do skalowania materiału SD z zewn. źródeł: SAT, DVD, VHS, kamera wedle zasady im lepszy sygnał na wejściu tym lepsze parametry na wyjściu i dodam jeszcze że o jakosci obrazu nie decyduje TYLKO skaler ale i jakosc zastosowanych przetworników w TV a to już zależy od TV ( Twój przykład niczego nie udowadnia :p )
i dalej pozostanę przy swoim do HD tylko full HD

Pozdrawiam

Pioro

New member
Wlasnie o to chodzi ze u mnie z kaska az tak dobrze nie jest:) jakbym juz kupil lcd to raczej wezme tez n-ke, n-ka nadaje w full hd czy w hd? ostatnio widzialem toshibe x3000 full hd juz za 4600 zl, nie wiele drozszy jest sharp ge1e bodajze oklo 5000 zl. Wlasnie nie wiem czy kupic sharp rai 37 cali okolo 4 tysiecy czy dolozyc ten tysiac i kupic full hd. Boje sie ze za rok dwa, juz bedzie full hd i tv hd ready bedzie "przestarzaly"...

machu

New member
Nie do końca rozumiem Twoją wypowiedż ale nie chcesz chyba powiedzieć że jeżeli do TV Full podasz sygnał 1080p to on będzie gorzej wyglądał niż na HD Rady bo tylko w takich TV są lepsze poprawiacze obrazu:rolleyes:

Ja tylko mówię, że ludzie nie powinni słuchac marketingowego bełkotu i takich rad jak 'do HD tylko Full HD'. Rozdzielczośc matrycy to tylko jeden z wielu czynników wpływających na jakośc obrazu. Można kupic przeciętnej jakości FULL HD TV i miec gorszy obraz od dobrej jakości HD Ready.

Jeżeli nie rozumiesz mojego przykładu to ci wytłumaczę: Bardzo dobry system kina HD Ready rozłożył na łopatki FUll HD Samsunga. Tak, nawet przy materiale HD!! Kolory (i ich gradienty), płynnośc ruchu, głębia czerni, kontrast - te cechy nie mają nic wspólnego z rozdzielczością ,a mają olbrzymi wpływ na końcowy rezultat.

jersey

New member
Jeśli myslisz o "standardzie jutra" to

inwestycja "na dzis" nie ma sensu. Zatem wybór fullHD staje sie oczywisty. Inwestując "w jutro" zainwestuj technologicznie nowy model. Jesli decyzyjnie wytrzymasz miesiac, bedziesz mial mozliwosc realizacji inwestycji na przyszlosc - sharp 32" lub 37" XL2E fullHD w rozsądnej cenie ok. 5k.
Czas reakcji matrycy na poziomie 4ms, odswiezanie 100Hz, 1080p/24fps, kontrast dynamiczny 10000:1 (realny 2000:1), cyfrowy tuner DVB-T, tuner analogowy, trzy wejścia HDMI, jakośc dzwieku SRS tru Surround i uzyskanie „złudzenia kina” we własnym domu, system przetwarzania sygnału 10-bitowego zwiększający dostępną paletę barw i pozwalający na jeszcze bardziej precyzyjne odwzorowanie obrazu, to gwarancja jakosci sama w sobie.
Wybór, na miarę osobistych potrzeb, zależy wyłącznie od Ciebie.

jersey

New member
sensowną alternatywą dla xl1

z punktu widzenia CENA / JAKOSC są, poza modelem XL2, nw. modele SHARP'a: 2.199 Euro (LC-42DS3), 1.799 Euro (LC-37DS3) und 1.549 Euro (LC-32DS3). W ciągu miesiąca ceny sprzedaży spadną ok. 10%. Dystrybucja detaliczna od 10.X. Pamiętac należy - czas pracuje na korzysc Klienta - m.in. Kiki to wie ;-]

KKuba

New member
Bez reklam
Było już na tym forum wielokrotnie. W istocie przewaga panelu Full HD nad panelem WXGA sprowadza sie do... lepszych podzielników przy skalowaniu SD. Co zresztą moze być istotne przy wybrorze telewizora, bo po prostu obraz SD zazwyczaj wyglada lepiej na panelu FullHD. Przy sygnale HD rozdzielczosć panela FullHD w praktyce nie ma żadnego znaczenia. Wynika to ze specyfiki oka ludzkiego, które przy typowej gęstosci rastra matrycy (0,81 mm) nie jest w stanie rozróżnić szczegółow pomiędzy WXGA, a Full HD z odległości 2,9 (typowa odległosć oglądania 2,7m- badania brytyjskie). Dokładniej to przy zdolnosci widzenia oka ludzkiego= 1 minucie kątowej to różnice da się teoretycznie dostrzec dopiero przy 50 calach (twierdzenie Pitagorasa). Odsyłam po szczegóły do Audio-Viedeo z czerwca. To zreszta tłumaczy doświadczenie kolegi z okłamaniem widowni na temat panelu FullHD. W praktyce FullHD przy obecnym standardzie 1080 oraz obecnych przekatnych telewizora LCD nie jest, ani specjalnie istotne, ani przyszłościowe. Taki gadżecik. Realnie to skup się na dużo ważniejszych parametrach, a nie na marketingowym bełkocie. No chyba, że planujesz zakup telewizora powyzej 50 cali, albo telewizor ma fatalny skaler obrazu (przypomniało mi się co telewizory jednej znanej marki robią z sygnałem SD), bo to zmienia całkowicie sytuacje...

