Zestaw Denon DBT-1713UD + AVR 1713 jak podłczyć do TV Panasonica?

phowiec

New member
Dzień dobry.
Znajomy poprosił mnie o pomoc. Zakupił zestaw z tytułu, Denon DBT-1713UD + AVR 1713 i telewizorPanasonic TX-P50vt50e. Obejrzałem końcówki, wejścia i szukam pomocy jak to podłączyć. TV ma jedno HDMI ACR i 3 zwykłe HDMI. Do tego wejścia ACR wpięty jest dekoder Cyfry+. DBT ma z wyjścia HDMI Out poprowadzony kabel do AVR wejścia HDMI DVD. Głośniki są podłączone zwykłymi cinchami, lewy i prawy, do AVR. Teraz chcemy podłączyć to wszystko do telewizora, aby móc używać Blu-ray`a, a nie wiemy jak. Może to jest banał dla niektórych, mnie przeraziła ilość wejsć i wyjść z tych sprzętów.
Mam użyć wyjścia HDMI ARC z AVR 1713 i podłączyć to do HDMI ARC w TV? A wtedy dekoder w dowolne inne wyjście HDMI? Dobrze kombinuję?

libros

New member
wszystko podpinasz HDMI (w twoim wypadku dekoderek) do amplitunera a potem z ampli HDMI out do tv HDMI arc.

wtedy wszystko leci przez amplituner i audio leci ze wszystkiego (co oczywiscie jest podlaczone przez ampli) przez glosniki.

do Ampli => BLUE ray, dekoder.
do TV HDMI ARC => ampli z HDMI out

no i wtedy przelaczasz miedzy urzadzeniami amplitunerem

wady: musi byc wlaczony ampli zeby cokolwiek wyswietlal telewizor, no ale kto by takie urzadzonko kupowal zeby sie kurzylo ;)

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Wada nr.2, to większy pobór prądu w trybie HDMI Pass Thru. Nie wiem jak w Denonie, ale w Onkyo to z tego co pamiętam wynosiło ok. 35W. Ja urządzenia przy których odpalam KD mam podłączone kablem HDMI do amplitunera i z ampli do TV, a urządzenia do których nie zawsze muszą mieć załączone KD np. dekoder TV, mam podłączony kablem HDMI do TV a optykiem do amplitunera. Raptem jeden kabelek więcej. Inna kwestia to taka, że jeżeli podłączyliśmy już dekoder TV pod ampli i z ampli do TV, to po co aktywować ARC? Przecież dźwięk i obraz już idą przez ampli, a wystarczy odpalić funkcję "HDMI Pass Thru", żeby mieć przy wyłączonym ampli obraz i dźwięk na TV. Nie rozumiem jak "głośniki podłączone czinczami do amplitunera"? Jakie głośniki i jakimi czinczami

Ostatnia edycja:
Do góry