Zestaw kina domowego

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Witam;
Jestem tutaj nowy.

Chciałbym sobie kupic zestaw (5.1). Na głośnikach za bardzo się nie znam, dotychczas używałem głośników zakoszonych z wieży rodziców Technicsa no i kiedyś kupiłem subwofer aktywny od jakiegoś kina domowego (bodajże) samsunga, znajomemu po prostu przeszkadzał i wystarczyło mu same 5.0 więc subwofer mi sprzedał. Wszystko podłączone do Amplitunera i do kompa. Jakoś przez te lata stykło mi.

Pokój na razie mały około 4 x 4 metra.
--- Posiadam projektor epsona (kosztował około 3500zł WXGA) wiec czasami oglądam filmy na ekranie około 3x2 metra xD Natomiast przed monitorem to głównie gram, lub słucham muzy.

--- Posiadam Amplituner Panasonic SA-HE75

A teraz co zamierzam w czym chciałbym abyście mi pomogli:
Chciałbym do powyższego zestawu dokupić zestaw głośników, najlepiej taki aby był dobry do pomieszczenia 4x4 metra, ale żeby też w razie "w" można było zastosować ten zestaw w Salonie (pomieszczenie o wiele większe).
1. Czy to duży problem aby głośniki były do małego pomieszczenia i dużego?

Czytam i czytam to forum o wszystkich tych Jamo, Jbl, Oil, magnatach, Dali concept (nie wszystkie mi sie podobają, no ale cóż).
Koszt zestawu jakim jestem zainteresowany to do około 2000 -2500zł (oczywiście jak powiecie ze zestaw X za 3000 jest The best no to trudno pomyśle nad dołożeniem kilka zł.);
Zestaw ten ma pracować z Amplituner Panasonic SA-HE75

2. Czy to dobry wybór, czy lepiej powoli zastanawiać się nad zakupem jakiegoś amplitunera innego? np. tego 460 (nazwy nie pamiętam H/K bodajże)

Kiedyś napaliłem się na JAMO S608 5.0 - cena OK, na youtube słychać że pięknie graja, ale na tym forum nie szczędzicie krytyki o nich. Cena poniżej 2000zł. Planowałem także dołożyć do nich mój subwofer, który używam.

3. Czy nie wystarczy taki zestaw dla zwykłego zjadacza chleba? Coś źle kombinuje? Czy mogę dołożyć mój subwofer do głośników innego producenta?

4.
Patrząc na coś firmowego no to natknąłem się na JBL loft 5.1 za 2500zł wraz z subwoferem 2 lata gwarancji. Czy ten zestaw będzie lepszy od Jamo, czy na jedno to samo wyjdzie?

5. Czytając wasze forum natknołem się na wypowiedź Jamo - spokojny, JBL dynamiczny. Jaka różnica, co daje lepszy efekt w filmach, a co w muzyce.

6. Firmy, które podajecie w innych tematach oil 40, magnat itp. Ciężko taki cały zestaw znaleźć na allegro, dlatego mam pewne obawy przed tym. Poza tym jak już znajdę gdzie to np. 1 kolumna 1000zł, a co z reszta? Bo raczej 5 kolumn takich samych nie ma sensu kupować?

7. Dotychczas łączyłem komputer z amplitunerem po złączu optycznym. Słyszałem że gdybym kupił zewnętrzną kartę dźwiękową to jakość dźwięku byłaby o wiele lepsza czy to prawda? Polecicie jakąś dobrą kartę muzyczną?

8. Co byście zrobili na moim miejscu, co byście kupili, skompletowali, czy aż taka różnica między Jamo, JBL a tymi proponowanymi przez was (w innych tematach)? Czy zwykły słuchacz tego nie odróżni?

