Zmiana frontów..na początek :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Czyli się rozumiemy ; )

Co do wątku, to jak najbardziej potrzebny. To nie podlega dyskusji i nie ma co gadać.

Natomiast istotne jest to, czy znajdziemy w wątku kogoś z kim moglibyśmy utożsamić swoje oczekiwania i preferencje.
Jeżeli już tak się stanie, to faktycznie możemy "wysyłać" na wojaże kolegę z forum i niech penetruje salony. Następnie zda relacje i mamy z głowy - następnie zakupy w sieci i po sprawie (taka wersja dla leniwych, ale może się sprawdzić)

Gorzej, jak ślepo wierzymy każdej opinii i bierzemy ją za pewnik, nie weryfikujemy tego, a potem rozczarowanie i oczywiście ani mru mru na forum, bo któż się przyzna do błędnej decyzji (inne preferencje). To chyba najgorsze i ja osobiście tego nie trawię (największa bolączka na forach).

venom200

Member
Tylko że w świecie prawdziwych audio fili Marantz zajmuje dość niską ocenę. Jak to faktycznie jest każdy musi sobie sam odpowiedzieć

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Zupełnie obiektywnie, w zbliżonych przedziałach cenowych Marantzy zwykle konkurencja ma lepsza kontrolę basu i sporo większa scene.
Preferencje na temat barwy, balansu czy wyglądu so wiadomo czysto subiektywne. I tu Marantz często wygrywa.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dlatego wspominamy o subiektywnych ocenach i ew. sugestiach, a na odsłuchu weryfikujemy rzeczywistość.

Zresztą o czym my piszemy, "świat prawdziwych audiofilii", no koń by się uśmiał.
To ci sami co kupują kamyki i podkładki pod kable?
Dajże spokój i miej swoje zdanie, to tylko sprzęt.
Zresztą Ty już napisałeś dzisiaj, że Marantza nie trawisz, no i ok.
Równowaga w przyrodzie musi być.
Nikt Cie za to nie wini, to Twój problem przecież ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
"Jak tak czytam ten wątek, to mam wrażenie jakbym słuchał swojego 12-latka dyskutującego z kumplami."

; )

Widzisz Heniu, tłumaczysz się i wyjaśniasz coś co z natury jest oczywiste, a jednak nie chcesz być osądzony o brak obiektywnej oceny czy niechęć do konkretnych produktów.
Identyczna sytuacja była w innym wątku.

Wracając do tematu.
Większość wpisów w tym wątku, to mocno subiektywne oceny.
Ja z kilkoma się nie zgadzam, ale już nawet nie chce mi się pisać.
Nie ma jedynie słusznego brzmienia, preferencja i tak zazwyczaj weźmie górę przy opiniowaniu.
Pakolo, rusz zadek do salonu i odsłuchuj. Masz już sporo propozycji, dołożysz kilka swoich i wyjdziesz z salonu zadowolony.
Co do Denka (wzmak), swoje po odsłuchach już napisałem (sprzedawca potwierdził), ale co to zmienia, każda wypowiedz to tylko i wyłącznie sugestie.

Oczywiście masz rację bo to że np ja nigdy nie kupiłbym marantza 14, 15 to nie oznacza że one są złe tylko mi po odsłuchach z trzema innymi wzmacniaczami nie podszedł, a myślałem o nim namiętnie.. Ci co mają i są zadowoleni to tylko się cieszyć bo to właśnie użytkownikom ma się podobać..
Tak jak napisałeś nie ma jednego brzmienia bo jakby tak było to byłaby jedna firma która robi wzmaki i kolumny, gdyż więcej by nie miało racji bytu skoro byłaby ta jedna szkoła dźwięku.

