Zestaw głównie muzyczny - co do BX5?

arekf

New member
Witam,

To pierwszy post, zatem proszę o wyrozumiałość. Trochę poczytałem podobnych wątków, ale mętlik w głowie wcale nie mniejszy, dlatego postanowiłem wprost zapytać o radę. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Przymierzam się do budowy własnego zestawu, na teraz niemal jestem zdecydowany na kolumny Monitor Audio BX5 i szukam reszty.

Miejsce: pokój ok. 18 m2, mało mebli, zatem prawie pusty ;)
Przeznaczenie: 70% muzyka (głównie symfoniczna, metal, rock), 15% gry, 15% kino (do oglądania filmów zamierzam używać Play Station, chciałbym móc je podłączyć do zestawu).
Cena: ok. 6-7 tys. za komplet baza+kolumny, być może lekko zwiększę budżet.

Co polecacie? Jak to rozwiązać? Czy MA BX5 to dobry wybór (sam dwa razy słyszałem jak grają w zestawach czysto muzycznych i bardzo fajnie to brzmiało), jak Wy oceniacie te kolumny? Jak i z czego zbudować fajny zestaw (razem z konsolą)?

Proszę o rady. Jeżeli powinienem uzupełnić jakieś informacje, dajcie znać. Dziękuję.

Pozdrawiam,
Arek

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ale napisz czy to maja być tylko fronty czy masz komplet kolumn 5.0, 5.1. Do 18 m BX5 będą dobre, ale BX6 też się sprawdzą. Moim zdaniem do klasycznej bardzo dobry wybór. To są kolumny bardzo zrównoważone, bez efekciarstwa, to czego szczególnie oczekuje się od tkiej muzyki.
Jeśli tylko fronty to przy 70% muzyki zastanów się nad wzmacniaczem stereo - wyciśnie z nich znacznie więcej niż nie jeden dobry amplituner. Jeśli jednak ma to być komplet do kina to Marantz będzie dobrym wyborem, fajnie zgrywa się z Monitor Audio.
Pokój jednak dobrze będzie zagospodarować, co dobrze wpłynie na akustykę, jakieś meble, kwiaty, dywan, zasłony, itp.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tu jest pewien klopot, bo BX to świetne kolumny i do muzyki symfonicznej jak najbardziej, ale już do metalu czy rocka nie bardzo. Trochę za bardzo ułożone i spokojne. Posłuchaj może jeszcze Taga Platinum, Melodika BL, Klipsch RF i Paradigm Monitor. Zobaczysz które Ci bardziej podpasują. Dwie pierwsze takie można powiedzieć uniwersalne, a Klipsch i Paradigm to dynamika i efektowne granie z mocnym dołem.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tu jest pewien klopot, bo BX to świetne kolumny i do muzyki symfonicznej jak najbardziej, ale już do metalu czy rocka nie bardzo. Trochę za bardzo ułożone i spokojne. Posłuchaj może jeszcze Taga Platinum, Melodika BL, Klipsch RF i Paradigm Monitor. Zobaczysz które Ci bardziej podpasują. Dwie pierwsze takie można powiedzieć uniwersalne, a Klipsch i Paradigm to dynamika i efektowne granie z mocnym dołem.

Zgadzam sie z Kolega tak jak pisze,choc jesli chodzi o Taga to nie polecam osobiscie, a A Melodika nie sluchalem to nie wypowiem sie w tym temacie..

arekf

New member
do symfonicznej raczej tych kolumn nie polecam.

ale jak się upierasz, to pewnie cos od marantza będzie wyborem bezpiecznym.

Dlaczego uważasz, że do symfonicznej nie pasują? Cos innego, lepszego pod ten gatunek byś polecił (w podobnej cenie)?
Jakimś konkretnym modelem Marantza warto się zainteresować?

Ale napisz czy to maja być tylko fronty czy masz komplet kolumn 5.0, 5.1. Do 18 m BX5 będą dobre, ale BX6 też się sprawdzą. Moim zdaniem do klasycznej bardzo dobry wybór. To są kolumny bardzo zrównoważone, bez efekciarstwa, to czego szczególnie oczekuje się od tkiej muzyki.
Jeśli tylko fronty to przy 70% muzyki zastanów się nad wzmacniaczem stereo - wyciśnie z nich znacznie więcej niż nie jeden dobry amplituner. Jeśli jednak ma to być komplet do kina to Marantz będzie dobrym wyborem, fajnie zgrywa się z Monitor Audio.
Pokój jednak dobrze będzie zagospodarować, co dobrze wpłynie na akustykę, jakieś meble, kwiaty, dywan, zasłony, itp.

Planuję klasyczne 2.0.
Jakieś konkretne modele Marantza byłbyś w stanie polecić?

Dzięki za opinię. Postaram się przetestować polecane opcje. Jesteś w stanie dopasować do wymienionych najodpowiedniejszy sprzęt? Z czym dobrze zagrają BX-y i wymienione dalej kolumny?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
To zależy tylko od własnych upodobań. Do szybkiej muzyki, rockowej czy metalu mnie przypasił NAD, Music Hall czy Marantz. Exposure też gra dynamicznie. Wzmaki Cambridge Audio raczej spokojnie i tak melodyjnie grają. Ale to zależy pod jakie kolumny podłączymy i od Naszych preferencji. Wzmaków jest mnóstwo i tylko odsluch Cię ratuje. Jak chcesz z chlopakami możemy wymienić większość wzmaków w tej kwocie, żebyś sobie mógl zrobić listę do odsłuchu?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dokladnie jak pisze Krzysiek. BX mogą być zbyt grzeczne do rocka czy metalu, aczkolwiek są w miarę uniwersalne.
Marantz PM6xxx spokojnie da radę tym bardziej 7xxx, ale najpierw zrob odsłuch kolumn, potem dobierzemy elektronikę, choć w kwestii wzmaków stereo w tej klasie Krzysiek1980 jest zdecydowanie bardziej na bieżąco.

Do góry