Zestaw Kina Domowego do 3000zł. Proszę o pomoc ;)

knel

New member
Witam. Zwracam się z pytaniem o doradzenie mi wyboru kina domowego do 3000zł. Najlepiej około 2500zł ;) Obecnie posiadam dość oldschoolowy wzmacniacz Pioneer A-201 i zestaw kolumn też pioneera --> nigdy na niego nie narzekałem (tego typu dźwięk bardzo mi odpowiada). Jednak nadszedł chyba czas na coś nowszego. Jakiś zestaw z amplitunerem + DVD, CD, ewentualnie Blu-Ray (niekoniecznie). W większości do słuchania muzyki. Niekoniecznie z subwooferem, a jeśli już to żeby nie był to subwoofer powodujący drżenie wszystkiego wokoło, tylko rzeczywiście podbijający bas. Chyba wszystko napisałem. Zgóry dziękuję za dobre porady i pomoc. Pozdrawiam! Zależy mi na pomocy więc podaję również numer gg: 1297226. Pozdrawiam!

pkomp

New member
stereo sobie zostaw bo może się okazac że zestaw KD nie zadowoli cie w stereo
a co do reszty to zajrzyj do kilku juz obecnych tematów - nie ma co powielac bez sensu tego samego

knel

New member
Co sądzicie o tym?

Denon AVR 1507 +DVD 1703
Pioneer VSX 420K + DV 420V K + Koda AV 707
Marantz DV3001 +SR3001 + Amethyst HT-150

knel

New member
To są w większości propozycje dostępne w sklepach typu media, mega a., itp.

Jakieś propozycje z lepszymi kolumnami?

knel

New member
Na amplituner jestem już chyba zdecydowany Denon avr 1311 albo 1611. Co do głośników to podobają mi się Jamo s606, ale mam dwa pytania... czy kupując osobno najpierw 2 jako stereo, a później w miarę przypływu gotówki dokupując tylne i centralny będzie wszystko ok? Czy jest jakaś różnica pomiędzy Jamos606 stereo, a jamos606 5.0. A druga rzecz to martwi mnie ten bas reflex z tyłu głośnika i te zalecane odległości odsunięcia 0,5m od ściany tylnej i 1m od ściany bocznej... chyba nie mogę sobie na to pozwolić (nie tylko moje zdanie się liczy -->wiadomo o co chodzi ;p).

schwarz

New member
A o jakim pokoju rozmawiamy?;-) Jak już chcesz Danona to 1611. Do tego Jamo S606 5.0 skoro ci się podobają i mieścisz się w budżecie 3000 zł. Po problemie. Nie opłaca się kupować S606 frontów. Dopłacając ok 300 zł masz 5.0. A jak kupisz 2.0 a później będziesz chciał dokupić c+s to zapłacisz ok 700zł. Słabo co?;-) I myślę, że to jest mocna przesada, że z boku potrzeba 1m.

knel

New member
Pokój 25m2. Faktycznie bardziej się opłaca razem kupić 5.0, niż później dokupywać. Te kolumny rzeczywiście dobrze grają.

IwirUs

New member
Jak Ci się bardzo nie spieszy to poczekaj chwilę. W przyszłym tygodniu mają mi dojechać S606 i będą stały tak że z tyłu max 40 cm a jeden z boku max 60 cm. Zobaczę jak to się sprawdzi.
PS: też byłem sceptykiem ale jak zobaczyłem na youtube że ludzie mają te kolumny poupychane między szafkami itp to zmieniłem zdanie. Kolumny grają fajnie podczas odsłuchu do tego ważą swoje a to ma znaczenie np przy OO5000 to są dwa razy cięższe. Na koniec warto zwrócić uwagę na design.

pkomp

New member
ty nie patrz na ludzi - to że ktoś sobie upchnął i nie zwraca uwagi że mu dudni to jego sprawa - też możesz upchnąć a potem kombinować ja ustawić by jakoś to grało

schwarz to co kolega napisał o pół metra i metrze z boku to nie słabo tylko typowa sytuacja z wstawianiem kolumny w róg - sprawdź i sam się przekonaj...takie miejsce aż się prosi o wstawienie jakiś fajnych kolumn i wydaje się jak najbardziej logiczne niestety dla dźwięku jest to tragiczne położenie - pewne częstotliwości basowe w naprawdę kieskim akustycznie pomieszczeniu potrafią być podbite bardzo mocno - 4-5 razy głośniej grają niż powinny a to jest już masakra

