Zestaw kina domowego 5.0 - pomieszczenie 18m2

bodzio_piotr

New member
Witam.
Prośba o pomoc w doborze amplitunera i zestawu kolumn 5.0. W późniejszym czasie gdzy zacznie brakować basu ( przyzwyczaij się człowiek do takiego brzmienia dokupi się SUB ).
Pomieszczenie 4m x 4,5 m - 18 m2. Głośniki centralne będą stać przed meblami - brak miejsca pomiędzy stolikiem RTV a meblami. Meble usytuowane w węższej długości pokoju. Jesli by przemeblować meble na ścianę dłuższą głośniki centralne by się zmieściły. Nie przekonam żony niestety nad zmianą umiejscowienia mebli.
Podział 80% TV w tym filmy, 20% muzyka - radio, muzyka z TV, muzyka po USB, PES 3.
TV PS50C6900, Blu ray BD-C5900, PES 3.
1. Amplituner:
- Denon AVR-1612 - z uwagi że wszedł następca amplituner można kupić za nieco ponad 1200 zł,
- Yamha RXV-473 - propozycja z USB i funkcjami Ethernetowymi itp - około 1500-1600 zł,
- Denon AVR-1912 - 7.1kanałowy, USB, Ethernet ale ceny zaczynają się od 1850 w zwyż.
Opcje Bi ampingu można jedynie wykorzystać w denonie 1912??
2. Zestaw kolumn:
- Najtańsze - QUADRALE QUINTAS 5000 bas reflex z przodu - cena okolice 1300 zł,
- YAMO S606 HSC 3 - podobno lepiej w kinie pracują niż muzyka - 1600-1750 zł,
- Wharfedale Obsidian 600 - chyba lepsze brzmienie niż Jamo s606 - około 1650 zł w górę.

Co proponujecie? Juz byłem zdecydowany nad Denon AVR-1612 i Quadrale 5000 z uwagi na przedni bas reflex ale niewielkie róznice są w cenie do trochę lepszych zestawów. Nie znam nic na temat amplitunera Yamaha, propozycja z uwagi na USB i ethernet. Ewentualnie może Denon AVR-1713 ma i USB i ethernet lecz to jest nowość i pewnie cena wysoka.
Problemem jest usytuowanie głosników centralnych, czy będzie to jako tako wyglądało po ustawieniu głośników zaraz obok stolika RTV i przed stolikiem - długośc stolika RTV coś około 150 cm.

bodzio_piotr

New member
Po rozsunięciu mebli pozostaje jedynie 33-34 cm.
Muszę kupić zestaw głośników przyszłościowo, jak będą paskudnie wyglądać przed stolikiem RTV to żona nie wytrzyma i przełożymy meble na dłuższą ścianę:)
Zestaw będzie użytkowany do codziennego oglądania TV + muzyka rzadziej. Czy bez suba będzie to chodzić?? Na amplituner już chyba padło - będzie to Denon AVR-1912, choć około 700 zł różnicy jest w porównaniu do AVR-1612, który nie ma jedynie 7,1, bi ampingu i ethernetu, no i ciut słabszy jest.

Ostatnia edycja:

bodzio_piotr

New member
Propozycja od blackninja padła też na zestaw JBL LOFT 5.0, droższe ale podobno mają 13 cm szerokości bez podstawek. Mają po 2 głośnik basowei z boku i 3 szt średniotonowe z przodu, jak to sie będzie zachowywać jak będzie dosuniętę do bocznej meblościanki, przerwa będzie max 3-4 cm, do RTV chyba nie będzie dolegać bo jest niższy. Jak JBL zachowuje się w kinie i jak w porównaniu do YAMO s606, YAMO s608, Obsidian 600 i QQ5000?? Są droższe więc jest pytanie czy lepiej zagrają i czy w cenie JBL nie ma innych propozycji, wchodził by w gre JBL Loft50, Loft40 i Loft20. Może później sub z tego zestawu.
Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
JBL zachowuje się i w kinie o w muzyce zdecydowanie lepiej niż Jamo
Jak kupisz napisz proszę czy jesteś zadowolony.
Pytaj Blackninja o ofertę będziesz podwójnie zadowolony.

