Zostawić Tannoy M1 czy nowy zestaw 5.0

Luk@s

New member
Obecnie posiadam Yamahe RX-V371 oraz kolumny Tannoy M1 i z tyłu malutkie plastikowe satelitki.
Pokój 17m2, za parę lat będzie 25m2.

Chcę w końcu mieć 5.1. Głównie interesują mnie filmy, muzyka mniej, bo od tego mam kilka par słuchawek.

Na pierwszy etap idzie zakup subwoofera. Najprawdopodobniej JBL Studio 250p.
Następnym etapem jest dokupienie centralnego i głośników efektowych. W związku z tym mam dylemat. Czy faktycznie tak zrobić i jakie to mogłyby być głośniki? Powiedzmy max 1000-1500zł.
Czy może lepiej kupić zestaw 5.0 typu Quintas 6500? Wtedy powiedzmy 1500-2000zł.

Co proponujecie i dlaczego?

Luk@s

New member
Co zyskam na frontach w porównaniu do M1? Po tym jak przeczytałem jak powinno się ustawiać sprzęt pod KD (odcięcie wszystkiego razem z frontami na 80Hz) i sprawdziłem w praktyce na kinie domowym taty, zacząłem się zastanawiać czy jest sens ruszać Tannoye. Budżetowo myślałem o zestawie Yamahy NS-P60, trochę drożej central i surroundy z Jamo S526, albo i cały zestaw. Albo Quadral 6500. A może jakiś inny centralny i tylne mi ktoś poleci? Tannoye do tyłu odpadają. Niestety mam mało miejsca na głośniki efektowe.

Luk@s

New member
Nadchodzi powoli czas na zakup. Tannoye faktycznie pójdą na tył albo wylecą całkowicie raczej.
Problem mam jednak nadal co z resztą.
Jest już subwoofer JBL Studio 250p.

Jakoś reszta JBL Studio mi nie leży z powodu wyglądu i głośników 10cm w centralnym.
Najekonomiczniej byłoby Jamo S526 albo Taga TAV606, ale czytałem o nich bardzo negatywne opinie.

Alternatywnie:
Monitor Audio Bronze 2 + 1 + center
Monitor Audio MR 2 + 1 + center

Faktycznie warto zapłacić więcej przykładowo za Monitor Audio, czy Jamo i Taga wcale nie są takie straszne?

abdul0412

New member
Bez reklam
Monitor audio Bronze 2 są spoko , tylko nie wiem czy charakter ich ci przypadnie.

I pamietaj ,że w kinie różnica pomiędzy głosnikami może być mocno odczuwalna , dlatego często kupuje się głośniki przynajmniej od jednego producenta.

pzdr

Luk@s

New member
No tak. A seria MR jest dużo gorsza od Bronze?
I nadal nie wiem jak takie MA czy JBL się mają do zestawów Jamo/Taga :)

Do góry