Zyskam, czy stracę?

Formac

New member
Na początku chciałem się przywitać - pierwszy mój post, dzień dobry wszystkim.
Forum to czytam dość długo, jakąś tam wiedzę teoretyczną już być może mam, ale...
Chciałbym, żebyście mi, jako bardziej doświadczeni, pomogli odpowiedzieć na takie dwa pytania. Otóż:

1. Mam CTR-a Sony 21'', z którego jestem bardzo zadowolny, jeśli chodzi o jakość dźwięku, obrazu itd. Ale niestety - mieszkanie małe, a pudło zajmuje mi sporo miejca. Chciałbym zlikwidować szafkę z TV i kupić LCD do powieszenia na ścianę. I tak - myślę o jakimś LCD 4:3 20-26''. Z tego co się zorientowałem, to ekrany lcd o matrycy mniejszej niż 26'' mają słabą rozdzielczość, i stąd pytanie: czy przy moim sygnale (Cyfra+, DVD) pogorszę sobie jakość w stosunku do CTRa, czy polepszę? Czy też może nie zauważę zmian? Będę wdzięczny za każdą uwagę w tej kwestii.

2. Z innej beczki - teściu uparł się na model telewizora LCD Panasonic 32LX500. Czytałem już o tym modelu tu na forum, wiem, że ma dość dobre opinie. Natomiast w jednym z testów (w gazecie Audio Video) napisali, że przy całkiem dobrej czerni ma niestety słabe kolory - brudna czerwień, szara zieleń itd. Prawda li to? Sygnał też będzie z Cyfry+ i DVD.

Będę wdzięczny za odpowiedź na jedno z pytań (lub oba :) )
pozdrawiam,

helper

New member
Jakość obrazu w porównaniu do crt będzie zależała od tego, jaki model lcd wybierzesz. Co do wielkości, sugerowałbym raczej 26" niż 4:3.
Jakość dźwięku jest z reguły gorsza w lcd niż w crt i wynika to po prostu budowy telewizora. Tutaj zawsze przydaje się wsparcie w postaci kina domowego.

Razgriz

New member
Formac napisał:
...4:3 20-26''...

w życiu nie bierz 4:3. To już przeżytek - kiedyś myślałem tak jak Ty (że kwadrat jest lepszy niż prostokąt), a teraz już nie wobrażam sobie oglądania filmów w 4:3

ortax360

New member
Panasonic 32lx500 i słabe kolory Prosze nie wiez w te testy są godne pozałowania .
Kolory ma super czern jest jedną z najlepszych na rynku jak nie najlepszą itd .
Przyb. zielen smiac mi sie chce to totalne brednie.

WYSTARCZY ZAŁĄCZYC COLOR MENAGMENT i zobaczyc jakie kolory staia sie zywe I NATURALNE.

link do testu zachodniego: 32lx500
link www.homecinemachoice.com/cgi-bin/displayreview.php?reviewid=6193

link www.homecinemachoice.com/cgi-bin/displayreview.php?reviewid=6085

moge tu dodac kilkanascie testów i wszystkie sa BARDZO BOBRE!!
Pozdrawiam

Formac

New member
Bardzo Wam dziękuję. Jednogłośnie odradzacie 4:3, więc jest to dla mnie duża i cenna wskazówka.
Dziękuję też za opinię dot. Panansonica - dziś widziałem go w sklepie na żywo i zrobił na mnie dobre wrażenie.

Skoro już jesteście tacy mili - powiedzcie mi proszę jeszcze, czy znacie jakąś firmę w Warszawie, która organizuje prezentacje telewizorów w domu klienta?

Pozdrawiam,

Do góry