Zmiana 49PUS6561 na coś większego/lepszego

mirekku

Klub HDTV.com.pl
vip
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? +/-20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2.2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? 6 okien od południa, 2 od zachodu. Bardzo widny pokój, rolety w miarę dają radę, ale w mocno słoneczne dni i tak jest dosyć jasno
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? HDR, 4k, 120hz, przyzwoite podświetlenie, na dźwięku mi mniej zależy, zawsze mogę dokupić jakiś soundbar, z kiepską matrycą nic nie zrobię. Matowa matryca
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS3, PS4, PS5, dekoder jest na tą chwilę Play po przejęciu UPC, niedługo pewnie zmienię
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Dziennie ok. 3-4h
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? głównie PS5, 1-2h, w weekend więcej
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami, weekendowo też w dzień
17. Preferencje co do wielkości? 55-65 cali
18. Co cię denerwuje w TV? złe podświetlenie matrycy - na jednolitym tle, mocne prześwietlenia w losowych krawędziach ekranu
19. Preferencje co do marki ? Brak, najlepiej jak najdłużej bezawaryjny
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Bez 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3-5k. Ogólnie jak nie widzę sensu to nie lubię przepłacać, ale znowu jak realnie warto dołożyć to i dołożę

Cześć 😉
Obecny TV Philips 49PUS6561/12, najbardziej irytujący problem kurz pod ekranem, jakoś od listopada zacząłem czytać o tv ale nic nie mogłem wybrać, w grudniu po świętach rozebrałem i wyczyściłem. Jest lepiej ale tv ma mimo wszystko swoje lata i chciałbym jakiś progres jakościowy i większą przekątną. Nie wiem jak nowe ale na tym widzę np na białym ekranie pasy między podświetleniem, albo już nie wiem co to. Ogólnie poza tym kurzem byłem raczej zadowolony z Philipsa, pewnie jakby skalibrować to i kolory miałby lepsze. Ambilight fajny. Jak jest dobry Philips z Ambilightem do grania i Netflixów to super, jak będzie lepszy/ostrzejszy obraz czy bardziej równomierne podświetlenie u konkurencji to Ambilight dla mnie tak istotny nie jest. Chciałbym żeby obraz był ładny, równomiernie podświetlony, ostry i nie smużył. Nie oczekuję żeby czerń była jak smoła, ale żeby była po prostu w miarę jednolita, bez jaśniejszych plam, tak samo białe tło bez ciemniejszych. I żeby podświetlenie nie wyłaziło z krawędzi przy czarnych pasach. Wiem że LCD ma jakieś swoje ograniczenia no ale to nie moja dziedzina, nie wiem na ile te oczekiwania są realne i w jakim budżecie, dlatego po pół roku szukania poddaję i zwracam się z prośbą o pomoc 😉 Priorytet to konsola, potem dobry obraz z serwisów streamingowych. Tv z kablówki mniej istotna. Jeśli chodzi o system też nie mam preferencji, nie mam z nimi żadnych doświadczeń. Netflix, Max, Prime, Youtube, Player i chyba tyle, nic więcej nie używamy. Jak trzeba to jakiegoś firesticka się dokupi czy coś. Dźwięk też mniej istotny, najwyżej dokupię soundbar. Oled ponoć nie do jasnych pomieszczeń dlatego temat dałem w LCD, chyba że to nieaktualne informacje to i jestem otwarty na propozycje.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz naprawdę wybór extra wśród dobrych modeli mini led :
  • TCL 65C805 za 3900 zł
  • Samsung 65qnX1 za 3999 zł
  • TCL 65Mqled 85 za 4199 zł
  • Philips 65PML9008 za 3799 zł

Jeśli oled do słonecznego pomieszczenia - to jedyny z matrycą matową to Samsung 55s95D za dopłatą - czyli 6399 zł z pakietem.

Kiedy planujesz zakup ?

mirekku

Klub HDTV.com.pl
vip
Dziękuję za odpowiedź. Oled chyba póki co odpuszczę. Co polecasz z tych miniledów do grania i streamingów? Mqled? Jak z żywotnością tych TCL? Bo szczerze tylko z nazwy znam markę. Philips był dla mnie spoko ale skoro jest najtańszy to te inne muszą być w czymś lepsze :) to patrząc na ceny pewnie ten bym wybrał.
I jak to wygląda, zamawiam u Ciebie tv z pakietem, czyli kalibracją jak rozumiem, to wtedy jest skalibrowany któryś profil czy kalibracja działa jakoś ogólnie na wszystkie?
A zakup to w każdej chwili, ponad pół roku się zbieram :) mogę już a mogę poczekać jak trzeba

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Żywotność , jak u każdego producenta deklarowana 100.000 godzin.
Tak, mqled będzie extra.
Masz od ręki i dla członków forum dodatkowo z pakietem gratisów o wartości 500 zł .
Masz skalibrowany na jednym profilu.

mirekku

Klub HDTV.com.pl
vip
Ok, i wtedy na tym jednym profilu oglądam filmy i gram? Czy to np kalibracja pod filmy a do grania potrzebna kalibracja drugiego profilu? Nigdy tego nie robiłem, stąd może głupie pytania

Do góry