zużycie prądu

athcx

New member
Witam dostałem czek za prąd 200zł miesięcznie jak na mieszkanie 45m2 to chyba dużo, nie mam jakiś bojlerów, płyt grzewczych itp. na scienie wisi plazma panasonic 37pv70p i zastanawiam się nad jej sprzedażą zdaje się ciągnie max 270w ponieważ nie tropiłem ostatnio tematu mam pytanie co kupić energooszczędnego z trochę większą przekątna 40" - 42". Wszelkie sugestie miło widziane cena coś koło 3tyś zł.

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Coś nie pasuje...
Mało prawdopodobne aby tego typu telewizor cały czas pobierał maksimum energii. Ponadto nawet gdyby tak było to całomiesięczne włączenia twojego telewizora non-stop 24 godziny na dobę, 30 dni w miesiącu to jakieś 194 kWh. Czek na jakieś 98 zł miesięcznie ;)
Na twoim miejscu sprawdziłbym najpierw i przede wszystkim ustawienia lodówki (względnie jej sprawność, czy nie zepsuta), później czy aby na pewno nie pali się w mieszkaniu zbyt dużo światła rano i wieczorem. No i później czy jakiś pajęczarz się nie podłączył.
Pamiętaj też, że kolejne rachunki za prąd rozliczają realne zużycie prądu względem wcześniej prognozowanego. Jeśli wcześniejsza prognoza była na mniejsze zużycie to i wcześniejszy rachunek był mniejszy. W przypadku większego realnego zużycia prądu różnica ta dodaje "kilka" złotych do rachunku (różnica pomiędzy zużyciem prognozowanym i faktycznym).

Pozdrowienia!

Ostatnia edycja:

athcx

New member
może i racja z tym oświetleniem wszędzie mam halogeny w kuchni 5x 50w, w dwóch pokojach 4 x 30w, łazienka też 4 x30 przedpokój 3 x 50, lodówka raczej sprawna nie chodzi non stop może zaczne od oswietlenia w mieszkaniu chyba przejdę na ledy :) ale tv tez z miłą chęcią bym zmienił na coś mniej prądożerczego zresztą zdaje się nowe samsungi też są na ledach i tam zużycie to bodajże 170w?

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Faktycznie coś nie tak z Twoim poborem prądu...
Mam Plazmę 42 cale włączona praktycznie 12h co dzień, do tego dwa komputery ( jeden też włączony praktycznie non stop ) do tego oczywiście oświetlenie i wszelkie sprzęty domowe a rachunek znacznie mniejszy ( 50% )..........

athcx

New member
cholera może licznik jakiś spieprzony od początku w tym mieszkaniu rachunki za prąd miałem duże mam znojomych z domami co mają mniejsze czeki kurcze z tym tematem to powinienem zawędrować na elektrodę a nie tu :)

kivlov

New member
U mnie w domu również kiedyś nagle zaczęły się strasznie duże rachunki za prąd i zmiana licznika okazała się zbawienna - ok 80zł miesięcznie mniej.

skrzy

New member
Plazma trochę bierze, mam Panasonica TH42PY80 mierzyłem zużycie przez ok. 10h bez wyłączania telewizora w większości dzieci oglądały bajki i średni pobór mocy u mnie wyniósł 303W w instrukcji jest podane 385W, więc trochę mniej.

mat74

Well-known member
Bez reklam
cos mi sie wydaje <athcx> , ze wydasz kase na nowy tv a na rachunek zbytnio to nie wplynie....;)
uzywam plazme panasa 42 " serii7 - chodzi codzienne kilka do kilkunastu godzin, do tego amplituner tyle samo , projektor kilka godzin tygodniowo, 3 laptopy, pralka min.3 prania tygodniowo, czajnik elektryczny (a on "lyka") ,czasem mikrofala, czasem toster itp.
po przeliczeniu rachunek za prad mam taki jak ty- z tym ze mnie (ze wzgledu na kraj zamieszkania) kasuja w £ ! nie wiem ile kosztuje kilowatogodzina w Polsce , ale napewno mniej....!

dragons87

New member
mat74 napisał:
cos mi sie wydaje <athcx> , ze wydasz kase na nowy tv a na rachunek zbytnio to nie wplynie....;)
uzywam plazme panasa 42 " serii7 - chodzi codzienne kilka do kilkunastu godzin, do tego amplituner tyle samo , projektor kilka godzin tygodniowo, 3 laptopy, pralka min.3 prania tygodniowo, czajnik elektryczny (a on "lyka") ,czasem mikrofala, czasem toster itp.
po przeliczeniu rachunek za prad mam taki jak ty- z tym ze mnie (ze wzgledu na kraj zamieszkania) kasuja w £ ! nie wiem ile kosztuje kilowatogodzina w Polsce , ale napewno mniej....!

Hehe, napewno wiecej pradu pobierasz niz w pl za 200zl, zreszta w uk pewnie zarabia sie wiecej niz w pl (nie biorac pod uwage kursu walut) wiec mozliwe ze cena jest podobna :) =]
U mnie rachunek wynosil kiedys ok 200zl, ale 3pc chodzily (kazdy po min 10h) do tego wszedzie sie swiatla palily, pralka co 2dni, amlituner (min te 10h chodzil) brak pradozernego tv^^
A teraz 2pc (razem moze 16h dziennie) pralka raz na tydzien, dobrego tv ciagle brak, amplituner (moze z 6h dziennie - glownie do muzy), swiatlo to wiadomo, tv pradozernego dalej brak^^ , podejrzewam ze lodowka duzo pradu wcina... (po zakupie tv pomysle nad jakas fajna lodowka xD) No ale rachunek jest ponizej 100zl :)

Tak wiec ja bym na Twoim miejscu zmienil tv na OLED -a (jesli chcesz oszczedzic na pradzie), tylko musisz dac dosyc duzo kasy, ale nie mam pojecia kiedy Ci sie to zwroci ^^

athcx

New member
oj zdaje sie z oled moze byc problem ale lcd na led juz jest dostepne, na poczatek zaczynam od zarówek sukcesywnie wywalam co sie spali na energooszczedne a z tv to moze byc ciezko wybrac cos dobrego oszczednego i ładnego a zarazem coś od 40" w góre zresza nie ma pospiechu czytam, edukuje sie ponownie tyle ze teraz przy zmianie tv nie zakupie

Do góry