Najgorsi są Ci którzy mieli normalne KD czy też sprzęt stereo po iluś tam latach kupili sobie znaczenie coś lepszego i nagle na forach wypisują że wszystko inne to dno i wodorosty..
Podobnie właśnie jest z samochodami że najgorsi w ocenach są Ci którzy całe życie swoje przejeździli normalnymi samochodzikami i nagle kupili "najlepsze" autko np to często jest passacik, a do tego często ze 3-4 letni z przebiegiem oczywiście 100 tys km :) i nie ma lepszego samochodu dla tych osób bo obiektywnie nie potrafią spojrzeć .. nie wspominając o tych ...... co przesiądą się naprawdę na fajne samochody .. to wtedy jest ich samochód a potem długo długo nic :)

I na koniec tak jak kilku tutaj pisze i jak ja zawsze pisałem że trzeba mniej czytać to co inni piszą o dźwięku danego sprzętu a więcej chodzić na odsłuchy i większy jest z tego zysk..
Każdy z nas ma swoje firmy które lubi i w tych markach szukamy to co lubimy i to na co nas stać..
Nikt zdrowy na umyśle nie kupi wzmaka za 20 tyś a potem rodzina za to przez 3 lata nigdzie poza 4 ściany nie pojedzie na jakiś urlop bo tatuś sobie kupił zabawkę. Choć pewnie znamy takich :) bo zawsze rozum trzeba zachować.. przy zakupie.. tym bardziej że wszyscy wiemy że wzmak za 10 tys nie zagra gorzej o 100 % od wzmaka za 20 tys .. to samo kolumny czy kable.. taka jest prawda i każdy decyduje czy warto dołożyć czy tez nie.. tylko potem obiektywnie trzeba podejść do tematu i to opisać, a nie pisać że te droższe kolumny to nic a nic nie warte i szkoda dokładać te drugie 100% - tylko często się zapomina że na te drugie 100% nie mamy już pieniędzy..
Ja tam nie mam problemu gdyby było mnie stać to przytuliłbym pewne B&W albo pewne SF ale nie stać mnie i tyle.... ale też nigdy nie napiszę, że one są nie warte swoich cen ... są warte swoich cen tylko kupują Ci którzy mają na to kasę i nie zastanawiają się o te drugie 100% czy warto czy też nie.. czują różnice , chcą mieć lepszy dźwięk i kupują.

Ostatnia edycja:

Daniyal9

New member
Henry, doceniam każdą Twoją opinię.

Desiterata dotyczyła sprzętu nie osoby. Mój błąd że nie wytłumaczyłem.

Dyskusja ciekawa...bo różnorodna,pobudzająca i pouczająca.

Łączy nas miłość do muzyki,filmu,techniki...SZTUKI.

PS. nie chcę zmienić nikogo. Chcę zmienić siebie.

Pozdrawiam.

lobos

New member
Bez reklam
Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Dokładnie tak jak napisał Lobos, poza graniem jest to mebel na który trzeba będzie patrzeć i tutaj akurat zestaw stereo Daniyala wygląda niesamowicie.

Zaczepiłem Henrego, ponieważ zauważyłem, że odsłuchiwał zestaw, który planuje nabyć za 2 lata, w zasadzie mógłbym go już teraz sobie sprawić, ale szkoda żeby się męczył w moim mieszkaniu w pokoju, w którym akustyka leży i kwiczy.

Panowie proszę bez napinek bo zakup sprzętu za taką kasę trzeba samemu zobaczyć i odsłuchać dokładając tutaj osobiste gusta co do wyglądu i odsłuchu. Forum służy do zebrania pewnych informacji, a później ich zweryfikowania. Ja osobiście chciałbym pójść w całość od Marantza bo podoba mi się design tych klocków, słuchałem PM7004 z Dali Ikon 6mk2(jest to bardzo popularne połączenie) i w zasadzie chyba tylko do basu mógłbym się przyczepić.Będę starał się pominąć jakiś mieszańców, ale gdyby moje ucho wyłapało dużą różnicę w dźwięku pomiędzy PM8005 a innym wzmakiem w podobnym przedziale cenowym to pewnie i takiego obcego bym zabrał do domu.

TomekOp

Member
Henry
Też średnio. Z kolumnami jest problem bo mają grać i wyglądać.

