Zestaw stereo - amplituner sieciowy + 2 kolumny podłogowe do 7K

ravnadzi

New member
Cześć.
Aktualnie posiadam zestaw:
Amplituner Pioneer VSX-D812 + 2x podłogowe Klipsch Synergy F1 + Yamaha WXAD-10

Żródła dźwięku:
70% spotify za pośrednictwem Yamaha WXAD-10
15% TV - muzyka z Youtube, czasem jakiś film z VOD, Playstation
10% radio internetowe - Yamaha WXAD-10
10% radio FM - wbudowany tuner FM w amplitunerze

Czego najwięcej słucham:
Wszystkiego po trochę, ale z przewagą muzyki klubowej (np. sety z tomorrowland), hity dyskotekowe z lat 90' + ich nowe mixy,
na YT zwą to "Chillout" czyli spokojna muza z miękkim basem.
Od czasu do czasu jakiś hip hop, raz do roku koncert noworoczny z Wiednia 😉

Pokój - generalnie asymetryczny - Salon połączony z kuchnią - około 28m2.
Ściana przy której stoi audio i wisi TV ma 2,9m betonu, potem są już drzwi balkonowe i kuchnia z prawej.
Pod TV szafka RTV kolumny stoją po bokach tej szafki w odległości około 2,2m od siebie, i około 10cm od ściany (tył)
z lewej jest okno, kaloryfer i gruba zasłona
z prawej na końcu ściany są drzwi balkonowe a za nimi część kuchenna
Ściana na przeciwko oddalona o 4,4m a na niej sofa narożna
Przed sofą mały stolik kawowy, a obok otwarte połączenie z przedpokojem.
Wiem, że nie są to idealne warunki dla zestawu audio, ale jest jak jest i inaczej nie będzie.

Generalnie zestaw który posiadam jak dla mnie gra ok.
Lubię miękki soczysty bas i wydaje mi się, że taki dostaję.

Skąd pomysł na zmianę, skoro mi się podoba?

- Przede wszystkim Wygoda - chciałbym mieć jedno urządzenie zamiast dwóch (amplituner + WXAD) - nie mogę po prostu
wcisnąć "Power" i muza gra...
  • Jest okazja wymienić amplituner na inny (żona sama zaproponowała, więc idę za ciosem :), to pomyślałem, żeby od razu zmienić też kolumny - kiedyś kupiłem te Klipsche bo miały dobre parametry i przystępną dla mnie cenę, dzisiaj mogę sobie pozwolić na coś lepszego 🙂
  • Poza wygodą liczę na lepsze wrażenia dźwiękowe niż te co mam teraz, więcej basu, więcej "przestrzeni"
  • Wychodzę z założenia, że skoro przypadkowo zdobyty amplituner kina domowego (choć wysoki model) gra fajnie z tanimi kolumnami, to lepszy zestaw typowo stereo, powinien zagrać lepiej - czy się mylę?

Wymagania/ograniczenia:
1. Amplituner z FM, DAB+ , funkcjami sieciowymi WifI, bluetooth, żebym mógł bez dodatkowych urządzeń odtwarzać muzykę ze spotify, ale także w razie potrzeby puścić bezpośrednio z telefonu. Możliwość włączenia urządzenia bezpośrednio z telefonu (bez pilota). Dobra, stabilna aplikacja.
2. Możliwość manualnej regulacji głośności, tonów niskich i wysokich.
3. Łatwa/intuicyjna obsługa z pilota.
4. Nie wiem czy to norma czy nie, ale fajnie byłoby móc np. poprzez dedykowaną aplikację mieć equalizer z możliwością zapisywania presetów i możliwością ich użycia z poziomu pilota lub tej aplikacji, funkcja loudness mile wdziana (choć jeśli byłby equalizer można sobie samemu ogarnąć).
5. Możliwość podłączenia minimum dwóch źródeł sygnału kablem optycznym (TV, Playstation)
6. Z tego co czytałem kolumny z tylnym bass reflex powinny stać min. 50cm od ściany - u mnie to odpada mogą stać około 10cm od ściany, więc bass reflex tylko z przodu.
7. KOLOR To raczej nie problem, ale kolumny muszą być dostępne w czarnej wersji a wzmacniacz srebrnej.
8. Budżet do 7000PLN
9. Niskie ryzyko awarii (na pewno niektóre marki/modele mają większe a inne mniejsze tendencje do awarii)
11. W razie awarii dobry serwis door-to-door - co mi po dobrym sprzęcie, jeśli w razi draki, będzie leżał pół roku w serwisie albo serwis będzie się migał od naprawy.
12. GABARYTY kolumn - te które mam mają wymiary wys. 91cm, szer 20cm, gł 34cm, w miarę możliwości chciałbym aby nowe były zbliżone gabarytowo,
jednak dopuszczam, że mogą być do 10cm wyższe i do 5cm szersze, głębokość do 35cm

Czy i co możecie mi doradzić, ewentualnie od czego zacząć poszukiwania?
Czy w tym budżecie kupię dobre kolumny trójdrożne?
Czy warto patrzeć na zestawy, które proponują elektromarkety?

Do góry