schwarz

New member
Wiem o co chodzi. U mnie zanim poustawiałem wszystko to też występowało bardzo duże podbicie 40Hz. Ale to chyba zależy od pomieszczenia. W jednym S606 pewnie zagrają z małą ilością miejsca w innym pokoju dużo miejsca nie pomoże i będzie dudnienie. Zreszta nie każdy jest idealistą. Jak ktoś słucha na laptopie dubstepa (a znam takich:>) a potem wsiada na S606 to nawet z małymi niedociągnieciami będzie w niebie:twisted:

pkomp

New member
:D

no pierwsza zasada to stosunek wymiarów pomieszczenia - to determinuje jakie częstotliwości będą podbijane...potem dochodzi jeszcze materiał ścian - karton gips robi za wielką membranę pasywną :)
Pewne kwestie można zniwelować masywnymi meblami w szczególności biblioteczkami zawalonymi książkami czy płytami winylowymi - to świetnie pochłania niskie częstotliwości

gorylla

New member
Bez reklam
That's right.

Ludzie idą teraz w domach (salonach) w minimalistykę (taka moda i jestem ZA!). Jedna, dwie wielkie szafy Indeco, gdzie włazi prawie cały dobytek życia, a w salonie tylko telewizor, mały komplet wypoczynkowy i dwa obrazki na ścianach. Nawet dywanu nie ma, bo płytki z podłogówką. I dudni, bo musi dudnićm, praw fizyki (akustyki) nie oszukasz. W takim salonie nic nie jest w stanie pochłonąć nisko-średnich częstotliwości.

tomud

New member
That's right.

Ludzie idą teraz w domach (salonach) w minimalistykę (taka moda i jestem ZA!).

tjaaa do tego zimne ledowe oswietlenie i czlowiek czuje sie jak w prosektorium :mrgreen:

ja takiej mody jakos nie trawie... mozna salon zrobic minimalistycznie i przytulnie do tego przyjaznie dla audio :)

knel

New member
Witam. No to jestem od wczoraj posiadaczem Denona avr 1611. Jestem bardzo usatysfakcjonowany dźwiękiem. Szczególnie w muzyce klasycznej. Przez wiele lat posiadałem Pioneera A-201, więc teraz widzę naprawdę wielką różnicę szczególnie w czystości dźwięku. Narazie wszystko jeszcze na starych dwudrożnych głośnikach Pioneera, więc podejrzewam, że po wymianie na nowe (planuję JAMO S 606) efekt będzie jeszcze lepszy.

IwirUs

New member
Jak Ci się bardzo nie spieszy to poczekaj chwilę. W przyszłym tygodniu mają mi dojechać S606 i będą stały tak że z tyłu max 40 cm a jeden z boku max 60 cm. Zobaczę jak to się sprawdzi.
PS: też byłem sceptykiem ale jak zobaczyłem na youtube że ludzie mają te kolumny poupychane między szafkami itp to zmieniłem zdanie. Kolumny grają fajnie podczas odsłuchu do tego ważą swoje a to ma znaczenie np przy OO5000 to są dwa razy cięższe. Na koniec warto zwrócić uwagę na design.

Kolumny dotarły i jak narazie podłączone tylko fronty na starych pożyczonych kablach. Pierwsze wrażenie odnośnie najbardziej kontrowersyjnego tematu a więc odległość od tyłu i boku : subiektywnie nie odczułem różnicy gdy bass reflex miał 70 cm czy 30 cm. Co do niskotonowego to również 30 cm czy 50 cm - brak różnicy.
Jednak mimo ich ciekawego designe mam nadzieję że po skompletowaniu kabli, uchwytów i ustawieniu oraz skalibrowaniu przez ampli efekt audio będzie lepszy. Same fronty grając jako stereo jak narazie nie robią specjalnego wrażenia. Generalnie uważam że przy użyciu głównie KD obowiązkowo trzeba zakupić suba. Niskotonowe we frontach są na ten cel zdecydowanie za słabe mimo maxymalnego podbicia bassu.

knel

New member
Właśnie się nad tym zastanawiałem biorąc pod uwagę tylko swoje stare głośniki Pioneera, które przy wzmacniaczu Pioneer A-201 miały świetny bas (jednak bardzo przytłumiony, co na dłuższą metę było męczące)-->ale nic poza tym. A teraz mają naprawdę niezłe średnie i wysokie tony. Natomiast jeśli chodzi o bas jest poprawnie, dynamicznie, czysto, ale bez tego pieprznięcia. Sam zacząłem się zastanawiac nad subwooferem.

Do góry