Ze świata smartfonów/smartphonów (niepotrzebne skreślić)

Savron

Well-known member
Bez reklam
A co w tym Lenovo jest ciekawego względem Samsunga?
Nie kombinuj Jumper ;)

Najciekawszym modelem z tej trójki jest Lenovo Yoga Tablet 3 Pro, którego elementem wyróżniającym jest wbudowany pikoprojektor, pozwalający na wyświetlanie obrazu o maksymalnej przekątnej 70 cali. Ekran uległ zmniejszeniu względem poprzedniej generacji. W nowym modelu wyświetlacz IPS ma przekątną 10,1 cali, a nie 13,3 cala, jednak dalej legitymuje się wysoką rozdzielczością 2560 x 1440 pikseli. W sumie jedynym rozczarowaniem może być preinstalowany Android 5.0 Lollipop. Z kolei na jednym ładowaniu pozwoli na pracę do 18 godzin.;)
JUMPER, o tabletach możesz poczytać tutaj: http://www.tabletowo.pl/

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Koledzy, nie mogę znaleźć w sieci, więc zapytam tutaj;
jak obecnie w Androidzie 6, Galaxy S6 odrzucić połączenie, ale w taki sposób, by rozmówca nie wiedział, że go odrzuciłem?
W Andku 4 i chyba jeszcze 5 wystarczało podczas gdy delikwent dzwonił nacisnąć krótko przycisk wyłączenia/włączenia telefonu. Skutkowało to jedynie wyciszeniem dzwonka, ale ów gość nadal miał sygnał dzwonienia, a nie zajęty/odrzucony.
Teraz gdy naciskam przycisk wyłączenia twardo odrzucam połączenia. Da się robić tak jak poprzednio?

Piramida

Well-known member
Bez reklam
U mnie w S6 na Androidzie 6.0.1 ,gdy naciskam przycisk blokady,wyłącza się dźwiek dzwonka,jednak nie odrzuca połączenia...(przed chwilą sprawdziłem ) :wink:
Pewnie po pijaku coś w menu poprzestawiałeś :mrgreen::-D:wink:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Często korzystam z tej opcji ; )
Wystarczy wcisnąć przycisk pogłośnij/ścisz - u mnie działa.
Natomiast przycisk załączanie telefonu (ten na bocznej stronie obudowy) powinien odrzucać połączenie - zgodnie z logiką, jednak u mnie również działa jak przyciski podgł/wycisz., czyli nie kończy, a wycisza.
Tak czy inaczej, skoro włącznik kończy, to sprawdź przyciski głośności.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Panowie,już się trochę zżyłem z S6.Nawet zaliczyła małą glebę :-D
Plusy i minusy wymieniliśmy już wcześniej...
Dodatkowo od siebie,wgrałem kilka programów/aplikacji bardziej usprawniających telefon,jednak zostało jeszcze klika drobnostek...:grin:

Wiecie może jak :
- usunąć ten przezroczysty,szary i zaokrąglony element,który pojawia się,gdy dojeżdżam do końca strony w przeglądarce (widoczny na dole screenshota poniżej ) ?
image.png

Podobno na Androidzie to częste...jednak wcześniej miałem inne systemy...:wink:

- pozbyć się wyrywkowego (?) narzucania powiększania klikniętego tekstu w Chrome ?
(przyciemnia obraz na chwilę)
image.png

To raczej nie to samo,co Okno Lupy,które można włączyć/wyłączyć w Ustawienia/Dostępność /Widoczność/Okno Lupy,bo mam to wyłączone...:wink:
Co dziwne,w przeglądarce zainstalowanej od Samsunga (fioletowa-biała ikona Ziemi) nie zauważyłem tego zjawiska.Jednak w Chrome nie widzę nic w ustawieniach,aby to wyłączyć...
W ogóle fioletowa przeglądarka (Samsung Internet for Android) chodzi lepiej od Chrome,tzn. płynniej przewija strony i szybciej powiększa/zmniejsza tekst.
Tylko według mnie,deklasuje ją pasek zadań na dole.No chyba,że da się go jakoś zmodyfikować :wink:

- włączyć na stałe (Chrome),aby strona wyświetlała się zawsze w "Wersji na komputer" ?
Gdy włączę tą funkcję,to kilkanaście stron pootwiera mi się w żądanym widoku a później często opcja sama się odznacza i muszę ją ponawiać :wink:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Masz se rozterki ;)
Co Ci przeszkadza ta "fala" na dolnej krawędzi przy dojeżdżaniu?
To raczej wizualny ficzer, przecież nie zasłania okna, a ładnie "pływa" i informuje o braku dodatkowej zawartości ; )
Co do powiększania, to faktycznie dziwnie to działa na naszym forum, ale spełnia swoją rolę.
Z defaultowej przeglądarki nie korzystam, ale działanie Chrome w mojej ocenie sprawdza się całkiem ok.

Edit:
Zainstaluj sobie Swiftkey do sms'ów. Bez porównania lepszy od defaultowej apki.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.touchtype.swiftkey&hl=pl

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Co Ci przeszkadza ta "fala" na dolnej krawędzi przy dojeżdżaniu?
To raczej wizualny ficzer, przecież nie zasłania okna, a ładnie "pływa" i informuje o braku dodatkowej zawartości ; )

No ale po co mi to ? Przecież widzę gdzie się kończy strona :mrgreen:

Co do powiększania, to faktycznie dziwnie to działa na naszym forum, ale spełnia swoją rolę.

Mnie to powiększenie strasznie irytuje,w momencie pisania posta,gdzie widoczna przestrzeń jest czasami bardzo mała...:wink:

Edit:
Zainstaluj sobie Swiftkey do sms'ów. Bez porównania lepszy od defaultowej apki.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.touchtype.swiftkey&hl=pl

Dzięki,sprawdzę :wink:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No ale po co mi to ? Przecież widzę gdzie się kończy strona :mrgreen:

Ładnie wygląda ;)

Mnie to powiększenie strasznie irytuje,w momencie pisania posta,gdzie widoczna przestrzeń jest czasami bardzo mała...:wink:

Ale co Ci się powiększa, jak piszesz posta na telefonie, to sobie powiększasz stronę i piszesz.
Powiększa się tylko button jak go klikniesz, czasami to działa czasami nie. Myślałem, że o to Co chodzi, ale co ma do tego pisanie? ;)
Może Tobie to powiększenie nie znika i zasłania okno do pisania (?).

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie wiem, ale zauważ, że załącza się głównie tam gdzie faktycznie może być problem w wybraniem buttona - np. nr. strony. Nie zawsze to działa jak chcemy, ale zazwyczaj tak jest.
Tak bardzo Ci to przeszkadza? ;)

Henry

Active member
Bez reklam
Ostatnio zauważyłem, że S5 po aktualizacji do najnowszej dostępnej wersji Androida telefon zamula, zdarzają się przycinki.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Henio,bo to Ty stajesz się coraz szybszy i wydaje Ci się,że to co wokoło,jest coraz wolniejsze :grin::mrgreen:

A poważnie,to do Androida 6.0.1 zaktualizowałeś ? :wink:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Często się zastanawiam,czemu te aktualizacje służą ?
Jak podstawowe funkcje jeszcze wolniej śmigają,no to po co wypuszczać to na rynek... :wink:

Henry

Active member
Bez reklam
Żeby szybciej chcieć wymienić na nowszy model ;)
Chyba tylko kilka razy zdarzyło się, że nowsze wersje coś usprawniły, min. poprzednia miała kilka ciekawych apek systemowych jak np. Smart Manager

Do góry