Zyxel NSA320 + Sony HX850 wspaniałe DLNA?

nowakmichal

New member
Witajcie,
Mam następujący problem, chciałbym mieć możliwość oglądania filmów z dysku NAS (NSA320 ZyXEL) na tv. TV podłączony jest do sieci domowej poprzez WiFi (802.11n) do routera Linksys WR842ND, z drugiej strony ZyXEL przewodowo (zdaje sobie sprawę z braku gigabitowego ethernetu).
Na ZyXEL uruchomiony jest serwer TwonkyServer Premium 7.0.9, w TV mam możliwość przeglądania zawartości dysku sieciowego, lecz po wybraniu odpowiedniego pliku (kompatybilny z TV, sprawdzałem nie mogę jeszcze wstawić linka ale esupport. sony. co m/US/perl/support-info.pl?info_id=957) dostaje ciemny ekran i po 4minutach czekania odpuszczam. Pliki testowe w formacie *.mkv.

Błąd odtwarzania wynika z konfiguracji czy z braku funkcjonalności w urządzeniach?

tryq

New member
Witajcie,
Mam następujący problem, chciałbym mieć możliwość oglądania filmów z dysku NAS (NSA320 ZyXEL) na tv. TV podłączony jest do sieci domowej poprzez WiFi (802.11n) do routera Linksys WR842ND, z drugiej strony ZyXEL przewodowo (zdaje sobie sprawę z braku gigabitowego ethernetu).
Na ZyXEL uruchomiony jest serwer TwonkyServer Premium 7.0.9, w TV mam możliwość przeglądania zawartości dysku sieciowego, lecz po wybraniu odpowiedniego pliku (kompatybilny z TV, sprawdzałem nie mogę jeszcze wstawić linka ale esupport. sony. co m/US/perl/support-info.pl?info_id=957) dostaje ciemny ekran i po 4minutach czekania odpuszczam. Pliki testowe w formacie *.mkv.

Błąd odtwarzania wynika z konfiguracji czy z braku funkcjonalności w urządzeniach?
Ja miałem podobny problem, z tym ,że poza mp4 inne formaty nie nie wyświetlały się na TV.
Nie pomagała żadna konfiguracja Twonky. Zainstalowałem niższą wersje oprogramowania, 4.40 to przynajmniej divixy sie odtwarzają.
Rozwiązanie połowiczne, przyniósł program PS3 MediaServer, zainstalowany na komputarze, ale wyświetla wszystkie pliki na TV, w tym .mkv.
Dopiero od kilku dni mam ten NAS, kupiony na IBOOD, i nie miałem czasu go jeszcze poznać, ale decydując się na zakup, miałem nadzieję, że uda się bezpośrednio strumieniować wszystkie filmy na TV, z uwagi na zainstalowany VLC na ZYXELU.
Może przeszukując internet wpadnę gdzies na jakies roziązania bezpośrednie.
Inne TV, tzn nie SONY, nie mają z tym problemu :)
Jednakże 55HX850 to był mój świadomy wybór i zdawałem sobie sprawę, że demonem multimedialności od nie jest.

Do góry