Zestaw stereo H/K czy Denon?

WODZU80

New member
Cześć,
od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wymianą starego zestawu Harman/Kardon (Odtwarzacz CD HD 710 i wzmacniacz HK 620) na coś nowszego. Moje myśli krążą wokół dwóch zestawów:

1. Odtwarzacz CD Harman/Kardon HD 990 i wzmacniacz Harman/Kardon HK 980
2. Odtwarzacz CD Denon DCD-710AE wzmacniacz Denon PMA-710AE

Nie bardzo wiem na co się zdecydować, ponieważ H/K wydaje się lepszy jakościowo, a Denon bardziej wszechstronny. Niemniej jednak najczęściej słucham płyt CD i zależy mi na jak najlepszej jakości ich odtwarzania. Denon ma tę przewagę, że odtwarzacz CD ma wyjście słuchawkowe, a to pozwala uzyskać lepszej jakości dźwięk w słuchawkach, niż po przepuszczeniu go jeszcze przez elektronikę wzmacniacza, co jest jedynym wyjściem w przypadku H/K, który wejście słuchawkowe ma tylko we wzmacniaczu. No chyba że H/K ma jakiś magiczny tryb typu Pure Audio albo Direct, który wpuszc za do słuchawek dźwięk bezpośrednio z CD. Całość ma grać z kolumnami Quadral Quintas 5000 i słuchawkami Sennheiser HD 555. Najczęściej słucham Mike Oldfielda, Enigmy, Infected Muschroom, Queen, Dire Straits, Sade.
Będę bardzo wdzięczny za jakieś konstruktywne sugestie, a jeśli o czymś zapomniałem, to proszę pytać i dopiszę :)
Aha, jeszcze jedno - pewnie głupie pytanie, ale kto pyta wielbłądzi - przypuszczam, że w tej klasie cenowej z płyty SACD oba odtwarzacze odczytają tylko warstwę CD?

Ostatnia edycja:

WODZU80

New member
@MKa11
Obecny zestaw nie radzi sobie zupełnie z płytami CD-RW, a kupuję również muzykę w formacie Flac i coraz częściej ma problemy z płytami CD-R.

@wielka.woda
Czy przypadkiem Pioneer nie jest bardziej techniczny w swoim brzmieniu?

@armanig
Takie zestawy przeszły mi przez myśl, ale oczywiście jestem otwarty na inne propozycje.
Myślałem również o Denonach z serii 720AE.

Ostatnia edycja:
Być może poprzednie dwie serie były - tak przynajmniej o nich pisano. Jeżeli jednak mówi się że marantz jest "muzykalny", to w porównaniu z moim zestawem, marantz sa8003 + pm 7004 grały pusto jak grób po ekshumacji.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jezeli Twoj zestaw tak odstawal od wspomnianego Marantza, to ten Pioneer najwidoczniej jest wybitny, ale mimo wszystko kolega szuka tanszego duetu i proponuje trzymac sie tematu ;)

Właściciel marantza pm7004 - pardonne moi za niefortunne porównanie. Prawdę mówiąc, właściwie to ten model miałem zamiar kupić, za dużo w konsekwencji jednak mi w nim brakowało.
Kolega może przesłuchać serię 30 pioneera, będzie w budżecie.

MKa11

New member
hmm a może PM6005 z DACem na pokładzie, jeżeli kupujesz flaki to pewnie z kompa możesz podłączyć po coaxialu/optyku?

WODZU80

New member
Ciekawa propozycja, choć w pokoju gdzie mam stereo nie ma komputera, dlatego Flac nagrywam na CD. Ale wzmacniacz do rozważenia :)

xgutti

New member
Bez reklam
Znalezienie odtwarzacza CD H/K HD 990 zajęło mi prawie rok, dopiero po zakupie HD 990 kupiłem HK 990. I powiem szczerze, było warto !!!

xgutti

New member
Bez reklam
HD 990 znalazłem dopiero na niemieckim eBay.de odtwarzacz był używany dwa miesiące tak więc praktycznie kupilem nowego klocka z niemiecką gwarancją.

WODZU80

New member
Hmmm, mam niestety złe doświadczenia jeśli chodzi o aktualnie produkowaną elektronikę - jest o wiele bardziej awaryjna niż "niegdysiejsza" - więc muszę szukać czegoś z gwarancją realizowaną w Polsce.

xgutti

New member
Bez reklam
Trudno będzie Tobie znaleźć HD 990 z gwarancją na rynku wtórnym. Pomyśl bardziej o jakimś odtwarzaczu CD z wyjściem XLR które jest także w HK 990. Prawdopodobnie połączenie XLR lepiej zagra niż HRS Link.

WODZU80

New member
Poczytałem jeszcze o HK 980, ale zbyt wiele opinii zawiera informację o buczącym zasilaczu, słabej regulacji basu i sopranów, szumie dobywającym się z głośników przy niskiej głosności, słabym wykonaniu regulatora głośności. Zważywszy na to, że jest to sprzęt już wycofany z produkcji, zbyt dużym ryzykiem jest jego zakup. Aktualnie skupiłem się wokół zestawu Denon PMA 720AE + DCD 720AE. Prawdopodobnie wybiorę się na odsłuch tegoż wynalazku, ale jeśli ktoś ma jakieś uwagi, chętnie zaczerpnę wiedzy od osób obeznanych w temacie :)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Odsłuch to podstawa. Ja mam ten wzmacniacz (niestety jeszcze bez CD) połączony z Oli40 i jestem zadowolony. Gra czystko i dynamicznie, w swoim przedziale cenowym to ciekawa propozycja. Jak już będziesz na odsłuchu to niech Ci podłączom też jakiś inny wzmacniacz będziesz miał porównanie.

xgutti

New member
Bez reklam
Z tego co się orientuję wzmacniacze HK 980 i 990 są dostępne wciąż w sklepach natomiast odtwarzaczy CD HD 980 i 990 brak już od roku.
Nie posiadałem nigdy HK 980 ale posiadam HK 990 i na chwilę obecną nie zaobserwowałem żadnego buczenia zasilacza, głośnego wentylatora itp.
Jedynie co zauważyłem to HK 990 bardzo się grzeje, radiatory chłodzące są mega gorące. Ale cóż 24kg klocek naszpikowany układami elektronicznymi (cztery pary tranzystorów mocy na kanał, wyjątkowo rozbudowany zasilacz to dwa bardzo ciężkie transformatory toroidalne chyba muszą się grzać :) ale póki nie muszę na nim siedzieć to mi ten fakt nie przeszkadza a z drugiej strony idzie zima stulecia więc dodatkowe ogrzewanie się przyda :)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Poczytałem jeszcze o HK 980, ale zbyt wiele opinii zawiera informację o buczącym zasilaczu, słabej regulacji basu i sopranów, szumie dobywającym się z głośników przy niskiej głosności, słabym wykonaniu regulatora głośności. Zważywszy na to, że jest to sprzęt już wycofany z produkcji, zbyt dużym ryzykiem jest jego zakup. Aktualnie skupiłem się wokół zestawu Denon PMA 720AE + DCD 720AE. Prawdopodobnie wybiorę się na odsłuch tegoż wynalazku, ale jeśli ktoś ma jakieś uwagi, chętnie zaczerpnę wiedzy od osób obeznanych w temacie :)
Tylko, że nic takiego w tym modelu nie ma miejsca. Czytałeś fantazje konkurencji :)

Do góry