Na pierwsze miejsce wskoczył u nich Honor Magic4 Ultimate,ale coś nie piszą o Sony Xperia Pro-I...
https://www.dxomark.com/smartphones/
https://www.dxomark.com/smartphones/
Ten ranking od kilku lat jest bezsensu
Ja nawet nie patrzyłem. Pewnie i tak różnice są marginalne. Potem głównie na telefonie się pokazuje zdjęcia to już w ogóle bez różnicy.Przejrzałem te porównania i "nowy król" robi często zdjęcia sztucznie wyostrzone.
Mówisz,że czekasz na inne proporcje po rozłożeniu ?
E tam gadasz 21:9 też miałeś nie zrezygnować, a od początku pisałem, że 21:9 przy ekranie 4k to proteza. Teraz jak widać jesteś zadowolony z nie 21:9Na nic nie czekam, mogę siedzieć kilka lat z obecnym, ale jak wyjdzie jeszcze lepszy(cieńszy/lżejszy), to co by miał człowiek nie wymienić, dla mnie i tak już nie ma odwrotu/alternatywy i w życiu się nie cofnę na mniejszy ekran, to byłby (dla mnie) krok wstecz i masochizm na własne życzenie ; )
No nie bardzo z tym ekranem. Wyraźnie pisałeś odnosząc się do ekranu 4k, ba nawet dokładnie takiego jak masz teraz , że nigdy za swojego żywota nie weźmiesz nic takiego, a jedynie jeszcze szerszy ekran. Nie przejmuj się tym jednak, bo wybrałeś lepszy ekran, po prostu nie zarzekaj się, że czegoś nigdy nie zrobisz. Pamiętam tą rozmowę doskonale, bo dziwiłem się w Twoje uwielbienie do 21:9, gdy 4k daje o wiele więcej przestrzeni. Ważne, że po czasie doszedłeś do prawidłowych wniosków. Sam jakoś rok po tym postawiłem 48" na biurku i stwierdziłem, że to nie to i czekam na 42".Widocznie nie doczytałeś miedzy wierszami, nie raz pisałem, że 21:9 można wkomponować w wiekszy tv, ale 4K i sumarycznie dostać 21:9 + całą resztę dobrobytu, ale to były czasy, jak nikt nie myślał o większym pudle na biurku, nie wspominając o 4k. To faktycznie sie zmieniło. Niemniej, byłem bardzo zadowolony z 21:9 o ile porównywaliśmy do typowych biurkowych wynalazków 16:9, a nie do kobyły 42-48".
Dziś też możemy pisać, że 48" w 4k to opti, a kiedyś wrzucić na ścianę 70" 8K i dostać jeszcze więcej powierzchni roboczej na jakieś dodatkowe okna na PC, ale przy zachowaniu podobnej czcionki jak obecnie. Mi już brakuje na 48" miejsca na dodatkowe okna, które chciałbym mieć gdzieś pod ręką z boku, ale cały czas przy zachowaniu podobnej czcionki. Czyli mógłbym mieć większą przekątną, ale musiałabym też zwiększyć rozdzielczość, a nie samą przekatną bo wyjdzie lipa, kumasz? ; )
Fold, to głównie praca i duży ekran, ten mały średnio mnie interesuje. Ot, sprawdzić podstawy, szybko odpisać, 5% użyteczności dla mnie, nie o to chodzi w Foldzie. U Ciebie było odwrotnie, 10% dużego ekranu, więc z czym do ludzi, nie dla Ciebie słuchawka ; )
Jasna sprawa. Mała uwaga jedynie do tych 42". Teraz nie chce mi się sprawdzać, ale plamka na 4k 42" jest bliższa temu co było na naszych 34". Dziwne, że było to niekomfortowe u Ciebie. Może już się do większej plamki przyzwyczaiłeś? Bądź dałem za daleko tego 42"? Stawiając 34" vs 42" 4k plamka powinna być niemal taka sama, a zatem komfort użytkowania podobny z podobnej odległości.
Sprawdzę pewnie jeszcze raz. Sam trochę pobieżnie to zrobiłem, bo nawet biurka nie przygotowałem. Muszę je odsunąć od ściany i dać ten TV na sam koniec. Pewnie byłoby dużo lepiej. Z drugiej strony tyle już czekałem to poczekam na tego 42" i wtedy na poważnie przetestuję. Chyba, że popłyną z cenami tych 42" to sam nie wiem. Wyjdzie w praniu.Dokładnie, trudno mi to logicznie dziś wytłumaczyć. Być, może (lub na pewno) kwestia zwiększonej odległości, co by nie było, deko się odsunąłem od ekranu, co by objąć więcej treści. Wiadomo, że jak przeglądam jakieś zdjęcia, to się bujne na fotelu do tyłu, ale cały czas mam wrażenie - że teraz jest na prawdę dobrze.
Nie zdążyłem też porównać mojego 34" do 42", jedynie 42" do 48" i 34" do 48", mam gdzieś nawet zdjęcia, ale mam wrażenie, że 42"/4K ma mniejszą czcionkę od 34". Mogę się mylić.
Nie zmienia to faktu, że mając już te tv przed oczami, wygodniej mi się pracuje właśnie na 48".
Sprawdż sobie to na wszelki wypadek, PS (zobacz jakie mikro czcionki tam są i ikony), Worldy, net, czy nawet to forum.
Być może kwestia gustu, ale obecna odległość fajnie koresponduje z czcionką w 48"/4k, przy czym co najlepsze, dalej mam wrażenie, że jest bardzo mała
Oczywiście, wszystko bez skalowania.