Ostatnia edycja:

km1963

New member
Bez reklam
machu napisał:
Jeśli pieniądze nie grają roli i stac cię na TV 1080x1920 z najwyższej półki to możesz śmiało kupowac - nie pożałujesz.

Jeśli myślisz o przeciętnym modelu jakie są do kupienia w sklepach, to kup HD Ready. Większośc budżetowych telewizorów ma dosyc przeciętną elektronikę skalującą więc lepsze efekty są kiedy sygnal standardowej telewizji jest skalowany do 720p a nie do 1080p...

Unikaj rad ludzi, którzy ci będą mówic że mają TV FULL HD i że obraz jest 'żyleta'... Ludzie mają różne standardy więc polegaj tylko na własnych porównaniach.

Jak widzę to mój rozmówca jest zwolenikiem technologi DLP posiadając projektor z pełną rozdziałką 1920*1080 ;)
ale czy aby nawiązując do pierwszego zdania trochę nie rozczarowany stosunkiem ceny do jakosci czy też może jak w linku postu nr 1 pod działaniem efektu (oszustwa) wzrokowego zwanego "wobulacją":rolleyes:

A jeśli chodzi o meritum to widzę że kolega selektywnie bez konkretów i nie da się ogólnie to będzie szczególnie

ad1 cyt "więc lepsze efekty są kiedy sygnal standardowej telewizji jest skalowany do 720p a nie do 1080p..." jak dla mnie to skalowanie i obróbka sygnału to dwie oddzielne sprawy ( choć rozdzielczość w HD to ważna sprawa i dla przypomnienia 1366x768 = 1 049 088 pikseli
1920x1080 = 2 073 600 pikseli i dla dwukrotnie większej ilości pikseli łatwiej jest dokonać poprawnego skalowania wraz z dodatkową elektroniką ) a czy piksel ma 1*1mm czy 1*1 cm ( to porównanie dla przesady ale i zrozumienia ) to i tak sam piksel świecić ma tak samo i tym zajmuje się elektronika TV i tu się zgodzę iż w niskobudżetowych modelach jest z tym do kitu

ad2 "Unikaj rad ludzi .... którzy mają odbiorniki w tej technologii (DLP) i mówią o ostrości obrazu bo i tu cytat za wymienionym linkiem " minusem tej technologii jest to że obniża ona ostrość..." :p
ale jak podkreślam to ( i nie tylko ja ale wielu na tym i nie tylko forum ) w moich nielicznych postach każdy powinien ocenić obraz osobiście na różnych sygnałach i dopiero podjąc decyzję o wyborze

ad3 cytowane porównanie bez szczegółów o modelach nie mówiąc już o ustawieniach czy kalibracji to postawienie Pioneera lidera w technologii plazm i nie koniecznie musi to być full do Samsunga z jak datąd nie poprawionym efektem smużenia i dominującą czerwienią " radziecką" ( bez względu na model ) nie jest dla mnie i chyba nie tylko dla mnie przykładem na udowadnianie wyższości panelu full z hd ready nie mówiąc o wpływie skalera i jednoczesnym działaniu elektroniki "testowanych" modeli

ad4 patrz pkt wyżej o liczbie pikseli a co za tym i szczegółów z potwierdzeniem nie każdy to widzi ( słynna tabelka i faktyczna odległość od telewizora ) ale mój rozmówca posiada full chyba tylko nie widzi full ?;)
Co do kosztów i opłacalności za producentów dystrybutorów sprzedawców się nie wypowiem bo do nich nie należę :p

ad5 Może dowiemy się jakimi to elementami kierował się user@machu dokonując wyboru swojego projektora full i czy "Nie dajcie się na to łapac..." się złapał:confused:

Pozdrawiam:)

km1963

New member
Bez reklam
machu napisał:
Ja tylko mówię, że ludzie nie powinni słuchac marketingowego bełkotu i takich rad jak 'do HD tylko Full HD'. Rozdzielczośc matrycy to tylko jeden z wielu czynników wpływających na jakośc obrazu. Można kupic przeciętnej jakości FULL HD TV i miec gorszy obraz od dobrej jakości HD Ready.

Jeżeli nie rozumiesz mojego przykładu to ci wytłumaczę: Bardzo dobry system kina HD Ready rozłożył na łopatki FUll HD Samsunga. Tak, nawet przy materiale HD!! Kolory (i ich gradienty), płynnośc ruchu, głębia czerni, kontrast - te cechy nie mają nic wspólnego z rozdzielczością ,a mają olbrzymi wpływ na końcowy rezultat.