bodzio_piotr

New member
Dam znać czy jestem zadowolony, choć z drugiej strony audio filem nie jestem więc nie będe obiektywny. Obecnie mam podpiętą zwykłą wieżę pod TV. Co do Blackninja to ceny dał atrakcyjne porównując do internetu, chyba jestem zmuszony zakupić zestaw 5.1 JBL LOFT ( 50 + 40 + 30 + sp150 ) bo póżniej tak tanio suba nie dokupie.
Miałem pułap 2500-3000 z amplitunerem a już podskoczyliśmy do prawie 4500 zł. Muszę żonę przekonać:)
Zastanawiam się jeszcze nad jednym, głośniki JBL LOFT są na rynku od 2 miesięcy, czy cena nie spadnie jeszcze niżej??
Jeszcze jest pytanie czy DENON AVR-1612 zagra z tym zestawem dobrze, czy w cenie Denona nie ma czegoś atrakcyjnego, wymagania jedynie USB i żeby przepuszczał sygnał gdy jest wyłączony, no i HDMI 3D, amplitunery z ethernetem są za drogie bo cena podskoczy za zestaw do ponad 5000 zł. USB tylko po to żeby z pendriva słuchać muzyki.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jeśli chodzi o ceny to ciężko wyczuć. Ja kupując swój sprzęt 1.5 roku temu mniej zapłaciłem niż wart jest teraz. Nie wiem jak trudne są do napędzenia JBL LOFT, to już KIKI czy Blackninja coś więcej mogą powiedzieć, ale Denon 1612 to dobry ampli i cena jego też jest korzystna.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

bodzio_piotr

New member
Byłem wczoraj oglądać JBL LOFT i powiem szczerze że wyglądają badziewnie, dobrze że nie kupiłem w ciemno, bez suba to nie gra za super. Myslę że Obisidan 600 lepiej sobie radzi jakby porównać przednie głośniki - bas tu odczuć. jest inna koncepcja, bez przestawienia mebli się nie obejdzie. Albo zostaje przy Obsidian 600 wenge i DENON AVR-1612 ewentualnie 1912, albo niewiele drożej chodzą DALI Concept 5.0 ( 6 + 1 + center ) - poniżej 2500 zł. do DALI musiałby być chyba DENON AVR-1912 zamiast 1612.
pułap cenowy wzrósł. Czy DALI do 2500 zł jest dobrym wyborem, zestaw 5.0? Jak to sobie poradzi w kinie domowym, słyszałem że bassu nie ma za dużo i bez suba się nie obędzie.
Pozostaje nam kwota około 4000-4500 za zestaw 5.0 + amplituner, jeśli jest do czego dołożyć, jeśli nie to Obsidian z 1612 - za około 3000 zł lub z denonem 1912 około 3500 zł + może wtedy do tego sub YAMO 260, ewentualnie zestaw 5.0 z droższymi głośnikami.w cenie Obsidiana i SUBA.

Pewnie w tej cenie będzie też DENON AVR-1912 + JBL ES PACK 5.0 ( ES80 + ES25C + ES20 ) ewentualnie z subem SP150 P, ale to już wybiegam chyba za bardzo z budżetem. A z Monitor Audio tez się jakiś zestaw złoży?? Albo Klipsch F1 C1 B2??
Tak jak pisałem na początku, kwota nie jest za bardzo ograniczona tylko czy w pomieszczeniu 18 m2 sprawdzi się droższy zestaw.

Atrakcyjnie wygląda cenowo YAMO S606HSC + SUB 210 ewentualnie YAMO S606 HSC3 + SUB 260. Promocje są na takie zestawy. Aż tak cięzko jest je ustawić??

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jeżeli budżet trochę poszedł do góry to posłuchaj sobie kolumn MA MR6 lub Roth Oli 30/40. Oli 30 są tańsze ale nie wiem jak się u ciebie sprawdzą. U mnie na 15 mkw grają fajnie dołem a inni na 17-18 mkw już kupują Oli 40. Jeśli chodzi o MA MR6 to pogadaj z Blackninja, bo nie wiem jak teraz z cenami ale parę mies. wcześniej zestaw 5.0 mogłem mieć za 3k. Dali osobiście bym nie brał bo bez suba będzie cienko. Kolumny grają czysto ale tak za spokojnie i bez pazura. Sub zawsze możesz później dokupić a może też się okazać że przy Oli 40 na razie nie będzie ci tak bardzo potrzebny. Oczywiście uważam że sub w kinie jest elementem niezbędnym ale zawsze można dołożyć i kupić go później, mamy wtedy lepszy zestaw niż kupno wszystkiego na raz. Ja z ampli bym wybierał między Onkyo 608/609, Denonem 1612/1912 może Marantzem 1602. Yamahy też są fajne 671/771. HK gra fajnie ale mnie denerwuje ich awaryjność. Ciągle ktoś w postach pisze o problemach z ampli HK. Tylko nie wiem jak rozwiązałeś problem z meblami a szerokością kolumn?

