Zestaw Harman Kardon

Rider1234

New member
Witam

Przebijam sie od jakiegoś czasu przez tematy na forum, ale do tej pory nie znalazlem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Chcę nabyć zestaw do kina domowego 5.1, w zasadzie tylko do oglądania filmów (pewnie czasem jakiś koncert, ale to nie jest priorytet) Do stereo mam już odpowiedni sprzęt.

Pokój ma 35m2 (5x7m), ale "stanowisko" do oglądania to 3x5 m (jeśli to ma znaczenie), od tyłu ograniczone ścianką działową. Nie jestem zwolennikiem oglądania filmów bardzo głośno, choćby ze względu na sąsiadów.

W tej przestrzeni jest już sprzęt do stereo, wstawienie np. JBL Loft 5.0 zagraci je zbytnio, więc wstępnie zdecydowałem się na któryś z zestawów HKTS Harmana. Budżet na głośniki i ampli zakładam do 3500 zł. I moje pytania:

- czy wystarczą głośniki HKTS 16 czy zdecydowanie lepiej jest kupić HKTS 30/35. Przeglądam net od dawna, a do tej pory nie wiem, jaka jest między nimi różnica. (różnica cen, biorąc pod uwagę konieczność dokupienia podstaw jest znaczna)

- jaki amplituner do w/w głośników? Ze względu na cenę na teraz biorę pod uwagę Harman AVR 156, 158 lub 70 (tu również nie wiem, jakie są zasadnicze róźnice między modelami, przy praktycznie jednakowej cenie)

- i na samym końcu, może ktoś podpowie, jaką kartę dźwiękową na USB z wyjściem optycznym, działającą pod Windows 8 warto kupić, żeby podać sygnał do amplitunera. Chyba, że posiadając w laptopie wyjście HDMI jestem w stanie podłączyć amplituner wykorzystując kabel HDMI?

Nigdy wcześniej nie miałem zestawu 5.1 więc jestem zielony w temacie :)

Chętnie posłucham również sugestii gdzie najlepiej kupić taki sprzęt.

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Kup sobie AVR161 + HKTS35 są sporo lepsze od HKTS16 i masz ekstra kino. Jak trzeba załatwić dobrą dostawę to wal na priva.

MKa11

New member
- i na samym końcu, może ktoś podpowie, jaką kartę dźwiękową na USB z wyjściem optycznym, działającą pod Windows 8 warto kupić, żeby podać sygnał do amplitunera. Chyba, że posiadając w laptopie wyjście HDMI jestem w stanie podłączyć amplituner wykorzystując kabel HDMI?

Nie potrzeba nic osobnego na USB, sygnał po HDMI w zupełności wystarczy.

drajvi

New member
Pytanie:
Głośniki Hkts 35 ok,

ale ampli avr 161 jest w cenie avr 170: który lepszy do tych głośników?

dopłacając ok. 500PLN mamy avr 171, lub avr 270
i znów odwieczne pytanie wziąć starszą 270 czy nowszą 171?

Doradzi ktoś czy mając do dyspozycji te modele wziąć 161 czy 170;
171 czy 270?
już głowa boli a co sklep to inne zdanie (w większości na pozbycie się sprzętu ze stanu...)

Rider1234

New member
Witam ponownie

Jestem już szczęśliwym posiadaczem AVR-171 i HKTS-35 (dziękuje Blackninja :) ). Wszystko podłączone, głośniki grają. Teraz mam kolejny problem. Podłączam do amplitunera laptopa za pomocą kabla HDMI. I mam pytanie - na wyświetlaczu ampli pojawia się napis Multich-PCM. Czy tak powinno być? Wydaje mi się, że powinna się pojawić nazwa typu DTS czy Dolby Digital. Puszczam film ze ścieżką DTS, jak mój kolega go puszcza to jemu się zapala symbol DTS. Mój dźwięk jest przestrzenny, słyszę efekty, np. odgłos strzału, który przechodzi od przedniego głośnika do tylnego, ale może nie jest to szczyt możliwości tego sprzętu? Nie znalazlem w laptopie (Win 8.1) ustawien, w których mógłbym coś zmienić, ale może źle szukam :) Jakieś sugestie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Rider1234

New member
Nie znalazlem w laptopie (Win 8.1) ustawien, w których mógłbym coś zmienić, ale może źle szukam

Faktycznie, źle szukałem. Może komuś się kiedyś przyda.

W VLC trzeba wybrać urządzenie dźwiękowe A/52 przez S/PDIF. Nie skojarzyłem wcześniej tego, że dla HDMI ta opcja jest wymagana. Można zmienić ustawienie w Preferencje>Dźwięk (Pełne ustawienia) i zaznaczyć "Używaj S/PDIF jeśli to możliwe".

A w ogóle, to najlepiej by było, gdybym zaczął od zainstalowania najnowszej wersji VLC.. W wersji 2.1.2 na liście zamiast A/52 S/PDIF pojawił się po prostu Harman Kardon. Jeśli od tego bym zaczął, to problemu by nie było w ogóle.

Ostatnia edycja:
Do góry