Zestaw kina domowego SAMSUNG

rodi83

New member
Witam. Potrzebuje kilku porad odnośnie łączenia ze sobą kina domowego. O co chodzi konkretnie napiszę za moment najpierw przedstawię jaki sprzęt posiadam:

Telewizor: Samsung LE37A615

Kino Domowe: Samsung HT-TX715

Konsola Sony Playstation 3

Dekoder Cyfrowy Aster City z Dyskiem Twardym
-----------------------------------------------

Teraz do rzeczy, z racji tego, iż w "amplitunerze" mam tylko jedno wejście optyczne całe kino domowe podłączyłem następująco:

Playstation --HDMI--> Telewizor --Kabel Optyczny--> Amplituner
Dekoder --HDMI--> Telewizor --Kabel Optyczny--> Amplitune
Kino Domowe --HDMI--> Telewizor --Kabel Optyczny--> Amplituner
  1. Pytanie moje brzmi, czy istnieje jakiś lepszy sposób podłączenia czy trzymać się tego ,które wymieniłem.
  2. Czy dźwięk z telewizora (wszystko do TV dociera po HDMI) wychodząc do amplitunera jest dźwiękiem 5.1 (Zastanawiam się czy z TV nie wychodzi dźwięk 2.1)
  3. Którą opcję na amplitunerze najlepiej wybrać by dźwięk 5.1 był najlepszy:
- Cinematix
- Dolby Prologi
- Matrix

4. Czym tak naprawdę jest ten tryb „Matrix”

Jeśli ktoś ma jakieś cenne uwagi co do konfiguracji bądź inne rozwiązania z tym sprzętem to bardzo chętnie się z nimi zapoznam.

Z góry dziękuje za pomoc.

spayder

New member
Może ci troche pomogę, informację taką otrzymałem w sklepie RTV (więc nie odpowiadam za poprawność).
Telewizor masz sterefoniczny więc dźwięk na którymkolwiek wyjściu będzie max stereo.

rodi83

New member
Hmm zgodzę się, że na wyjściu słuchawek może być sygnał na dwa głosiki. Ale po co by wtedy ktoś montował wejście optyczne. Potrafi ktoś potwierdzić powyższą odpowiedź.

bubu54142

New member
rodi83 napisał:
Hmm zgodzę się, że na wyjściu słuchawek może być sygnał na dwa głosiki. Ale po co by wtedy ktoś montował wejście optyczne. Potrafi ktoś potwierdzić powyższą odpowiedź.
To nie wejście ale wyjście optyczne.

pinja

New member
Z tego co się zorientowałem przeglądając instrukcję twojego TV to ma on WYJŚCIE Optyczne, a nie Wejście. Służy ono jak sądzę do wyprowadzenia sygnału cyfrowej TV naziemnej (w TV jest slot CI CARD).
Jednocześnie w instrukcji napisano, że wypuszcza ono tylko dwa kanały.

TV odtworzy ci tylko dźwięk stereo, więc aby uzyskać wielokanałowy dźwięk cyfrowy musisz puścić go na KINO i tu jest problem bo masz do tego celu tylko jedno wejście optyczne, a dwa urządzenia: Konsola Sony Playstation 3 i Dekoder Cyfrowy Aster City.

Wybrałbym to pierwsze bo z niego otrzymasz dżwięk cyfrowy wiekonałowy np. Dolby Digital lub DTS i KINO go rozpozna i odpowiednio poda na wszytskie głośniki. Z Astera i tak na większości kanałów masz dźwięk stereo, a jeśli chcesz uzyskać dzwięk wielokanałowy to możesz to zrobić jedną z wymieniaych przez ciebie opcji (Cinematix, Dolby Prologic, Matrix itd), która jest lepsze - ta której lepiej brzmi dla ciebie :)

Według mnie połączenie powinno wyglądać tak:

(WIZJA) Playstation -->HDMI--> Telewizor ( w Playstion poszukaj opcji, która prześle dzwięk cufrowy do wyjścia optycznego)
(AUDIO) Playstation (wyjście optyczne) -->Kabel Optyczny--> Kino domowe (wejście optyczne)

(WIZJA) Dekoder -->HDMI--> Telewizor
(AUDIO) Dekoder (wyjście audio anologowe)-->Kable Chinch--> Wejścia audio Kino domowe

(WIZJA ) Kino Domowe (wyjście HDMI)--HDMI--> Telewizor. (dźwięk powinien pozostać na Kinie nie ma sensu go podawać na TV, jeśli da się go wyłączyć w opcjach Kina to to zrób, jeśli nie to wyłaczaj dźwięk w TV)

Ostatnia edycja:

bFrank

New member
mam bardzo podobny system co ty (tez Samsung HT, nie pamietam tylko czy dokladnie ten sam model) i dokupilem do niego na Allegro taki bajerek jak switch optyczny - wpinasz z jednej strony 3 kable optyczne a z drugiej jeden, ktory wkladasz do kina domowego i tym switchem wybierasz z ktorego z tych trzech zrodel ma isc audio. wszystko hula super. MATRIX, ProLogic itp. to rozne ustawienia dla Dolby ProLogic, ktore jest wlaczone tylko gdy kino domowe dostaje tylko 2 kanaly (np. na kanale Discovery HD na N-ce znika z wyswietlacza logo ProLogic i zostaje Dolby Digital i nie da sie juz przelaczac guzikiem MODE na pilocie - to poki co jedyny kanal, ktory znalazlem, ktory daje 6 kanalow dzwieku) - wiec ktory z nich ustawisz zalezy od twoich preferencji, ja sobie przelaczam zaleznie od tego co ogladam.

w skrocie - polecam switcha :)

pozdrawiam

Ostatnia edycja:

dawN

New member
podłączenie 42LG700 z samsungiem ht-tx715

:( Mam problem z uzyskaniem dżwięku w kinie domowym.
Podłączyłem kablem hdmi telewizor z kinem oraz kablem optycznym i kicha
jestem leszczem w tej dziedzinie czy ktoś może mi pomóc

Do góry