Pozdrawiam
Robert

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
1. Raczej tak. Zbyt duze kolumny w malym pomieszceniu moga np. dudnic, a odwrotnie mozesz czuc niedosyt, moga byc za slabe. Obecnie masz 16 m, ile w przyszlosci? To dosc wazny parametr.
Słuchanie z YT ma sie nijak do prawdziwego brzmiena. Glosniki z bocznym niskotonowcem wymagają sporo miejsca po bokach, ale i bez tego Jamo są...
2. Raczej tak, czas na cos lepszego.
3. Wszystko zalezy od preferencji. Niestety musisz posluchac przed zakupem. Mozesz dolozyc inny sub. Jesli masz aktywny, to nie powinno byc problemow, ale tez pomysl o zmianie.
4. Na to samo wyjdzie
5. Patrz punkt 3, JBL jesli juz to tylko do kina, wg mnie ani Jamo ani JBL nie sa muzyczne.
6. Nie ma cos obawiac. 5 kolumn takich samych? Zestaw to zazwyczaj fronty (pelne podlogowki) poziomy central oraz para efektowych plus sub.
8. Dali Concept, Monitor Audio MR, Roth Oli. Odrozni. Warto.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
1. W przyszłości zamienię pokoik 4x4m na salon we własnym domu 35m^2 plus z boku - z prawej strony otwarta jadalnia a następnie kuchnia (nie ma ścian działowych) boje się czy czasem jakiegoś echa nie będzie lub coś.

2. Lepszy amplituner czyli pewnie bym musiał wydać kolejnego tysiaka jak nie więcej (AVR 460 do koszt 2500zł), Na razie jednak planuje zostać przy tym co mam. DTS, Pro Logic II, Dolby Digital - wszystkie te naklejki ma więc z mojego punktu widzenia (aż takim fascynatem brzmienia nie jestem) wystarczy mi ten amplituner.
Kwestia czy będzie problem podłączenia innych głośników do tego apmlitunera?

3. orientuje się ktoś, gdzie w Poznaniu jest jakieś dobre miejsce, gdzie mógłbym posłuchać Jamo, JBL i innych, które polecacie?

8. proponowane przez ciebie zestawy:
MONITOR AUDIO MR4 SET 5.0 - 3270zł
MONITOR AUDIO MR6 SET 5.0 - 3870zł

Roth Audio Oli 4010 - 4000zł
Roth Audio Oli 3010 - 3400zł

Dali Concept 6 Set (6 x 2szt, 1 x 2szt. i center) - 2700zł (3000zł)
DALI CONCEPT z subem - 3900zł

O to ceny jakie udało mi się znaleźć za zestawy, o które najprawdopodobniej ci chodzi. Za tą sumkę to musiałbym używać mojego starego subwofera, kwestia czy będzie ładnie brzmiało. Po drugie jak to będzie się imało jak będę chciał to podłączyć do mojego amplitunera 5x80w RMS.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
1. To roznica jest zbyt duza. Obecnie musialbyc ceowac w (naj)mniejsze podlogowki, docelowo w najwieksze, srednie racej nie bedą kompromisem.
Gdybys np. mial docelowy salon 25 m, to jeszcze szlo by kupic sredniej wielkosci, ale 35 plus otwarta przestrzen to bardzo duzo. Zalezy tez jak ustawisz miejsce odsluchowe, zazwyczaj to wydzielony fragment duzej powierzchni, lecz dźwiek i tak rozejdzie sie po calym pomieszczeniu, straci.

2. Obawiam sie tylko, ze Twoj obecny amp przy tych slabiutkich gniazdkach zaciskowych przyjmie tylko docs cienkie kabelki. Max 1.5 mm. No ale coż. Grac też bedą.
Co tak sie uparles na tego HK460. A Dolby True HD oraz DTS Master Audio Cie nie interesują?

3. Te marki znajdziesz w MM, Saturnach, Euro RTV AGD. Roth i Monitor Audio już gorzej, popytaj, podzwon po salonach audio, tam poogladaj, posluchaj; a....

Audiostrefa
ul. Głogowska 122
061 866 42 29

Hi-End Corner
ul.Szewska 18A
(061) 855 10 80

Koris
ul.J.H.Dąbrowskiego 40
(061) 8472-663

Top Hi-Fi
Garbary 26
(061) 852 86 48

Wielkopolskie Hi Fi Studio
ul. Zbąszyńska 27
(061) 861 55 74

Audiocomplex
Ul. Dąbrowskiego 483
61 6405600

Denon
Ul. Półwiejska 42
I pietro nowej czesci starego browaru
61 8551080

Audioplaza
Ul. Krzyzowa 8
61 6496058

8. ...a, o ceny napisz do uzytkownika blackninja. To forumowy magik cenowy. Wiekszosc forumowiczow sie u niego zaopatruje, bo ceny ma czesto nizsze niz najnizsze na Ceneo.
Bedzie imało, ale szału nie bedzie.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Dolby True HD oraz DTS Master Audio nawet nie słyszałem o tym nigdy.
Poza tym i tak takich bajerów raczej nie będę miał w DVDripach ściągniętych z internetu, a tylko takie filmy oglądam. Żadnych Blu-rayów nie mam nie stać mnie na kupowanie filmów, które oglądałbym tylko raz. A ściągnięcie takiego filmu jest dla mnie niemożliwością na dzień dzisiejszy xD