Zwróć uwagę na Faber Liuto. Wyglądają obłędnie w domowym salonie i średnica wspaniała. To jest taki początek już HI ENDU. Sama konstrukcja kolumny i wytłumienie lepszej jakosci od Sonus Faber Venere.

To jest opinia kolegi z innego forum, nie moja, który te Sonusy posiadał. Teraz zmienił na Cremony.

Widziałem Liuto wysłał mi zdjęcia z salonu. Powiem szczerze, że wrazenie robią wieksze od Cremon...przynajmniej dla mnie na zdjęciach.

Jesli chcesz kolumny, które są już hi endem i niedorgie (wyprzedaż tego modelu) to zainteresuj się Dynaudio Contour S 3.4 SE wersja limitowana i zaje... okleiny , wykonanie i wspaniała średnica jak i reszty. To już jakość dzwięku pod każdym względem.

Ja już zbieram kasiorę na nie. jestem teraz spłukany - KOBIETY...
Tylko trzeba się śpieszyć bo model juz nie produkowany, a nowszy kosztuje już sporo wiecej...po za moim zasięgiem i marzeń...
Jest to lepsza opcja od Sonusów pod każdym względem... słowa kolegi ;)

Napewno je najpierw pożyczę do siebie na odsłuch. Jeśli mi je wykupią nie zdąże z kasa biore Liuto.
Zaletą Liuto jest to, że zagrają ze wszystkim na wysokum poziomie. Z Dynkami może byc różnie.
Chociaż na forach maja Roksana i Dynki i chwalą to połączenie...

Liuto wyglądaja obłędnie... bardziej mi sie podobają od Venere, i szcerze mówiac od Dynek. Jednak może na żywo Dynki robią lepsze wrażenie. Maja 1.20 wys. i wspaniały lakierowany formir. Jakość wykonania na medal. Versja limitowana dopieszczona...
Nie jestem żadnym zwolennikiem Dynek, a planowałem kiedś zakup Venere :)

Jeśli już chodzi o ocenę dzwięku, jakosć, cena to Dynki przewyższaja Venere, Liuto...
Posłuchać, poczytać trochę opinii innych, którzy siedzą juz w HI endzie i moga doradzić.
Sprzedawcy najczęściej nie są dobrymi doradcami...
Powtarzam, podpieram sie opinią znajomego, który siedzi w Hi endzie i mi tylko doradza i sprowadza na ziemię czasem...
Jak widać początki to żmudna i długa droga ;) Kolumny zawsze to element, na który warto wydać najwięcej kasy i od nich zaczynać budowanie naszego zestawu.

Attachments

• 13833583_1073421742726180_768518155_o.jpg
    13833583_1073421742726180_768518155_o.jpg
    257,1 KB · Wyś: 39
Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Powiem szczerze, że venere dla mnie są o wiele ładniejsze. Czytałęm o tych Liuto, że grają rewelacyjnie:)

TomekOp

Member
Powiem szczerze, że venere dla mnie są o wiele ładniejsze. Czytałęm o tych Liuto, że grają rewelacyjnie:)

No tak, albo tylko wglądają, albo wyglądaja i grają ;), albo wyglądaja jak zwykłe pudła i tylko graja jak np. Herbeth. Moja opinia każdemu podoba sie co innego.Trzeba zachowac proporcję i się zastanowić co lepsze.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
A Ty myślisz, że te (zacne) B&W zagrają ot tak - just like that ;)
Do nich trzeba równie konkretnej elektroniki, bez tego będą ledwo plumkać.

lobos

New member
Bez reklam
Całe "szczęście" żaden z nas nie musi się martwić takim problemem ;-)
Drugie tyle na elektronikę trza by dać.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Armaniq
Wiem że to do tego potrzeba elektroniki w podobnych pieniążkach co kolumny, kabelki itd Kupując te kolumny wpada się już w poważną chorobę i nawet podkładki pod kable zaczyna się rozważać:D

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Z moich doświadczeń elektronika powinna być nawet sporo droższa od kolumn. Inaczej mówiąc najdroższa na jaką nas stać.
Nawet tanie kolumny potrafią zachwycić na odpowiednim wzmacniaczu.

Do góry