Zestaw komputerowy do obróbki grafiki

troliq

New member
Witam. Mam nadzieję, że nie było wcześniej takiego tematu na forum, jeśli był to proszę skierujcie mnie tam bo sam nie mogę znaleźć.
W czym rzecz: Interesuję się fotografią. Robię sporo zdjęć, później je obrabiam w PS CS2. Planuje zakup nowego setu, najlepiej PC. Mój laptop nie radzi sobie zupełnie. Potrzebuje dobrego zestawu do 3000 tysięcy złotych. Nie mam pojęcia na co się zdecydować, za dużo tego sprzętu na rynku :) Jeśli ktoś z Was mógłby mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny. Na kompie nie gram w ogóle, więc grafika nie musi być dostosowana do 3D. Będę siedział głownie w programach graficznych, w necie no i exel word.
Myślałem o czymś takim:
Monitor Samsung SyncMaster 173P+
Procesor P4
Dysk wystarczy koło 60 GB, nie potrzeba mi więcej.
Nagrywarka DVD

i tu kończą się pomysły :D
Co dalej ? A może coś innego?

pawelr

New member
A moze Mac?

Jezeli chodzi o grafike, to polecam komputery Apple. Mozesz obejrzec sobie imaca 17 na nowym procesorze Intel Core DUO. Jest to komputer wbudowny w 17 calowy ekran LCD, z nagrywarka DVD, siecia bezprzewodowa i generalnie pelnym wyposazeniem. W dodatku mozesz miec na nim postawiony system Mac OSX a takze Windows! Przy uruchomieniu mozesz zadecydowac czy chcesz sie bootowac z Mac lub PC! Tyle ze za to cacko trzeba zaplacic 4600+VAT, bo jakby nie bylo jest to komp markowy.
Ale design i mozliwosci powalaja.

troliq

New member
Hehe oglądałem. Fajny sprzęt, ale za drogi. Muszę coś złożyć do 3000 zł, może tak 200-300 złotych więcej. Taki jest budżet i koniec:(

TiNiO

Member
Jeśli bawisz sie grafiką polecam minitor 19" np. Samsung 913v ( włąsnei na nim pracuje bardzo fajny monitorek i tani okolo 1000 zł ) mamy monitor zostaje nam okolo 2000 zł na reszte sprzętu kierując się obrubką grafiki sprubuje dobrac ci odpowiednie podzespoły.
Dysk twardy piszesz ze nei potrzebujesz więcej niz 60 GB a ja ci mówie ze potrzebujesz :) jak nie teraz to juz niedługo bawiac sie grafiką 60 GB to stanowczo za mało proponuje 200 GB np WD cena około 300 zł (60GB jest niewiele tańsza nie opłaca sie 60 kupowac) , procesor proponuje AMD moze mocniej sie grzeje niz P4 ale jest wydajniejszy i tańszy np.AMD Athlon 64 3000+ BOX (S754) cena 400 zł .Pamiec RAM minimum 1 GB Ramu polecam Kingston 512 MB ram DDR / 400 Mhz cena 150 zł za sztuke kup 2 sztuki czyli 300 zł Karta Graficzna tu proponuje troche zaszalec i kupic np Radeon X800 jakis model z tym chipsetem w zupełnosci ci wystarczy cena około 600 zł .Płyta Głowna polecam coś firmowego np Asus cena około 300 zł , nagrywarka DVD obudowa i inne bajery to łaczna keota około 300 zł tak więc sprzęt który ci podałem bedzie kosztował około 3200 zł , jestem pewien ze ebdziesz z niego zadowolony i ze bedzie ci słuzył napewno kilka ładnych latek.

Do góry