Zestaw do 5000 (gramofon+wzmacniacz+głośniki+okablowanie)

kiUa

New member
Prosimy szanownych użytkowników forum o pomoc w wyborze sprzętu do słuchania płyt winylowych :)

Warunki i wymagania:
- sprzęt będzie znajdował się w pokoju mającym ok. 17 m2,
- muzyka której będziemy słuchać z winyli: klasyczny rock, muzyka symfoniczna, trochę elektroniki, metalu, jazzu.
- nie zamierzamy słuchać z winyli w ogóle: rap, hip hop, disco, techno, pop,
- maksymalna kwota przeznaczona na zakup: do 5 000 zł,
- co ważne: interesuje nas sprzęt wyłącznie nowy,
- nie jesteśmy melomanami, jednak zależy nam na dobrej jakości zarówno dźwięku jak i samego sprzętu, chcemy jak najlepiej wykorzystać przeznaczone na zakup środki :)
- raczej nie planujemy w przyszłości rozbudowywać czy dokonywać zmian w zakupionym zestawie (ew. wymiana wkładki).

Gramofon jest już właściwie wybrany: Rega RP1, cena 1250 zł. Jeszcze nie zakupiony, ale tutaj już raczej nie chcielibyśmy zmian - nie jesteśmy zamknięci na propozycje :p
Pozostaje :
- wzmacniacz lub amplituner (wizualnie podobają nam się bardzo produkty Harman Kardon),
- głośniki podstawkowe (myśleliśmy nad Wharfedale Diamond 220, jesteśmy ciekawi opinii),
- okablowanie (nie wiemy na ten temat totalnie nic).

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jako alternatywę dla Regi możesz zerknąć na ofertę Pro-Ject-a. Pozostaje jeszcze kwestia przedwzmacniacza gramofonowego. Ja korzystam z Cambridge Azur 551P. Na początek przygody jest ok.

Harman aktualnie nie ma w ofercie wzmacniaczy stereo. Są tylko amplitunery dlatego ja bym wybrał coś innego. Nie twierdzę, że są złe, ale ja jestem zwolennikiem klasycznych wzmacniaczy. Najlepiej wybierz się na odsłuch będziesz wiedział jakie brzmienie Ci się podoba. Z kolumn bym odsłuchał : Indiana Line Tesi 260, Cambridge Audio Aero 2, Dali Zensor 3, Jbl Studio 230, Castle Knight 2. Pamiętaj, że będziesz jeszcze potrzebował podstawek do kolumn.

Whiplash

New member
Bez reklam
Harman 3770 sluchalem i jak na ampli gra bardzo dobrze. Z Zensorami bedzie fajnie bo lekko ociepli ich wysokie tony. Do 17m2 mozesz pomyslec o malych podlogówkach typu Zensor 5 lub JBL Studio 270. Odpada koszt standów a one tanie nie sa.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Whiplash pamiętam Twój wpis. Pisałeś też, jeśli dobrze pamiętam, że Harman był porównywalny do Twojego PMA720, a ten jest o połowę tańszy.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli mogę dodać coś od siebie :

Wybór gramofonu wydaje się optymalny ,co prawda pojawiają się opnie iż ten model gramofonu Regi ma "krzywy" talerz ,ale jest to taka sama prawda jak to ,że Jarosław Kaczyński został szefem Platformy Obywatelskiej

Niewątpliwie hamulcem jest dostarczona wkładka .Zaletą tej konstrukcji jest to ,ze może być w przyszłości tunningowana na trzy sposoby jest dostarczony PP zawierający lepszy pasek napędowy ,wkładkę i matę .
Druga opcja tunningu to specjalny silnik o znikomym przenoszeniu drgań
Jest również dostępny specjalny zasilacz z kondycjonerem
Niewątpliwą zaletą tego gramofonu jest późniejsza możliwość poprawy dźwięku bez jego odsprzedaży

