Zmiana z Marantza sr5004 na...

Henry

Active member
Bez reklam
Z tych wymienionych najlepsze będą Marantze, to wyższe modele niz Denon czy HK, aczkolwiek HK171 i X2100 to nowsze modele....

tomay74

New member
Ok , generalnie zdecydowałem się na Marantza SR6007 , a teraz jeszcze pytanko co do zestawu 5.1 , obecnie na SR5004 podłączone mam M-Audio HTS900 , pomieszczenie mam nieregularne , otwarte podzielone na dwie strefy , wypoczynek i jadalnie całość ma około 49 m2 , a część wypoczynkowa około 25 m2 i wysoki na 2,7 m , chciałbym też dobrać coś co dobrze i dynamicznie przeniesie akcję z filmu a także dobrze zagra w stereo , budżet na to to jakieś 2000 zł , myślałem o Jamo 626 lub coś z przednim bass reflexem , możecie coś doradzić

Henry

Active member
Bez reklam
Jak mawiał pewien Pan- Nie idź tą drogą ;)
Skoro masz już "jakieś" kolumny, to skup się na tym etapie na samych frontach, a lepszych, jako efektowe i central wykorzystasz obecne, a z czasem dokupisz do serii ;)

Posłuchaj tych Jamo i skonfrontuj z innymi kolumnami, o ile 626 w KD spiszą się przyzwoicie, to moim zdaniem w stereo już tak dobrze nie jest.
Za 2 tyś. jesteś w stanie znaleźć 2 przyzwoite kolumny, może coś z używek...?

tomay74

New member
Znalazłem coś takiego ;-) MAGNAT QUANTUM 505 , niestety nie mam możliwości ich posłuchania u siebie ale czy ogólnie Magnat ma dobre dynamiczne brzmienie , energiczny nisko rozłożony bass ale nie dudni bo to załatwi mi sub ?

Henry

Active member
Bez reklam
Nie słyszałem ich, więc się nie wypowiem, ale postaraj się kupić kolumny, czy jakikolwiek sprzęt po uprzednim zapoznaniu się.
Masz już coś, więc warto poświęcić trochę czasu na odsłuchy i porównania :)

Poza tymi, o których wspomniałeś dorzuć do listy odsłuchowej Melodika BL40, Wharfadale Diamond 10.6 i 10.7, to są dosyć dynamiczne kolumny, może ci podpasują...

Ostatnia edycja:

tomay74

New member
TO prawda to dorzucę , Heco Music Colors 200 , Magnat QUANTUM 557 , najgorsze jest to że przy używanych nie można odsłuchać ich u siebie w pomieszczeniu

Henry

Active member
Bez reklam
Możesz gdzieś w sklepie posłuchać żeby poznać charakter brzmienia, poza tym kupując wysyłkowo masz prawo zwrotu ;)

zerknij na mój poprzedni post, dorzuciłem jeszcze 2 propozycje do odsłuchu ;)

tomay74

New member
I tak , decyzja padła na Marantza SR6007 oraz na Magnaty Quantum 507 , całość myślę że będę podłączał w niedzielę to dam znać jak to zgrało się . Jeżeli będzie Ok , to central i efektowe też będą Magnaty ;-)

tomay74

New member
I tak ... Wszystko dojechało , podłączone , po adaptacji audyssey ale .. Po ustawieniu Magnatów w miejsce Maudio nie odczuwam satysfakcji z dźwięku. chodzi głównie o śrdnie i dół , tak jakby dudniło a nie dawało sprężystego soczystego basu. Zainwestowałem również w kole pod kolumny ale mam pytanie , jaka powinna być mniej więcej odległość od ściany przy tunelach bassowych i czy kolumny ustawiać prostopadle do ściany czy kierunkowo w stronę słuchacza. I kolejne pytanie czy wymiana kabli zasilających kolumny może zmienić ich charakterystykę ( mam obecnie 1,5 mm2 ale będę zmieniał na 3 mm2 )

Do góry