bodzio_piotr

New member
Są trzy rozwiązania.
Pierwsze - przestawiam meble na dłuższą ścianę, będzię po 40-45 cm na głośnik pomiędzy stolikiem RTV a meblami.
Drugie - przestawiam stolik RTV sam na dłuższą ścianę ale przeciwległą, sam stolik RTV, a w miesjce starego miesjca jak znajdę te meble jeszcze w sprzedaży coś dokupię np na szkliwo itp. Druga opcja bardziej " zagraci" pokój ale głosniki będą miały całą przestrzeń, będą na dłuższej ścianie ale na tej ścianie jest wejście do pokoju.
Trzecie - dokupić stolik RTV krótszy - ten ma 149 cm, taki mniej więcej 100 cm, powiesić TV lub postawić na stoliku i wtedy głosniki bez problemu wejdą, będzie wtedy po około 35-40 cm na głośnik pomiędzy krótszym stolikiem RTV a meblami.
Jest pytanie czy wykorzystam potencjał głosników w tak małym pokoju 18 m2, jeśli do kina i TV skłaniałbym się do zestawu 5.1. Słuchane nie będzie głośno, chodzi o zestaw który poradzi sobie przy normalnym ogladaniu TV - nawet bardzo cicho.
Przeglądne powyższe propozycje.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ciężko wogóle mówić o wykorzystaniu 100% potencjału dobrych kolumn w małym pokoju i jeszcze w blokach. Ja nigdy ampli nie daję więcej niż 60% bo po prostu jest już za głośno i się robi nieprzyjemnie. Zeby wykorzystać pełen potencjał w kolumnach to byś musiał mieć pokój ok 25-30 mkw i podłączony dobry wzmak stereo bo amplituner KD i tak w znaczący sposób ogranicza kolumny. Natomiast kupno lepszych/droższych kolumn daje takie korzyści jak lepsze, czystsze brzmienie, poprawa dynamiki, pełniejszy i bardziej kontrolowany bas, mniejsza utrata wartości, lepsze wykonanie, fajny basik nawet przy cichym odsłuchu w nocy itd, więc nie patrz na wykorzystanie pełnych możliwości bo nikt mieszkający w blokach, o mniejszym metrażu nigdy tego nie wykorzysta. Tak patrząc to praktycznie kto ma mniej niż 20 mkw pomieszczenie musiałby kupować plastikowe pierdziawki. Te 30-45cm na szerokość jednej kolumny z powodzeniem wystarczy. Musisz pamiętać o ok 30 - 50 cm odstępu od tylnej ściany w przypadku tylnego BR.

bodzio_piotr

New member
Witam.
Na niczym nie stanęło:/
Po przestawieniu mebli, wersalki i ławy pokój całkiem się zagracił, nie ma jak przejść, więc odpada.
Brak możliwości przestawienia mebli.
Pozostaje Quadrale Quintas 5000 - małe wymiary szerokość 20cm, głębokość 21 cm i wysokość 85cm no i bass reflex z przodu.
Patrzyłem Monitor Audio MR4 i Roth Oli 30 ale minimalnie za głębokie. Podobno cena Roth Oli od 16.07.2012r czyli od dzisiaj wzrasta o 10-15%.
Zakupie od razu z subem. Proszę o podpowiedź SUB Quadral 60 to porównanie do SUBa od Jamo 210 czy 260?? Co lepiej wybrac?? Jaki Sub do Quadrali 5000 dopasowac??
Czym różnią się zestawy Quadral Quintas 5000 SET a Quadral Quintas 5000 SET II??

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

bodzio_piotr

New member
Czy różnica w brzmieniu i basie pomiędzy Roth Oli 30 a 40 lub pomiędzy Monitor Audio MR4 i MR6 jest duża?? Jak wygląda w tym porównaniu KEF C5 lub Klipsch RF-52??
Bo cena pomiędzy nimi jest niewielka a tych wyższych modeli nie mam gdzie postawić. Więc czy jest sens pchać się w niższe modele MR4 i OLi30?? I czy one poradzą sobie w kinie bez suba?? Czy w zestawie tylne głośniki brać mocniejsze np MR2 niż MR1 lub OLI20 niż OLI10, czy nie ma sensu?? Bardziej skłaniał bym się do Monitor Audio MR4 bo są węższe no i tańsze. I czy te zestawy niższe 5.0 lepiej zagrają niż Obsidian 600, YAMO S605, S608??
MR4 i OLI30 są rozmarów podobnych do Qudrali 5000 więc można przemyśleć tą sprawę. Choć cena jest dwukrotnie większa. Chyba że macie inne propozycje mniejszych głośników rozmiar 20x20x850 - te okolice. Bass reflex musi być z przodu. Jak wygląda sytuacja bas reflexu w OLI30 i MR4 - bas reflex z przodu i z tyłu.
Znalazłem Monitor Audio BX5 - wymiary bez podstawki 850 x 166 x 248 mm, to by mi weszło ale cena już bardzo wysoka. Coś tych wymiarów potrzebuje ale tańszy zestaw.
Co do ampli to chyba skłaniam się bardziej nad Denon 1912 - większe możliwości i moc.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Trochę ciężko wyczuć jak to u ciebie zagra. Masz taki metraż że i 30-tki by mogły starczyć i możesz przymierzyć się do 40-tek. Jednym starczają 30 na 20 mkw a inni na 15 mkw wstawiają 40-tki, więc nawet nie wiem co ci doradzić. Dużo zależy od akustyki w pomieszczeniu. Ogólnie 40-tki były polecane na powyżej 20 mkw. Jak byś wstawiał suba to myślę że 30-tki starczą. Co do BR to ja mam odsunięte od ściany ok 30 cm i jest ok. Nic nie buczy czy dudni. Różnica między 30 a 40 to że te drugie są mocniejsze. Różnicy w średnicy i górze raczej nie wyczujesz ale w 40-tkach bas jest mocniejszy - logiczne:) QQ w porównaniu do Oli czy MA to nie ta liga. Osobiście ze względu na mocniejszy bas bym wolał Oli od MA, chyba że MR6? Jamo s608 po pierwsze będą za duże a po drugie nie nadają się zbytnio do stereo, raczej do kina. Jamo s605 i Osesjan nie słuchałem. Jeszcze taka mała rada, jak już byś kupił Oli czy MA to szkoda kupować do nich tak budżetowy sub jakim jest Jamo. Lepiej dozbierać i kupić Jakiś Rel, Velodyne lub chociaż komplet do Oli model KH2 - typowo do muzyki, konstrukcja zamknięta lub nowszy KH20 - dobry w muzie a i w kinie uzupełni fronty w kinie bo ma szczelinowy BR.

bodzio_piotr

New member
OLI40 czy MR6 nie wejdą mi i tu jest problem, nie postawie ich przecież przed szafką RTV, żeby stały praktycznie na środku pokoju. pomiędzy meble wejdą mi głośniki max 165-170mm na szerokość, ewentualnie jak są rozmiaru do 20 cm i poniżej 90cm na wysokosć muszę je postawić na szafce RTV - szafkę mam rozmiarów na szerokość 150cm i TV 50 cali, więc pozostaje miejsce na głośniki. Kupić kupię coś ale muszę dopasować coś najodpowiedniejszego do pokoju - chodzi o rozmiar. A co do SUBa to na pewno dokupię ale najpierw chcę zobaczyć jak to sobie poradzi w zestawie 5.0. Zestaw będzie uzytkowany praktycznie cały czas do TV, czasami do filmów a muzyka namniej. Najgorsze jest to że zestawy np OLI3010 jest niewiele tańszy niż OLi4020 a różnica w brzmieniu pewnie kosmiczna na korzyść OLI40, tylko co poradzę. Chyba że lepiej kupić tańszy zestaw głośników razem z subem od razu.

WiTT

New member
Bez reklam
Z tą różnicą między Oli30 a Oli40 to bym nie przesadzał, aż kosmiczna to ona nie jest. Słuchałem i na moje odczucie to różnica w brzmieniu jest adekwatna do różnicy w cenie - nie za wielka, ale zapewne robi sporą różnicę w większym pomieszczeniu, jak pisał krzysiek1980, przy 20m2 była by mocno odczuwalna między Oli30 a Oli40, na korzyść drugiej. W mniejszych nie sądzę.
Poza tym słuchałeś Roth Oli? One grają ciekawie, mają swój charakter ale kompletnie inny niż Monitor Audio. Powiedział bym że Roth i Monitor Audio to zupełnie dwie różne szkoły dźwięku.
Mnie osobiście nie do końca się podobały, czegoś innego w brzmieniu szukałem. W żadnym wypadku nie mówię że grają źle. Nawet bym powiedział że dla mnie grały ciekawiej niż monitor audio. Ale trzeba zaznaczyć że mają swoje brzmienie.
No i do Oli faktycznie ciekawy sub niż Jamo by się przydał jeśli już, bo grają z większym stylem niż Jamo.

Do góry