Zamykając temat Regi .Ukazała się wersja limitowana z inicjatywy członków zespołu Queen - Rega Queen .Gramofon pięknie wygląda jest ozdobiony złotym godłem Queen .Co prawda w jego specyfikacji jest podane iż ramię i wkładka jest taka sama jak w modelu RP1 ,ale prawdopodobnie modyfikacja dotyczy lepszego silnika i lepszego łożyska ,co zawsze się przekłada na lepszy dźwięk .Gramofon kosztuje 1900zł i jest na zapisy ,ale jeżeli przykładasz wagę do muzyki z czarnych płyt, oraz możesz dołożyć 650zł to myślę, że warto

Odnośnie pozostałego sprzętu .Jeżeli radio nie jest tak bardzo potrzebne ,to lepszym rozwiązaniem będzie zakup wzmacniacza ,w kwestii konkretnych modeli wzmacniacza i kolumn możliwości jest dość dużo

Whiplash

New member
Bez reklam
Tak Paweł ale Harman ma wejscia cyfrowe, siec, radio więc i funkcjonalność lepsza a kolega wspomnial o Harmanie. Ja też wole klasyczne integry, dobrze ze teraz przynajmniej dodaja wejscia cyfrowe. Zalezy co kto oczekuje, jesli nastawia sie na jakość to wzmacniacz, jesli przy okazji ma też być funkcjonalnie i na czasie to Harman jest chyba najlepszy bo poza funkcjonalnościa też ładnie brzmi.

robiz

New member
Jeżeli została wybrana Rega RP1, to dobrym pomysłem będzie dokupienie pre z tej samej firmy. Jako zestaw te sprzęty graja w dobrej synergii.
Odnosnie zestawu do upgradu, to mam mieszane uczucia. W mojej opinii to jawne wyciąganie kasy z kieszeni klienta. Ale to Twoje pieniądze i ty zdecydujesz.

robiz

kiUa

New member
Witamy!

Dziękujemy za wypowiedzi. Jeśli chodzi o sam gramofon, myśleliśmy właśnie o Rega RP1 albo Pro-Ject Debut Carbon. Teraz zdecydowaliśmy, że na 100% będzie to Rega RP1 w wersji podstawowej, ew. w przyszłości dokupimy zestaw do tuningu i sami stworzymy wersję PP tejże Regi :) Gramofon więc wybrany.

Pozostaje kwestia wzmacniacza lub amplitunera i tutaj na forum super naświetliliście nam sprawę. Myślimy nad amplitunerem Harman Kardon 3770 lub wzmacniaczem. Wzmacniacze rozważamy dwa: Denon PMA-720AE (ok. 1200 zł) lub Onkyo A9155 (ok. 1100 zł). Jeśli dobrze rozumiemy, w każdym z tych przypadków w urządzenie ma wejście gramofonowe, tj. nie musielibyśmy dokupywać przedwzmacniacza? Cenowo bardziej opłacałoby się kupić zatem wzmacniacz? I przy okazji lepsza byłaby jakość dźwięku?
Na radiu tak nam nie zależy, gdyż ewentualnie za jakiś czas pomyślelibyśmy nad jego zakupem osobno.
Prosimy teraz o pomoc w decyzji odnośnie wzmacniacza, przy jednoczesnym wskazaniu najlepszych do tego wyboru głosników
(dających razem ze wzmacniaczem naturalne, ciepłe brzmienie). Myślimy nad Dali Zensor 3 lub Wharfedale Diamond 220. Głośniki będą stać ok. 15-20 cm od ściany (nie dalej). Czy mogą one stać na szafce rtv, czy muszą na podstawkach? Na razie nie mamy mebli, gdzie będzie stać sprzęt, więc wszystko jeszcze możemy w tym temacie zrobić :)

Prosimy jeszcze o informację, jakie będą potrzebne kable i jaka jest ich cena.

Pozdrawiamy

Do góry