To w jakiej cenie byłby amplituner do powyższych zestawów? Jaki model?

I byłbyś w stanie jakoś uporządkować (od najlepszych do najgorszych) te zestawy, które zostały wymienione wyżej (przy których napisałem ceny)?

Po długim weekendzie pochodzę po sklepach poszukać i posłuchać brzmienia różnych zestawów. Bo tak to nigdy niczego nie wybiorę.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam ja tak na chwilke bo zaraz będę gonil wykapc się w cieplym morzu ;-) ale powiem ci kolego tyle ze zapewne jesteś młodym człowiekiem ( bo nie wiem czy skonczyles szkole srednia czy studia ,,,) ale nie majac amplitunera który ma kodeki wymienione wyżej przez kolege Krzyska to jak dla mnie to szkoda kasy, bo to taka jest roznica w dzwieku jakby przelozyc to na motoryzacje ( jakbys z golfa przesiadł się do nowego mercedesa E klasy ) to jest cos czego nie da się opisac słowami, a jak ma się do tego jeszcze sprzet odpowiedni to już baja.... ja już na swój amplituner patrzeć nie mogę :) bo chodzac do sąsiada i ogladajac cos wlasnie w tych formatach dzwieku to naprawdę można się lekko zdenerowac jak czlowiek ma obejrzeć później w dolby digital 5.1... także może lepiej dozbierać kasy albo pozyczyc od rodzicow o ile masz taka możliwość.... bo kupowanie czegos takiego jak ty masz chec to szkoda zachodu. Ale zrobisz jak uważasz.... ja swój amplituner to nie wiem czy nie oddam komus w rodzinie bo i tak raczej nikt go nie kupi....:) Pozdrawiam.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Lolek, obecny a ten który chez kupic toz to inna epoka :D. Zazdrosze kapieli ;) U nas pada :(

Lolo, nie podam Ci cen, bo te się zmieniają, a nie wiadomo, czy chcesz nowy, czy uzywke, tym bardziej nie da się uporzadkowac tych zestawów. Nie ma lepsze - gorsze, one są podobnej klasy i wszystkie wręcz bardzo dobre w tym przedziale (choć delikatny plus dostałyby Oli). Kwestia gustu i posłuchania. Po weekendzie zorientujesz się w sytuacji na rynku, to pewnie jeszcze zmienisz zdanie kilka razy (to normalne) ;)

Najpierw powinno się dobrac kolumny, potem przy wybranych kolumnach elektornikę. U Ciebie jest problem małego i bardzo duzego pomieszczenia, tak jak pisałem ciężko będzie wybrać cos pośredniego.

Przemysl tez to co napisał lolek126. To ze teraz nie zależy Ci na najnowszych formatach audio, nie znaczy, ze w niedalekiej przyszłości się to nie zmieni. Kwestia decyzji czy teraz lepisz na starych uzywkach i czekasz na lepsze czasy, czy juz teraz zaczynasz inwestować w zestaw, jednak przy ograniczonym budzecie np. będą słabsze amplitunery lub mnijsze kolumny. To tez nie dobrze.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
No to raczej bez odsłuchu się nie obejdzie.

Nie znam sie na tych powyższych standardach, bo nie mam do czego porównać a poza tym nigdy dźwiękiem się nie interesowałem. Dla mnie dobry dźwięk to nawet ten co mam, no ale chcę coś lepszego.

Przymyślając tę sprawę na spokojnie jeżeli na odsłuchu jakieś firmowe głośniki z tymi wszystkimi super bajerami (standardami) oczy mi nie zamydlą, to kupie jamo S608 (1800 zł) to nie wielki majątek i połączę je na razie z moim starym amplitunerem.

