Zestaw amplituner + kolumny

sebol2934

New member
Witam,

czas zmienić mój zestaw głośników 5.1, którym jest Logitech X-530. Przez lata byłem z niego zadowolony i pewnie bym go nie zmieniał ale do telewizora już nie podłącze, do xboxa to samo więc teraz służy mi jako zestaw 2.1 do laptopa no i szału nie robi, mocy ewidentnie brakuje. Widzę ułomności w powyższym zestawię ale nadal bardzo go lubię. Czas jednak na zmianę.

Jeśli chodzi o budżet to nie mam go jakoś określonego. Nie kupię wszystkiego od razu ale nie chcę wydawać fortuny a sprzęt muzyczny. Edifier R2600 znajomego grają według mojej opinii bardzo dobrze. Chciałbym po prostu sprzęt, który będzie mi służył kolejne lata.

Dziennie sprzęt będzie grał raczej kilka godzin, muzyka/filmy myślę 70/30. Słucham głównie rocka, indie rocka, electroswingu. Jako, że jeszcze nie widział, na nowym sprzęcie chętnie odsłucham sobie koncert noworoczny z Wiednia.

Ampli już prawie wybrałem i padło na Onkyo TX-NR545 raczej używkę za około 1,3k powinienem kupić. Pytanie ile muszę wydać na sensowne kolumny. Nie wiem czy 7 potrzebne ale 5 już jak najbardziej.

nicponios

New member
No ja jestem na takim samym etapie jak Ty,
zamierzam kupic amplituner (bardzo mi zależy na bluetooth i wifi) oraz parę kolumn.
Amplitunerek to będzie Pioneer VSX830, a kolumny to podejrzewam że Tonsile MAESTRO II 180.
Na forum ciężko komuś coś doradzić, trzeba posłuchać. Ja mam za wzór kino domowe u rodziców i w ciemno wybieram sprzęt o podobnych parametrach.
Na forum każdy ma swoich faworytów i będzie Ci je proponował, jeśli masz jakiś konkretny sklep ze sprzętem to wyruszaj na wycieczkę:)
pozdrówki

nicponios

New member
No ja jestem na takim samym etapie jak Ty,
zamierzam kupic amplituner (bardzo mi zależy na bluetooth i wifi) oraz parę kolumn.
Amplitunerek to będzie Pioneer VSX830, a kolumny to podejrzewam że Tonsile MAESTRO II 180.
Na forum ciężko komuś coś doradzić, trzeba posłuchać. Ja mam za wzór kino domowe u rodziców i w ciemno wybieram sprzęt o podobnych parametrach.
Na forum każdy ma swoich faworytów i będzie Ci je proponował, jeśli masz jakiś konkretny sklep ze sprzętem to wyruszaj na wycieczkę:)
pozdrówki

nicponios

New member
VSX-830 za cenę 1 640zł,
VSX-924 za cenę 2 000zł,
jestem na 100% pewien że nie będę używał 7 kanałów, więc to co ma 830 jest wystarczającym sprzętem jaki potrzebuję :) no i fundusz jaki przeznaczyła na amplituner to 1,5tys.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Rafal7

Banned
Mi nie chodzi o 7.1, po pierwsze 924 zagra lepiej w stereo a po drugie ma wyjście Pre Out na kolumny frontowe i gdybyś chciał kiedyś dokupić wzmacniacz stereo aby poprawić jakość stereo to nie będziesz miał problemu aby oba urządzenia ze sobą spiąć.

nicponios

New member
Jakimś wielkim znawcą dźwięków nie jestem i wydaje mi się że to co będzie grało mi w zupełności wystarczy, tymbardziej że przesiadki się z nie zbyt dobrze grającego sprzętu jakim był Sony SHAKE 33, zbyt dużo basu przy cichym odsłuchu, sprzęt ten nadawał się tylko do głośnego grania, NIE W MIESZKANIU!

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

sebol2934

New member
Widzę, że mój temat został ochoczo odwiedzony przez gości ale czy ktoś może mi coś doradzić odnośnie onyko nr-545 ewentualnie coś innego i zestaw kolumn do tego?

SebaK1205

New member
Bez reklam
Pytanie ile chcesz przeznaczyc w tej chwili na kolumny.... czy na początk fronty wystarczą czy idziemy w zestaw 5.1... u mnie onkyo zgrywa się z MA... i uważam to za bardzo dobre połączenie...

pilot-84

New member
Widzę, że mój temat został ochoczo odwiedzony przez gości ale czy ktoś może mi coś doradzić odnośnie onyko nr-545 ewentualnie coś innego i zestaw kolumn do tego?
W sobotę kupiłem Onkyo NR-545. Porównywałem go z Denonem X1200 i dźwiękowo bardziej mi odpowiadał Onkyo (a przyjechałem z zamiarem kupna tego Denona).
Jedyna rzecz która mnie niepokoi to nie mogę pilota sparować z TV LG, ale możliwe że coś źle robię.

abdul0412

New member
Bez reklam
W sobotę kupiłem Onkyo NR-545. Porównywałem go z Denonem X1200 i dźwiękowo bardziej mi odpowiadał Onkyo (a przyjechałem z zamiarem kupna tego Denona).
Jedyna rzecz która mnie niepokoi to nie mogę pilota sparować z TV LG, ale możliwe że coś źle robię.

Zdecydowanie robisz cos zle;).
Tez mialem problem i na YT albo w tutorialu niepamietam gdziebale wkoncu sie udalo.

Co do glosnikow to sam jestem ciekaw jakie ci przypadna do gustu.

Pzdr

pilot-84

New member
Kupiłem Tannoye V4i. Grają jak dla mnie idealnie. Indiana Line Nota 550 też grały dobrze, ale wybrałem Tannoye bo bardziej odpowiada mi ich góra.
I atrakcyjna cena, którą dostałem. Gdybym miał Tannoye kupować w normalnej cenie, zdecydowałbym się na Indiany.

Ostatnia edycja:
Do góry