Zmiana z Marantza sr5004 na...

tomay74

New member
Przyszedł czas na zmiany w nowym roku ... decyzja padła na zmianę ampa..
Chciałbym unowocześnić trochę sprzęt i zastanawiam się nad zmianą , moje wymagania i warunki lokalowe i kolumny
pokój około 30 m2 , zestaw kolumn 5.1 M-Audio HTS-900 + sub Magnat betasub 30A
muzyka /kino - 50/50
Dotychczas gra ten zestaw całkiem ładnie ale może coś z sieciowych
budżet na używany około 2000 zł
Denon , Marantz czy Pioneer ??? i ewentualnie jaki model , nie jestem audiofilem i nie słucham dużo w stereo choć nie będę ukrywać że słoń mi na ucho też nie na depnął i lubię jak scena z głośników jest wypełniona prawidłowo , pomożecie ....

Henry

Active member
Bez reklam
To może przy Marantzu zostań, poszukaj 5008/6008, Denona od serii 3 w górę, ewentualnie Pioneer 924, tego ostatniego możesz w planowanym budżecie nowego dostać, a nowego Denka X3100 za ok. 2,5 tyś

Henry

Active member
Bez reklam
Szkoda kasy. Słaby i nie wart tych pieniędzy
Piszesz o 5004, więc celuj w co najmniej w odpowiednik tego modelu, tym bardziej, że jak wspomniałeś - dobra sekcja stereo również mile widziana.

tomay74

New member
Racja ;-) , może inaczej Marantz 5006 , 5007, 5008, 5009 i 5010 , naklepał tych numerków ale czym one tak naprawdę się różnią ?

tomay74

New member
OK , mam upatrzonego SR5008 ale zastanawiam się jeszcze nad trochę tańszym Pioneerem VSX-923 , czy to poprzednik 924 ? i czy warto się w to bawić , różnica w cenie jest spora bo prawie 800 zł.

Henry

Active member
Bez reklam
Tak, 923 to poprzednik 924....moim skromnym zdaniem, ma jedną wadę- brak pre-out , wspomniałeś o chęci posiadania dobrego stereo, więc może okazać się on przydatny.
Lepszą opcją byłby nowszy 924, poszukaj nowych ;)

brodacz

Active member
Bez reklam
Od miesiąca mam Pionka 830 i może nie są to mocno uciążliwe problemy ale niemal co 2-gi, 3-ci dzień zalicza zwiechy. Albo nie wyświetla menu na ekranie, albo nie widzi sieci. Czasem zaskakuje sam ale 2 razy musiałem resetować prądowo. W dodatku jego przelot HDMI wpływa niekorzystnie na obraz. Z nieznanych nikomu przyczyn odpala podświetlenie ekranu na maksa, przez co tracę czerń. W Marantzach podobnych problemów nie znam...

tomay74

New member
te 2000 teoretycznie mam od razu , oczywiście będę chciał upłynnić SR5004 - także jak ktoś chętny ;-) , patrzyłem się też na Marantza SR6007 i Pionka 930 , tego pierwszego mogę mieć za 2000 a przy Pionku mogę zostawić mojego SR5004 , z tego co widzę to jednak skupię się na Marantzu , choć jedno co mnie zastanawia to mały wyświetlacz z przodu , czy wyświetlane są tam info o np ilości kanałów ze ścieżki dźwiękowej i rodzaj kodowania ?

Rafal7

Banned
A czego Ci kolego brakuje w Twoim ampli, bo za te 2000 mógłbyś dokupić wzmacniacz do tego wszystkiego.

Ostatnia edycja:

tomay74

New member
Dopisany ten HK ale widzę na portalu aukcyjnym że w podobnej cenie można mieć avr270 i denona X2100W , generalnie waham się między czterema Marantz 5008 lub 6007 lub AVR171S vs AVR270 lub ten Denon X2100W. Co do Marantza mam pewność że mnie nie zawiedzie , natomiast jakość mi ten wyświetlacz nie pasuje natomiast HK 171S i 270 tak samo jak Denon to dla mnie nowe doświadczenie

Do góry