zestaw audio do salonu 40m2

globacti

New member
Witam,
zmieniam miejsce zamieszkania w związku z tym zamierzam skompletować zestaw audio stereo do salonu, który ma się składać ze wzmacniacza+tuner/amplitunera, CD oraz dwóch kolumn plus ew. subwoofer.
Skłaniam się ku używanym podzespołom, będę słuchał głównie z Synology, stąd dobrze aby wzmacniacz posiadał USB (rozważam też zakup jakiegoś playera-jakiego?).
Muzyka bardzo wszechstronna od jakiegoś chilloutu wieczorem, poprzez POP, Rock, czasem też Metallica, plus ścieżka audio z TV. Oczekuję od zestawu dużej dynamiki i dobrego, niskiego basu-możemy wspomóc kolumny subem.
Obecnie dysponuję Harmanem AVR347, Audiowave 141se i Rel q200 - to wykorzystam w innym pokoju.
Kolumny oprócz tego, że mają grać mają też wyglądać - stanowić rodzaj mebla w salonie, to oczekiwania tej lepszej połówki
Załączam rzut - salon 40m2 otwarty na kuchnię 16m2 i hall 15m2 - niestety link mogę dodać po 5 wypowiedziach
A-miejsce odsłuchu
B- pierwsza kolumna
C- telewizor, wzmacniacz
D- kominek
E- pierwszy wariant ustawienia drugiej kolumny
F- drugi wariant ustawienia drugiej kolumny

Czekam na sugestie dotyczące wzmacniacza oraz kolumn oraz ustawienia tychże, ewentualnie w którym miejscu salonu sugerujecie ustawienie subwoofera .
na koniec budżet chciałbym zamknąć wzmak+kolumny+okablowanie stąd stawiam na używany sprzęt
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

globacti

New member
budżet - wzmacniacz+kolumny i okablowanie do 15.000, niestety rzutu nie mogę dodać - ochrona antyspamowa czy coś...

globacti

New member
Blackninja dzięki za odpowiedź, czy ten wzmacniacz nie będzie trochę za słaby? 80W/kanał nie wydaje się zbyt dużo, odtwarzacz sieciowy chciałem pominąć dzięki bezpośredniemu połączeniu Synology i wzmacniacza,a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na lepszego wzmaka i kolumny.
Raczej stawiam na używany/ex demo sprzęt co da mi na pewno lepszej klasy zestaw.

globacti

New member
brak w CA USB, będę miał problem w podłączeniu Synology-pewnie trzeba będzie podłączyć przez DAC`a? A coś z rynku wtórnego?

globacti

New member
Hej, może ktoś coś jeszcze podpowie w kwestii sprzętu i ustawienia kolumn oraz lokalizacji suba w tym pokoju
Dzięki :)

Do góry