zwykłe jacki i optyk

DanioM

New member
Witajcie!
W końcu na gwiazdkę sprawiłem sobie jako taki sprzęt, mianowicie głośniki 5.1 Logitech x-530.
Teraz tak - chce je podłączyć do PS3 (bo w monitorze mam tylko jedno wejście na słuchawki, więc nie pobangla) i problem w tym, że czytam już od godziny jakieś rady w googlach z for i łeb mi pęka.

nie chce amplitunera, chce coś, czym 3 jacki (zielony, czerwony, czarny) połącze w jeden kabel optyczny i podłącze do ps3 i żeby nie kolidował z HDMI (które też przesyła dźwięk, right?). Zapewne napiszecie, że jest to gdzieś na forum, ale czytałem i naprawde padam na pysk. (z tego podpiętego tematu o stereo kompletnie nic nie ogarniam). Powiedzcie proszę prosto jak nazywa się przejściówka (minijack-optyk, na allegro nic nie mogę znaleźć) i gdzie ją można dostać. Chce w końcu pograć

tdx

New member
Bez reklam
Nie za bardzo w ten sposób będzie to działać z ps3 wychodzi dźwięk optycznym 5.1 hdmi 5.1 lub analog 2.0. Nie ma prostej przelotki optyczny-3x mini jack. Ja widziałem tylko kabel optyczny - mini jack optyczny -> ale to też był kabel cyfrowy a ty potrzebujesz przejść na analog. Więc raczej nic z tego.

DanioM

New member
ok, w ogromach folii znalazłem przejściówkę 3jacki/2 wejścia czerwony/biały. Z tego jest jakiś kabel czerwony/biały - optyk?

DanioM

New member
czyli nie wyjdzie mi tandem
ps3 - kabel optyczny - przejściówka jack/2xchinch - przejsciowka 2xchinch/3xminijack - baza glosnikow? to ja się poddaje

DanioM

New member
jezus maria, jest. Wychodzi głupota moja - nie miałem komponenta. Poratowałem się komponentem od ps1 i już wszystko pięknie działa. Usuncie ten temat bo to porażka ;p

hackinG

New member
Ja mam glosniki 5.1 creativa a500 i też szukam przejsciowki zeby z 3 jackow robiły się na 2 chinch ale nikt nie chce sprzedać, na allegro też nie ma

rzulty

New member
Mam ten sam problem co DanioM - też szukałem i szperałem, bo trzeba mi dekodera sygnału z Toslinka na 3x mini-jack. To po to, żeby podłączyć PS3 / HD TV do zestawu głośników komputerowych 6.1, które na wejściu mają standardowe trzykolorowe jacki.

Nie chcę jeszcze teraz inwestować w super sprzęcior - pomyślałem, że uda się wykorzystać to co mam na stanie. Problem w tym, że jedyne sprzęty jakie znalazłem to stand-alone dekodery DTS (między innymi stary i uznany Creative DDTS-100), których ceny krążą wokół 1k pln. To już wolę nowe głośniki.

Ale znalazłem coś ciekawego. Otóż w komplecie ze słuchawkami Sharkoon X-Tatic 5.1 dostaje się Sound Control Unit. To takie pudełeczko, które robi dokładnie to czego ja potrzebuję. Linku nie mogę podać bezpośrednio, ale wystarczy w google wpisać Sharkoon X-Tatic SCU i na przykład na redcoon . pl jest.

Czy myślicie, że to zadziała? Czy znacie może coś lepszego w podobnej cenie?

PeterMac

New member
Bez reklam
powinno zadziałać, ma wejscie optyczne input, i wyjscia analogowe 3xjack output.

Kupić w sklepie i być pewien ze zrobią zwrot do 10dni w razie czego po odpakowaniu z pudełka jakby były jakieś zgrzyty.

Tylko to ma dekoder Dolby Digital, a co w przypadku jak odpalisz film na PS3 w DTS :)

Ja mam glosniki 5.1 creativa a500 i też szukam przejsciowki zeby z 3 jackow robiły się na 2 chinch ale nikt nie chce sprzedać, na allegro też nie ma
tak sie nie da, musiało by być z 3 jacków na 6 chinch

Ostatnia edycja:

rzulty

New member
Sprawdziłem sprzęt podłączając go do telewizora tylko (czyli bez sprawdzania DTS) i działa.

Pozostaje pytanie czy jest coś lepszego w podobnej cenie...

PeterMac

New member
Bez reklam
sprawdz czy dekoduje poprawnie Dolby Digital 5.1 ale skoro masz juz dźwięk z TV po optyku to nie powinno być problemów myśle.

Z tańszych hmm ciezko bedzie, mało na rynku tego typu dekoderów.

Do góry