Zrób to sam ambilight

Fatman_1

New member
Bez reklam
Pod koniec lat 60-tych (niektórzy jeszcze wtedy przebywali w gonadach) zaczęły pojawiać się informacje o kolorowych telewizorach.
Wielu ludzi sądził, że kolorowy tym się tylko różni od ich poczciwego Neptuna czy Opala, że ma kolorową obudowę
bo nigdy nie widzieli kolorowego filmu w telewizji.

Tak też postrzegam wypowiedź kolegi TOmKKa, który podobnie
chyba nigdy nie oglądał wieczorkiem dobrego filmu
z włączonym ambilightem w trybie stereo.

Pozostaję z szacunkiem,

TOmeKK

New member
Słuchaj, źle trafiłeś, pamiętam Słodowego z autopsji. Pierwszy telewizor w domu był czarno-biały, tak, że przeszedłem całą darwinowską ewolucję, łącznie z kolorową szybką u góry niebieską, u dołu zieloną.

Chwalisz się ambilightem i philipsem, super, że go masz, ale są tutaj posiadacze innych LCD, dla których podświetlenie może być rozwiązaniem nawet polepszenia obrazu - poprawą kontrastu.

Myslę, że mój post pozytywnie wypowiada sie o tym, że dobrze mieć podświetlenie TV, i ambilight jest tu wzorem nawet wymienionym z nazwy.

Pozdr.

janunio

New member
Bez reklam
CES 2006 kilka zdjęć. Się dzieje już.

Rozbiór logiczny:
skoro TomeKK pisze na forum to ma na pewno monitor do kompa.
Należy także przyjąć , że kolorowy bo czarno-biały już dawno by mu padł.
Teraz więc wniosek:
TomeKK ma możliwość oglądania kolorowych filmów na kolorowym ekranie CRT.
Ale może nie lubi sztuki filmowej.

Ale na poważnie:
podobno są podobne led-y, chodzi o temp 6500 K, ma to odpowiadać lampie LCD

Czy właśnie ta temperatura jest kluczem do ambilight ?
Jestem osobiście przeciwnikiem oglądania TV w ciemnościach.
Mam też techniczną możliwość podświetlenia mojego LCD TV zod tyłu na skrzydłach głośnikowych.

TOmeKK

New member
ATI nowe drivery 5.13 po polsku

Cześć Janunio,
witam w 2006.

Ktoś zmierzył ciepłotę podświetlenia LCD, chodzi o to, że bardziej takie światło led pasuje niż zwykła żarówka.

Ale Fatmanowi miga, wiesz, inaczej z prawej a inaczej z lewej i zamiast koncentrować się na filmie, dostrzega imperfekcje na ścianie za telewizorem - ale kurde poszedłem jak magneto, na pewno odpisze, że coś nie tak z postem, albo coś.

Jesteśmy cienkie Bolki, bo sobie chcemy zawiesić jakieś kurde choinki z tyłu, czy coś, a powinniśmy do sklepu internetowego i kupić phila jutro.

Pozdr.

Fatman_1

New member
Bez reklam
TOmeKK, nie nerwowo.Moim zamiarem nie było nikogo obrazić ale po prostu wyczułem w Twoim poście kpiarski ton i w tym samym modzie chciałem odpowiedzieć.

Oczywiście, może innym użytkownikom forum przydać sie to ich plazm czy LCD-ków bez podświetlenia. Zdrowiej na oczy to im wyjdzie. Sam mając jeszcze zwykły CRT-ek paliłem zawsze z tyłu małą lampkę - bo tak wolę i już.

A teraz do konkretów - jak mamy pomagać.

W ustawieniach serwisowych Phila zaleca się właśnie ustawienie temperatury bieli na właśnie 6500K. Pisałem już o tym na tym forum w wątku poświęconym 37PF9830.

A z tymi szybkami zielonymi i niebieskimi to też była niezła jazda
;-) :) :)

Pozdrawiam Szanowne Towarzystwo i bez obrazy proszę.

Do góry