Zestaw głośnikowy

Paffcio

New member
Witam

Chciałbym się poradzić w temacie doboru zestawu ampli + kolumny (5.1). Do tej pory pracuję na zabytkowym sprzęcie: Thomson DPL 300 HT i kolumnach Tonsil (aż wstyd pisać).

Po kolei: mam 20m pokój do nagłośnienia, zestaw ma służyć do KD i muzyki 50/50%. Jeśli chodzi o muzyke to raczej cięższa (rock, hard core, metal).

Poczytałem tu i ówdzie i wpadła mi do głowy następująca kombinacja:
HK 235 (ew. 335)
JBL Balboa 5.1 system

Jeszcze jedna sprawa tak trochę przy okazji; otóż rozkład pokoju nie pozwala mi na ustawienia tylnych głośników odpowiednio dalego od głowy słuchającego. Czy w związku z tym można podwiesić je pod sufitem kierując ukośnie w stronę centralnego punktu odsłuchu? Tak trochę "odszukać przestrzeń" ;-)

pzdr
-P

mortas

New member
Jako że to mój pierwszy post to na początek Dzień Dobry :)

Pomóc to niestety nie pomogę w tym temacie bo sam mam podobną zagwozdkę- tzn planuje HK 235/335 + JBL 5.1 (fronty na E80)
Akustyka pomieszczenia będzie trudna: pokoik ok.30m2 w tym ładne pare m2 okien , oraz otwarcie na korytarz i półotwartą kuchnię...

Chętnie wysłucham ciekawych porad od znawców tematu.

masaj007

New member
mortas bardzo fajny i dynamiczny zestaw. Ma sporo basu. Do kina domowego gdzie oglądasz filmy katastroficzne czy wojnenne naprawdę polecam

mortas

New member
Filmy z gatunku katastrofalnych tzn.katastroficznych..:wink: to nie wszystko. Czy to nie będzie zbytnio przebarwiać muzyki ?- w większości coś dynamicznego-ala Pink Floyd, Rock, czasami nawet jakieś ups ups ups..
Czy przy tech kolumnach warto jeszcze brać sub'a? Wiem że można najpierw zakupić bez, ale w zestawach zawsze wychodzi taniej.

masaj007

New member
Słuchałem niedawno Pink Floyd na JBL E-80 i moim wzmacniaczu. Zagrało naprawdę nadwyraz dobrze.
Co do suba jeżeli kino to warto jezeli muzyka to nie. Cały zestaw za 3,700zł jest z subem więc myslę, ze warto się skusić

mortas

New member
Wielkie dzięki Masaj za cenne uwagi. Potuptam sobie jeszcze po różnych MM i może uda mi się wreszcie posłuchać na żywo tego zestawu...chociaż pewnie będzie sie to miało nijak do akustyki w domu.
Pozdrawiam

dab9

New member
Kiedyś myślałem o Balboa,nieżle grają,efekciarsko,na pierwszy rzut oka.Natomiast póżniej robią sie męczące średnica i sopran,ale wybór powinien być na słuch i to Twój.Każdy lubi co innego,np.mój kumpel lubi duuuużo sopranu,a w muzyce ma być wszystko proporcjonalnie.Ważną sprawą są warunki odsłuchowe,każdy mm i salon ma specjalnie zaadoptowany pokój,a w domu sprzęt brzmi zawsze inaczej,zależy jak jest wytłumiony itp.

Do góry