Zestaw stereo-Początek...:)

Kriskilde

New member
Witam
W końcu nadszedł czas i warunki by skompletować swój pierwszy zestaw stereo,
udało mi się wygospodarować mały pokój , który za zgodą żony mogę przeznaczyć na
instalację stereo z projektorem , amplitunerem i dodatkowymi głośnikami 5.1
Prośba do Was o propozycje i ocenę moich wstępnych wyborów.

Pokój 3,30x4,10 , kolumny stereo będą na krótszym boku.
Muzyka typu Sting, Depeche Mode, George Michael czasami Sisters of Mercy.

Co na pewno musi się znaleźć w zestawie:
wzmacniacz stereo, odtwarzacz cd, kolumny -raczej podstawkowe muszą stać przy ścianie,
docelowo amplituner , odtwarzacz bd i dodatkowe kolumny do kina .
Będzie to mój pierwszy zestaw tak więc moje doświadczenie w doborze jest
żadne. Ten sprzęt będzie moją bazą , którą w przyszłości będę modyfikował.
Budżet na stereo max 4 tys.
na ampli i pozostałe głośniki 4-5 tys.
Nie wykluczam używek.
Mój typ:
Denon PMA-720,Denon DCD-720, Monitor Audio Bronze 2
centralny- Monitor Audio Bronze Centre
Tył- Monitor Audio BX1
Sub-Monitor Audio BXW10
Podoba mi się wizualnie ten denon zwłaszcza kolor silver opinie na forach też są pozytywne.

Dziekuję za ewentualne podpowiedzi i propozycje.
Pozdrawiam

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli kupujesz zestaw 5 kolumn ,to po Ci wzmacniacz stereo ?
Gdybym to ja się zdecydował na kolumny Monitor Audio to zdecydowanie wybrałbym wzmacniacz NAD lub Cambridge Audio

collider

New member
Bez reklam
Wzmacniacz ma sie nie podobac a grac. Oczywiscie, jezeli przy okazji cieszy tez oko to radosc jest podwojna. Gdybys przeznaczyl caly budzet na jeden z twoich pomyslow moglbys nabyc naprawde cos przyzwoitego. Jezeli nie jestes wymagajacym audiofilem to za powiedzmy 9-10 tys juz mozesz kupic dobry ampli KD z glosnikami, ktory bedzie wstanie cie zadowolic i w stereo i w kinie.

Kriskilde

New member
Jeżeli kupujesz zestaw 5 kolumn ,to po Ci wzmacniacz stereo ?
Gdybym to ja się zdecydował na kolumny Monitor Audio to zdecydowanie wybrałbym wzmacniacz NAD lub Cambridge Audio

Może źle się wyraziłem - na początek tylko zestaw stereo , rozbudowa o kolejne klocki i głośniki w przyszłości.
Podałem modele dodatkowych kolumn by uzyskać poradę czy te konkretne będą się nadawały do rozbudowy mojego zestawu.Nad , Cambridge A. jakie modele?

Stefek79

New member
Wzmacniacz Marantz PM 7200 + Aparat Canon graits!! (5857148972) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Witaj , polecam taki poniewaz tez jestem swiezakiem w temacie. Ja nie mialem wyboru poprostu znalazlem na smietnku Marantz pm7200 wraz z kolumnami Mordaunt Short 902i . Jak na swiezaka po odpaleniu sprzetu bylem w niebie . Wzmacniacz mial pare wad technicznych ktore dokuczaly po 2 miesiacach dokonbalem zakupu takiego samego wzmacniacza na ebay uk wraz z kolumnami Mordaunt Short Avant 916i. Calosc wyniosla mnie 270 funtow .Teraz jestem jeszcze bardziej w niebie. Pm7200 gra w klasie A i naprawde gra wszystko od jazzu po dark metal . dla siwezaka to chyba super sprzet na poczatek, nawet zawansowani milosnicy nie pozbywaja sie tego klocka . Po kosztach mozna zlozyc stereo ktore powala . Z tego co czytalem to pm7200 nie jest wybredny do kolumn . To jest milosc od pierwszego brzmienia . Polecam i pozdrawiam

Ostatnia edycja:

konradm

New member
Zamiat serii bronze lepiej poprzednią bx, tańsza, a gra mniej twardo i mniej techniczne od bronze.
W cenie tych bronze bezdyskusyjnie lepsze są Dali zensor 3 i na tył 1, lub Elac 63.2 i tył 62.2.

Ostatnia edycja:

Kriskilde

New member
Gdybyś się decydował na Denona, mam na zbyciu CD 720ae. Niestety kolor czarny ;)

Witaj,
Jeżeli zdecyduję się na ten model to tylko silver:),

co do wzmacniacza lampowego zaproponowanego przez kolegę r.urbanski
to kompletnie nie znam tematu-chyba jeszcze nie czas na lampy jeśli chodzi o mnie.

A co myślicie o używkach Denon PMA-1500AE i do kompletu DENON DCD 1500-AE ?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Wzmacniacz lampowy sobie odpuść

Lepszym pomysłem niż Denon będzie Marantz ,uzyskasz lepszy dźwięk np. Marantz PM 5005 +CD 5005 ,co prawda wzmacniacz ma mniejszą moc niż Denon, ale brzmieniowo jest leszy szczególnie w połączeniu z kolumnami Monitor Audio

Najlepszą opcją dla tych kolumn jest NAD lub Cambridge Audio .NAD nie wygląda pięknie ,ale gra
Jako wzmacniacz mógłby być NAD 326BEE ,lub NAD 356BEE oba wzmacniacze można teraz wyrwać w fajnej cenie .Kompakt NAD'a możesz zastąpić innym np.Cambridge Audio Sonata CD30 to jest naprawdę dobry odtwarzacz o nasyconym dźwięku .Z tego co widzę jest teraz na wyprzedaży też Azur 651C za 2 tyś

W przypadku wzmacniaczy Cambridge Audio sprawa się trochę komplikuje ponieważ nowe są drogie ,co prawda są wzmacniacze AM 5/AM 10, ale raczej odradzam ich zakup ,to są słabsze konstrukcje bardziej nadają się do jakiegoś biura niż do domu
Jeżeli w grę wchodzą używki można pomyśleć o wzmacniaczach Cambridge Audio 640A/650 to bardzo dobre wzmacniacze tonalnie pasujące do Monitor Audio

Do góry