Zwariuje zaraz - LCD 40" do 3 tysi

gercio

New member
Czesc,

Chodze po tych p* sklepach, ogladam, pytam, czytam fora, testy i zaraz mnie zona zabije, ze tyle czasu na to trace, sama pojdzie i kupi (pewnie Sony).

odległość od ekranu ? 3,2m
jak słońce świeci w pokoju ? nie ogladam za dnia
Jak duży jest pokój ? 4x4
jaki masz obecnie telewizor? 21 cali kineskop
jakie programy najczęściej oglądasz? wiadomosci, you can dance,
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? wieczór tylko
preferowana wielkość telewizora? 40 cali
preferowana marka ? brak
czego nie lubisz w telewizorach? zawodnosc, smuzenie, efekt teatru, halasowanie (buczenie itd), wolne przelaczanie programow
jakie urządzenia będą podłączone ? Blue Ray
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? 50% TV, 50% BR (DivX przez USB, DVD)
jakimi złączami ? Kablowka (Coaxial), BR (HDMI)
jaki masz sygnał ? Kablowka (Coaxial) SD (bez programow HD w ogole)
ile programów HD ? ZERO
ma stać czy wisieć ? stać
Jakie wyposażenie multimedialne jest Ci niezbędne ? dobre przetwarzanie SD
jaka klasa cenowa ? do 3000 (absolutnie)

Chcialbym w tym tygodniu podjac decyzje, bo sie bujam od paru miesiecy juz i sie to bez sensu robi.
Zalezy mi na niezawodnosci sprzetu. Nie chce wydawac 3 tysi na sprzet, ktory podziala dwa lata.
Zalezy mi na dobrym przetwarzaniu sygnalu SD.

Bede mega wdzieczny za pomoc, bo naprawde zwariuje.
A jeszcze musze wybrac nawilzacz powietrza i telefon. ;)

gercio

New member
Dzieki za szybka odpowiedz.
Rzeczywiscie jest to jeden z modeli, o ktorych mysle.
Jeszcze 2 miesiace temu bylem swiecie przekonany, ze kupie Toshibe RV685DG (jesli dobrze pamietam kod) - glownie ze wzgledu na Resolution+.

Dzisiaj ogladalem rowniez LG 42LD550 (mysle, ze 42 cale to za duzo) oraz Samsung 40C650 (sam nie wiem).

osip

New member
Przy twoich warunkach i czego oczekujesz, bym sie obejrzal za jakas plazma.
Masz do wyboru np. 42s20.
A najlepiej to 42g20, ktory tylko minimalnie przekracza twoj budzet.

Jesli juz lcd, to Toshibe.

Ostatnia edycja:

gercio

New member
w plazmach najbardziej przeszkadza mi bzyczenie/buczenie i to generalnie dyskwalifikuje technologie.
druga rzecz to ghosting.
dlatego zdecydowalem sie na LCD.

Ares78

New member
Jak masz główne typy to pozostaje udać się do sklepu/salonu i sprawdzić który lepiej będzie odpowiadał. Każdy model ma swoje plusy i minusy najważniejsze to znaleźć odbiornik , który najlepiej sprawdzi się do danych potrzeb :) Na pewno w Twoim przypadku warto sprawdzić jak się spiszą przy słabszym sygnale.

gercio

New member
dzieki wielkie za pomoc
fajnie, ze jest forum, w ktorym padaja konkretne odpowiedzi

chcialem jeszcze na chwile wrocic do LE600 - widzialem, ze ludzie skarza sie na ten model (halasowanie) - czy zostal on juz rozwiazany?
badz co badz jest to led (i jesli dobrze rozumiem - nie jest to edge).

Pozdrawiam

kapsell

New member
Bez reklam
Czemu buu, Funai u nas nie znany a na innych rynkach ma kilka ciekawych produktow. Mam odtwarzacz VHS Funaia i dziala 20 lat bez problemu ;)

gercio

New member
No tak,

Rodzice mieli TV Panasonica kilkanascie lat.
Ja mam starutkiego Philipsa i daje rade.

Niestety obecnie tworzone produkty (RTV, AGD, Auto) sa obliczane, ze przetrwaja kilka lat. Producentom przeciez nie oplaca sie robic niezniszczalnych produktow.

A wybor padl na Sony 40EX500. :)

Ares78

New member
No tak,

Rodzice mieli TV Panasonica kilkanascie lat.
Ja mam starutkiego Philipsa i daje rade.

Niestety obecnie tworzone produkty (RTV, AGD, Auto) sa obliczane, ze przetrwaja kilka lat. Producentom przeciez nie oplaca sie robic niezniszczalnych produktow.

A wybor padl na Sony 40EX500. :)

Często nie chodzi o to czy wytrzymają tylko o tępo wchodzenia nowinek na rynek, jak łatwo zauważyć jest bardzo szybkie, na początku zeszłego roku nie przypuszczałbym, że technologia 3D pojawi się już teraz i co tu ukrywać na dość dużą skalę... I tak siłą rzeczy odbiornik po powiedzmy 5 latach staje się już przestarzały i nie obsługuje wszystkich standardów nas interesujących...

Do góry