zanikający obraz i dźwięk przy włączaniu kuchenki gazowej z zapalarką

ptoku85

New member
Witam.
Proszę o pomoc. Posiadam w domu telewizor Philips PUS557502 oraz kino domowe Philips HTB5580G.
Zauważyłem że podczas uruchamiania palników gazowych w kuchence, która znajduje po drugiej stronie ściany co tv, zaczyna migać obraz w telewizorze a kino trzaskać (czasami kino zacznie syczeć i dopiero ponowne uruchomienie go usuwa problem). Mam standardową listwę przepięciową z bezpiecznikiem.
Jak mogę rozwiązać ten problem?
Dodam iż instalacja elektryczna jest bez uziemienia.
Pozdrawiam

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Zakłócenia elektromagnetyczne od zapalarki. Może listwa z filtrem przeciwzakłóceniowym na sprzęt tv i audio pomoże. Dobrze by było też doziemić kuchenkę.

Ostatnia edycja:

cezary69

New member
Bez reklam
Najwyraźniej wszystko jest podłączone pod tą samą linie choć kuchenka powinna mieć oddzielną linie do podłączenia. Ile masz bezpieczników na mieszkanie? Sprawdź pod którym jest podłączona kuchenka i pod tą linię już nie podłączaj tv i kina.

brodacz

Active member
Bez reklam
Jeśli podpowiedzi kolegów nie pomogą (bo nie o przepięcie tu chodzi ani uziemienie tylko wyładowania elektrostatyczne, które zakłócają sprzęt drogą radiową a nie po kablu) to postaraj się jakoś zaekranować te urządzenia (np miedziane płyty). Jeśli nie masz uziemienia to zamiast listwy przepięciowej podłącz UPS. Ale najlepiej taki na gwarancji (bo tam też jest elektronika i może paść od takich przepięć) i pamiętaj by go uziemić (np przez połączenie jakimś kablem z kaloryferem). Jeśli to nie pomoże to pozostaje zapalarka albo zapałki.
PS Przypomniałeś mi czasy gdy u mojej babci w ten sam sposób wzbudzał się Rubin, gdy za oknem ktoś motorkiem przejeżdżał. Świece robiły swoje :)

Ostatnia edycja:
Do góry