Zestaw strereo z Airplay

mikush

New member
Szukam zestawu stereo do pokoju ok 20-25m za ok 2500zł.
Zestaw będzie grał w połowie muzykę z laptopa, w połowie radio dlatego konieczne są dwie rzeczy: AirPlay i radio FM.
Początkowo myślałem o amplitunerze AV który spełnia powyzsze kryteria i wybór padł na Denona AVR 1713 (dzięki za sugestie w temacie Amplitunery AV)

Jednak zestaw będzie grał teraz tylko muzykę i nawet jeśli będę chciał kiedyś podpiąć TV to raczej zostanę przy dwóch kolumnach nie pięciu, dlatego zastanawiam się czy nie lepiej pójść jednak w stronę amplitunera stereo. Nie znalazłem modelu z Airplay, ale zawsze można podpiąć Airport express od Apple. Czy to nie odbije się na jakości i nie lepiej zostać przy Denonie 1713? Czy może warto zainwestować w zestaw wzmacniacz stereo + odtwarzacz sieciowy a zaoszczędzić kupując używane kolumny

jak myślicie?

LukeSky

Member
Bez reklam
No masz do wyboru albo Marantz albo Denon. Można kupić od nich streamera z obsługą FM i do tego wzmacniacz stereo. Po kłopocie.

mikush

New member
Znalazłem 4 opcje w zakresie cenowym od ok 1500 do 2600. Pytanie która zagra najlepiej. Oraz czy nie warto wybrać najtańszej i zainwestować w kolumny.

1. Amplituner AV z airplay, np. Denon AVR 1713 (jakieś 1500)
2. Amplituner stereo + Apple Airport Express podpiety analogowo (ampli ok 1100 + airport 400)
3. Amplituner stereo z airplay np. Denon Ceol, Ceol Piccolo (1900 - 2100)
4. Wzmacniacz/amplituner stereo + odtwarzacz sieciowy np. Pioneer N30 + SX20 (ok 2100) lub Denon DNP 720 + PMA 520 (ok 2600)

Opcje 1 i 2 są najtańsze, przy opcjach 3 i 4 prawie nic nie zostaje na kolumny i już na 100% musiały by być używki.
Pytanie w którym kierunku iść skoro i tak większość muzyki to będzie MP3 strumieniowane z laptopa.

bagiennik

New member
Bez reklam
Ja nie uznaje takich wynalazków , plastik, pogmatwana obsługa i światełka.
Ale to musisz sam ocenić.
To "Apple coś" też raczej zbyt dobrym źrodłem dzwięku nie będzie, ale jeżeli wiesz do czego to wykorzystasz to będziesz możę zadowolony.
Te kolumny jak najbardziej o ile są pewne :)

mikush

New member
też nie wiem puszczanie muzyki przez taki airport express podłączony po optyku do wzmacniacza nie mija się z celem bo "zje" całą jakość wzmacniacza.
W takim wypdaku bardziej sensowne wydaje się rozwiązanie już kompletne, tzn. opcje 1,3 albo 4.

mikush

New member
no i stanęło na Denonie AVR 1713 - upolowany w fajnej cenie na Allegro.
Czy te kolumny Monitor Audio BR5 dobrze się z tym zgrają? Jakie kable do tego kupić? (coś w rozsądnej cenie, nie wartości 1/3 wzmacniacza)

LukeSky

Member
Bez reklam
Fajnie że wybrałeś, problem z głowy.

To "Apple coś" też raczej zbyt dobrym źrodłem dzwięku nie będzie, ale jeżeli wiesz do czego to wykorzystasz to będziesz możę zadowolony.

AIRPLAY to nie źródło, tylko metoda przesyłu cyfrowego. Jeśli kolega posiada sprzęt z logo jabłuszka to AIRPLAY jest idealny do bezstratnego przesyły audio w formie cyfrowej. Potem wprowadzamy to do DAC i lecimy. Przykładowo Spotify z iPad przez AIRPLAY.

też nie wiem puszczanie muzyki przez taki airport express podłączony po optyku do wzmacniacza nie mija się z celem bo "zje" całą jakość wzmacniacza.

Jak nie wiesz to nie pisz. Bzdury piszesz.

mikush

New member
No tak, problem z głowy. Teraz jeszcze odpowiednie kolumny.

@LukeSky - pytanie na przyszłość

AIRPLAY to nie źródło, tylko metoda przesyłu cyfrowego. Jeśli kolega posiada sprzęt z logo jabłuszka to AIRPLAY jest idealny do bezstratnego przesyły audio w formie cyfrowej. Potem wprowadzamy to do DAC i lecimy. Przykładowo Spotify z iPad przez AIRPLAY.

Jeżeli sprzęt nie ma wbudowanego airplay i chcę podpiąć airport express albo apple TV to trzeba to podpiąć przez dodatkowy, zewnętrzny DAC, czy wystarczy DAC wbudowany we wzmacniacz (jeżeli jest wbudowany)?

mikush

New member
dokładnie jak napisałeś wyżej. Chcę bezprzewodowo przesyłać muzykę z laptopa i telefonu do systemu audio

LukeSky

Member
Bez reklam
No to teraz wiadomo co i jak. @armanig dobrze pisze. Po to kupiłeś sprzęt z AIRPLAY aby nie inwestować w dodatkowe klocki jak airport czy apple TV. Ustawiasz na amplitunerze źródło AIRPLAY i puszczasz muzę bezpośrednio na DENONA :)

mikush

New member
Dokładnie, ostateczny wybór padł na Denona żeby bez kombinowania puszczać muzykę przez Airplay (no i była to najtańsza opcja co daje większe pole manewru przy kolumnach).
Pytanie o podpięcie aiport lub apple TV jest w tym momencie czysto teoretyczne - rozważam zastosowanie takiego układu w niedalekiej przyszłości na innym sprzęcie w domu.

kubek_lodz

New member
Odświeżam temat - mam dwie nieużywane kolumny Jamo S606. Chciałbym postawić je w sypialni, żeby rano/wieczorem posłuchać sobie nieco muzyki. Źródło - Airplay i radio internetowe (po wifi). Czy przez 3 lata pojawiły się jakieś godne polecenia amplitunery/wzmacniacze stereo z Airplay? Priorytetem na ten moment jest niska cena.

Do góry