Nie mając marketingu na ustach i nie używając bełkotu upieram się nadal przy swoim do HD tylko Full HD :p i mogę poczekać na argumenty rzeczowe i konkretne a nie przykłady "ogólne" które mnie i (Innych z forum) przekonają co do słuszności Twojej tezy czyli sformułowania typu "Można kupic przeciętnej jakości FULL HD TV i miec gorszy obraz od dobrej jakości HD Ready. " ale co autor miał na myśli tak stanowczo wypowiadając swoje zdanie ???? czy o sygnale SD i o technologii 100Hz lub może skalerze zewnętrznym( projektorze wizyjnym ) czy o sygnale HD nie tylko z podawanego z platform przekazu ale o HDDVD czy też konsoli (z 1080p)

Ciekaw jestem jaki to model full HD Samsunga został rozłożony ( w domyśle przez Pioneera - też mi sztuka:D niewiele jest marek które można jest sens przyrównywać:rolleyes: )

Czy aby nie rozmawiam z człowiekiem z branży ( bez obrazy ) bo to by wiele wyjaśniało

Pozdrawiam

km1963

New member
Bez reklam
KKuba napisał:
W praktyce FullHD przy obecnym standardzie 1080 oraz obecnych przekatnych telewizora LCD nie jest, ani specjalnie istotne, ani przyszłościowe. Taki gadżecik. ...

:eek: I co Userzy@ z forum takie stwierdzenie pozostanie bez komentarza:(

jarwisz

New member
Bez reklam
km1963 napisał:
:eek: I co Userzy@ z forum takie stwierdzenie pozostanie bez komentarza:(

jest w tym trochę racji {< 37"}
zapewne nie ma On LCD fullHD o przekąrtnej >46" i nie ogląda w 1080p.Jakby miał i oglądał materiał z HDBits albo Blueraya to zapewne tego postu by nie napisał.Z prostej przyczyny - ja nie mam "sokolego oka" a różnicę widzę :D

pozd

KKuba

New member
Bez reklam
Nie mam FullHD większego niż 46" ;) I mogę się więc mylić co do granicy wielkości przekątnej (Audio Video twierdzi, że to 50") - nie porównywałem sygnału na tak dużych telewizorach (nie pisałeś z jakiej odległości patrzysz - mówimy o 2,7m). Ale faktem jest też, że na 37 calach nie widzę żadnej różnicy - może mam kłopoty ze wzrokiem. Ale coś mi się nie wydaje... :)
P.S. Przypomniało mi się. Porównanie robiliśmy na Samsungu i Sony 42 i 40 cali... Z odległości ok.3 m. ja nie widzę różnic. Oczywiście inaczej to wygląda z ok. 1m, ale nikt tak nie ogląda i nie o tym mówimy. Więc być może tu jest granica.

Ostatnia edycja:

km1963

New member
Bez reklam
KKuba napisał:
W praktyce FullHD przy obecnym standardzie 1080 oraz obecnych przekatnych telewizora LCD nie jest, ani specjalnie istotne, ani przyszłościowe. Taki gadżecik. ...

Sorki za przypomnienie ale tak odważne sformułowanie szkoda aby zgineło w pobocznym wątku :D a ( może nadaje się na odzielny temat ??? ) brakuje mi też dyskusji i opinni innych :( ( pomimo pokazania przez autora małych wątpliwości :rolleyes: )

pozdrawiam

jarwisz

New member
Bez reklam
KKuba napisał:
Nie mam FullHD większego niż 46" ;) I mogę się więc mylić co do granicy wielkości przekątnej (Audio Video twierdzi, że to 50") - nie porównywałem sygnału na tak dużych telewizorach (nie pisałeś z jakiej odległości patrzysz - mówimy o 2,7m). Ale faktem jest też, że na 37 calach nie widzę żadnej różnicy - może mam kłopoty ze wzrokiem. Ale coś mi się nie wydaje... :)
P.S. Przypomniało mi się. Porównanie robiliśmy na Samsungu i Sony 42 i 40 cali... Z odległości ok.3 m. ja nie widzę różnic. Oczywiście inaczej to wygląda z ok. 1m, ale nikt tak nie ogląda i nie o tym mówimy. Więc być może tu jest granica.

- oglądam z ok 2-2.3 m
- przy 3 m na 46" jeszcze widać różnicę -ale należy pamiętać aby patrzyć na TEN SAM MATERIAŁ w 1080p i w innej rozdziałece.W innym przypadku /różne obrazy w różnej rozdzielczości/ takie porównywanie nie ma sensu.

- przy rozmiarze 37" zgadzam się i potwierdziłem to w pierwszym poście
jest w tym trochę racji {< 37"}

pozd

ps
pamiętaj - zobaczysz jak będziesz chciał zobaczyć.Jak nie będziesz chciał to nie zobaczysz.
To tak zaczerpnięte z "mądrości ludowych"

Do góry