Najwyżej w późniejszym czasie kupie nowszego amplitunera i wtedy będę myślał nad lepszymi kolumnami typowo do salonu.

Jeszcze tylko jedna sprawa, w razie wu, jakbym znalazł fundusze i kupił te Oli 3010 to jaki amplituner byście do nich polecili? Oczywiście mowa tylko o nowym sprzęcie.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Na 16 mkw to Ci z góry powiem żebyś sobie odpuścił Jamo s608, s606 nawet by były ciut za duże. Oli 30 o wiele lepsze rozwiązanie lub coś z Monitor Audio MR4, a może nawet MR6 ( przy dobrym dopasowaniu). Masz jeszcze różnego rodzaju Klipsch F10, Dali Concept 6, Dali zensor 5, KEF c5, Taga Platinum F60. Z ampli to wybór masz szeroki. Na pewno nie niższe serie niż Onkyo 6xx, Yamaha 6xx, Denon 1713, HK 2xx. One zapewnią i moc i dynamikę w kinie, a dotkowo są w pełni wyposażone.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Tak jak pisze kolega, te jamo nie sa jakies super, ale moze na poczatek wystarczą (?). Ja nie wydawalbym pieniędzy ponizej tych proponowanych wczesniej zestawow i tych, o ktoryh pisze Krzysiek1980. Sa co najmniej o klase wyzej od Jamo i bedzie to slychac. Nie warto sie ładowac w sprzęt tymczasowo, szkoda kasy, lepiej dozbierac i kupic cos sensownego, powoli, ale stopniowo. Musisz sam przemyslec czy warto wydawc kase w ten sposob.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tu nawet Krzychu nie chodzi o klasę kolumn, bo jak wiadomo jeden dozbiera kasy, a drugi 5 lat zbierał na zestaw za 1600zł, więc glupio pisac żeby dozbierał następne 5 lat:) Ale tu chodzi o gabaryty i umiejscowienie tych kolumn. Jak sobie przypomnę jak u mnie na 15 mkw stały s606 to teraz się śmieję. Na kolcach to były większe od mojej komody, do tego kiepskie w ustawieniu. Buczało to, dudniło a zero kontroli nad basem. Jeżeli miałbym kupować s608 to wolałbym kupić Quadral Quintas 6000. Uważam że takie Jamo s606/608, Obsidiany czy Lofty są dobre jak ktoś ma niezagracony pokój i coś ok 20mkw przynajmniej. Wtedy taką kolumną można się pobawić, jak nie tak ustawić to inaczej. A w małym metrażu to już za bardzo nic nie zrobimy, ewentualnie można wysunąć lub dosunąć te 10cm. Ja kiedyś na próbę wystawiłem s606 na środek pokoju w nadziei że w końcu bas nabierze odpowiedniej kontroli i mocy, ale nic z tego. Jak dudniły tak dudniły.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Praktycznie zawsze. Wiadomo, im głośniej tym efekt się nasilał. Dźwięk był z nich podobny jaki wydaje subwoofer z BR, w negatywnym tego słowa znaczeniu. Możliwe że moja akustyka dołożyła do tego 3 grosze. Teraz w Oli bas mam dość ciepły ale dobrze kontrolowany i kiedy potrzeba szybki, a w s606 był taki jednostajnie zamulający, dudniący. Brakowało takiego zróżnicowania tempa, miękkości i twardości. Po prostu jedna papka. Na początku się cieszyłem, bo w kinie nawet suba mogłem nie włączać, ale później jak chciałem posłuchać stereo to coś zaczęło już denerwować. Nie wspominając o drażniącej górze pasma. Po godzinie słuchania muzyki byłem już zmęczony. Takie typowo kinowe kolumny, robiące dobre pierwsze wrażenie lub dla może mniej wymagających.

bagiennik

New member
Bez reklam
One takie są przecież, rozmemłany buczący bas, szczątkowy środek i męcząca góra. Słuchać się tego nie da, tylko i wyłącznie w filmach akceptowalny efekt.
A tutaj to uchodzi za kolumny wszech czasów ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Na pewno prosciej jest sobie skompletowac kolumny tylko do kina lub tylko do stereo... niz takie co i w jednym i w drugim by sie sprawdzily...

Do góry