Zdjęcia w rozdzielczościa HD

Bogdan61

New member
Mam problem z wyświetlaniem zdjęć na TVHD LCD Samsung, zrobionych aparatem cyfrowym Kodak Z8612IS w rozdzielczości HD, 16:9. Zdjęcia z płyty CD-R odtwarzam na DVD-HD podłączonym do w/w TV kablem component video. Zdjęcia na ekranie są za duże (nie widać ich krawędzi, np. zdjęcie samej głowy jest wyświetlane bez włosów i podbródka). Sprawdziłem wszystkie ustawienia TV i DVD i nie pomogło, co powinienem zrobić aby poprawnie (w całości) oglądać te zdjęcia? Czy jest prawdą, że DVD musi obowiązkowo posiadać wyjście HDMI ? Czekam na pomoc (poradę), pozdrawiam.

Bogdan61

New member
Problem z odtwarzaniem zdjęć HD

Pomóżcie, cały czas kombinuje co może być przyczyną moich problemów. Mam 3 teorie; albo aparat cyf. Kodak jest źle ustawiony (obecnie w trybie autom.), albo DVD-HD Wiwa źle odtwarza te zdjęcia na TV LCD HD, bo to DVD nie posiada wyjścia HDMI (może ten kabel by pomógł, teraz sygnał jest przekazywany przez kabel component video), ale prawdopodobnie problem tkwi w tzw. PanScan DVD (obecnie ten tryb jest włączony i na 720p). Może kupno nowego lepszego DVD coś pomoże? (Nie chcę tracić kasy na nie sprawdzone rzeczy). Co o tym sądzicie? Pozdrawiam.

timbot

New member
Bez reklam
sam sobie chyba odpowiedziales - chodzi o tryb panscan - w nim obciete sa boki oraz góra i dół zdjęcia, tak żeby wpasować obraz w telewizor 4:3
wyłącz i tyle, zobaczymy efekt....
jesli nie pomoże:
dodatkow możesz mieć w telewizorze ustawiony jakiś tryby zoom, poszukaj w ratio
dodatkowo możesz mieć włączony overscan w telewizorze (ale pewnie nie w tym problem, bo obciecie nie byłoby tak duże, poza tym mało telewizorów umożliwoia wyłączenie go, w samsungu tym samym guzikiem co zmienia się format obrazu się to robi)

a filmy wyglądają normalnie?

Bogdan61

New member
Problem ze zdjęciami w HD

Dzięki za poradę. Aparat mam od tygodnia i filmów jeszcze nie nagrywałem, muszę spróbować. Zdjęcia są wykonywane w trybie 16:9 i TV też jest ustawiony na 16:9. Jeśli w TV wyłącze tryp PanScan i HD to na ekranie zdjęcia się mieszczą prawidłowo, ale wtedy drastycznie spada ich jakość. Jeśli wszystko jest włączone tzn. PanScan, HD, 720p, to jakość zdjęć jest idealna, ale zdjęcia się nie mieszczą na ekaranie (są za duże). Natomiast jeśli zamiast 720p ustawie mniej tj. 576 to zdjęcia się mieszczą na ekranie, ich jakość jest gorsza i cały ekran nie jest wykorzystany (z 37" zdjęcie zajmuje 32", reszta to "czarna ramka"). Może sygnał z DVD do TV LCD przekazany przez kabel HDMI by rozwiązał problem?

timbot

New member
Bez reklam
no więc to prawda że panscan obcina, ale dziwię się, że bez panscan jakość spada...
co to za model tv?
co do hdmi- coś czuję, że dopóki nie spróbujesz to się nie dowiesz :) pozdro!

Bogdan61

New member
Zdjęcia w HD

Telewizor to Samsung LE37S81B LCD-HD. Myślę, że chyba faktycznie problem to PanScan, tak jak pisałem jakość zdjęć jest idealna, tylko (konkretnie) dół zdjęcia obcina. Tymczasowo wykonuję zdjęcia z "lekkim zapasem dołu", tak aby się "prawidłowo" mieściły na ekranie. Może ktoś ma DVD-HD z wyjściem HDMI i może coś poradzić, czy sygnał przez kabel HDMI radzi sobie z PanScan-em? Pozdrawiam.

Do góry