Zestaw kina domowego 5.0 - pomieszczenie 18m2

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Różnica między Oli 30 a 40 będzie w ilości basu, bo jeśli chodzi o sam charakter brzmienia to będzie to samo. Kolumny są praktycznie tak samo zestrojone. Z uwagi na większe głośniki Oli 40 trochę niżej zejdą ale w małym pomieszczeniu i tak nie wykorzystasz tych większych. Praktycznie masz problem rozwiązany bo ilość miejsca nie pozwala ci na wstawienie większych, a i uważam że 30 - tki pod dobrym ampli/wzmakiem zagrają super. Z czasem dokupisz sub jakby ci brakowało basu i masz problem z głowy. Posłuchaj MA i Roth, sam najlepiej ocenisz co wybrać. Oli 30 mają 18cm na szerokość i na kolcach 92 cm, bez kolców 89cm. Jak byś kupował zestaw to nie natnij się na kolumnę centralną bo jest ona spora i trochę owalnego kształtu przez co mi nie weszła w półkę pod TV i musiałem wieszać TV na ścianie a central postawić na górze stolika.

bodzio_piotr

New member
Decyzja zapadła, niestety z braku możliwości przemeblowania pokoju kupię amplituner Denona AVR-1912 i tanie głośniki Quadrale Quintas 5000. Po zmianie mieszkania lub mebli wymienie głośniki a amplituner pozostanie dlatego wyższy model teraz biorę. Trudno się mówi może i pieniądze za zestaw głośników QQ5000 wyrzucone w błoto ale nie da się inaczej.
Dzięki za podpowiedzi
pozdrawiam

Kris31

New member
Pytanie

A myslał kolega nad zestawem poniżej. Sam nosze sie z zamieram zakupu takowego i chetnie
poznam opinie innych.

1. Amplituner Yamaha RXV 473

2. Zestaw Jamo C 407 lub ewentualnie C405

bodzio_piotr

New member
Nie czytasz całego tematu, Jamo są za głębokie, praktycznie 2 razy głębsze od QQ5000, dlatego padł wybór na te głośniki, a ampli RXV 473 to bardziej porównywalny do denona 1612 a nie 1912.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez moderatora:

bodzio_piotr

New member
Witam.
Sprzęt zakupiony, Denon AVR-1912 i Quadral 5000. Brzmienie jest ok, nie dudni tak, dźwięk czysty z miłym dla ucha basem. Nie podbijałem nic na razie i jest ok. Dobrze że dołożyłem do 1912 - radio internetowe jest o niebo lepsze niż zwkłe radio. Dzięki panowie za pomoc w wyborze.
Fronty stoją na szafce RTV, niestety ale w tym miejscu muszą stać - głośmiki są smukłe więc ładnie się to prezentuje, czy dźwięk byłby inny jakby stały na podłodze??

Tylko nie potrafiłem puścić dźwięku z TV na amplituner, film puszczony po USB na TV, niby w TV jest ARC, ale zakupie kabel optyczny i będzie po problemie.

Gdy będę dokupywał suba, to się zgłoszę o poradę.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Poczekaj jak się sprzęt wygrzeje, to wszystko zagra dużo lepiej. Autokalibrację przeprowadzałeś, bo u mnie po tym zabiegu gra ampli zdecydowanie lepiej i ręcznie na pewno bym tak nie ustawił, bo nie do wszystkich opcji jest dojącie na manualu?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry