Zestaw K.D. ampl. Yamaha V565 + głośniki Harman K HKTS 7 BQ

randy8

New member
Witam wszystkich!
Po wielogodzinnych "spacerach" na niniejszym forum, zdecydowałem się na następujący zestaw kina domowego:
amplituner: Yamaha V 565
głośniki: amplituner H.K. HKTS 7 BQ
DVD - BR: LG BD 370
TV plazma: PANASONIC TX-P42G20E

Co do TV i DVD jestem już prawie na 100% zdecydowany!
Mam wątpliwości co do zestawu audio. Zestawu będę używał głównie do oglądania telewizji (sygnał nTV + analog) oraz do słuchania radia. Rozmiar pokoju to ok. 20 m2 - pokój z otwartą kuchnią. Warunkiem koniecznym są MAŁE głośniki.W związku z tym mam do Was kilka pytań:
1. Czy różni się zestaw głośników Harmana HKTS 7 i 11 BQ ??? Czy warto dołożyć ok. 250 zł i kupić 11?
2. Czy w/w głośniki będą współgrały z wybranym ampli ?
3. Czy macie jakąś alternatywę dla małych głośników, może JBL SCS 178 ?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

randy8

New member
Do blackninja:
Czy głośniki Infinity Beta HCS są gdziekolwiek dostępne i jaka jest ich ewentualna cena. Chodzi mi o kolor czarny. Próbowałem je znaleźć, ale nigdzie nie ma.
pozdrawiam.

KaDet

New member
3. Czy macie jakąś alternatywę dla małych głośników, może JBL SCS 178 ?

Niedawno zdecydowałem się na zakup RX-V465 wraz z JBL SCS 178 kilka uwag możesz przeczytać tutaj: http://www.hdtv.com.pl/forum/amplitunery-av/52206-yamaha-rx-v465-plus-jbl-scs-178-a.html wkrótce zamieszczę tam również więcej uwag na temat tego zestawu (chcę trochę po testować). Myślę, że skoro blackninja poleca Ci zestaw Infinity to na pewno jest OK. Dla mnie jednak różnica cenowa pomiędzy Infinity a JBL była zbyt duża. Pozdrawiam.

randy8

New member
A co sądzicie, aby do głośników zaproponowanych przez blackninja dobrać ampli V 465?
Jakie są różnice w tych amplitunerach, zważywszy na moje zapotrzebowanie (patrz I-szy post) Mówiąc krótko czy jest sens inwestować w ampli V565 ? Czy na tych głośnikach i przy wykorzystaniu głównie do K.D. odczuję różnicę?
Pozdrawiam.

KaDet

New member
Po pierwsze RX-V565 to amplituner 7.1 a nie tak jak 465 - 5.1. Zważywszy na głośniki za którymi się rozglądasz oraz niewielkie pomieszczenie raczej nie trzeba Ci więcej od 5.1 ale to Twoja decyzja. Po drugie RX-V565 posiada skalowanie analogowego sygnału video do rozdzielczości full HD 1080p (to się może przydać). Jeśli zaś o dźwięk chodzi to nie wykorzystując w 565 możliwości 7.1 nie usłyszysz żadnej różnicy. Sam musisz więc zadecydować czy różnica jest dla Ciebie istotna i czy chcesz zapłacić trochę więcej.

P.s. RX-V465 jest nawet w jednej rzeczy lepszy: na tylnej ścianie ma mniej kontrowersyjnych zacisków sprężynowych ;-)

Do góry